نوع مقاله : پزشکی
احتیاط های بهداشتی زنانه در فصل گرما
عفونت ادراری در زنان و استخر
مستانه تابش
از دوران بلوغ و شروع دورۀ قاعدگی گرفته تا پایان دورۀ باروری و ورود به دوران یائسگی، بدن خانمها تغییرات هورمونی و بیولوژیکی فراوانی را تجربه میکند. شاید به همین دلیل هم باشد که آنان معمولاً بیشتر از آقایان باید با ناراحتیهای جسمی دست و پنجه نرم کنند و در بعضی موارد ـ از جمله بیماریهایی مانند سرطان سینه ـ بیش از مردان در معرض خطر ابتلا قرار باشند. علاوه بر این، خانمها هر چندوقت یکبار به مشکل دردناکی با نام عفونت ادراری یا «UTI» یا عفونت مثانه نیز مواجه میشوند. براساس آمار و ارقام موجود، هر خانمی در طول عمرش حداقل یکبار به این بیماری مبتلا میشود و تحقیقات جدید نشان داده است که عفونت ادراری، مانند آلرژی میتواند فصلی هم باشد. درواقع مطالعاتی که دربارۀ عوامل مؤثر بر ابتلا به عفونت ادراری در خانمها انجام شده، نشان داده است که در فصلهای گرم و مرطوب سال ـ بهویژه تابستان ـ احتمال ایجاد عفونت ادراری در خانمها بیش از زمانی است که هوا سرد و خشک است. از طرف دیگر محققان میگویند: «این شکل از عفونت، یکی از بیماریهای شایعیست که از طریق تماس با آب آلوده میتواند به بدن وارد شود و سیستم ادراری را درگیر کند» و چه جایی پرخطرتر از استخر آن هم در فصل تابستان برای ابتلا به عفونت ادراری.
عفونت ادراری چه علائمی دارد؟
ـ تکرر ادرار و نیاز به دفع بیشتر از قبل؛
ـ احساس سوزش در حین ادرار؛
ـ تیرگی یا کدرشدن ادرار؛
ـ کاهش حجم ادرار در هر نوبت دفع؛
ـ بوی ناخوشآیند؛
ـ درد در ناحیۀ کمر؛
ـ تهوع.
آیا عفونت ادراری میتواند فصلی باشد؟
پاسخ محققان به این سؤال مثبت است. بهطور کلی مجاری ادراری در خانمها، کوتاهتر از آقایان است؛ به همین دلیل هم باکتری «ایکلای (ارگانیسمی که باعث ابتلای زنان و مردان به عفونت ادراری میشود)» در خانمها راحتتر و سریعتر میتواند خود را از مقعد به دهانۀ واژن رسانده و از آنجا وارد سیستم ادراری شده و مثانه را درگیر کند. از دیگر عللی که میتواند به افزایش خطر ابتلا به عفونت ادراری در خانمها منجر شود، میتوان به رابطۀ زناشویی، نوع روش جلوگیری از بارداری که استفاده میکنند، زایمان، یائسگی و... اشاره کرد.
درست مثل آنفلوآنزا، عفونت ادراری نیز در فصول خاصی از سال، افزایش پیدا میکند؛ به همین دلیل، متخصصان این بیماری را در زمرۀ بیماریهای فصلی قرار دادهاند. تحقیقاتی که در اروپا انجام شده، نشان داده که میزان نسخهشدن و فروش داروهای آنتیبیوتیکی مؤثر بر درمان عفونتهای ادراری، در تابستان بهمراتب بیش از فصلهای دیگر سال است. جالب است بدانید که براساس یک مطالعۀ دیگر، تعداد نفرات بیشتری در فصل تابستان در موتور جستوجوگر گوگل، دنبال علائم و درمانهای عفونت ادراری یا داروهای گیاهی مؤثر بر درمان آن میگردند!
احتمالاً برای شما هم این سؤال پیش آمده است که چرا احتمال عفونت ادراری در فصل تابستان بالا میرود. محققان میگویند که دمای محیط، یکی از عوامل مؤثر بر ابتلا به این عفونت است. علاوه بر این، تعداد دفعاتی که هر زوج در فصل تابستان رابطۀ زناشویی برقرار میکنند، بیشتر از فصل زمستان است؛ به همین دلیل، خانمها در این فصل بیش از دیگر فصلها در معرض ابتلا به عفونت ادراری قرار دارند.
یکی دیگر از عواملی که ریسک ابتلا به عفونت ادراری را در فصل تابستان بالا میبرد، دهیدراتاسیون یا کمآبی بدن است که گاهی برای پیشگیری از این مسئله، افراد تمایل زیادی به مصرف نوشیدنیهای قندی، انواع شربتها و... پیدا میکنند که به خودی خود بر آتش عفونت دامن میزند.
رفتن به استخر میتواند باعث عفونت ادراری شود؟
آب استخرهای عمومی، مملو از باکتریهایی نظیر ایکلای هستند که از بدن کودکان و بزرگسالان وارد آب میشوند و میتوانند دیگران را آلوده کنند. تقریباً به آب همۀ استخرها کلر اضافه میشود تا مانع از انتشار باکتریهای واگیردار شود؛ اما متأسفانه این حجم از مواد شیمیایی، ممکن است کارساز نباشد و نتواند آب استخر را بهطور کامل تمیز و پاک نگهدارد؛ به همین دلیل، شناکردن در آبهای آلوده، میتواند احتمال ابتلا به بیماریهایی نظیر عفونت ادراری را افزایش دهد. این نوع از عفونت، معمولاً از مجاری ادراری آغاز میشود؛ اما ممکن است در هر قسمتی از سیستم ادراری انسان به وجود آمده و آن را درگیر کند.
چطور از ابتلا به عفونت ادراری پیشگیری کنیم؟
ـ آب بیشتری بنوشید؛
ـ از مصرف بیش از حد مایعات شیرین پرهیز کنید؛
ـ بر مصرف آبمیوههای طبیعی بدون شکر یا آب سبزیجات، چای سبز و... بیشتر تمرکز کنید؛
ـ سعی کنید روزانه هشت تا ده لیوان آب و مایعات بنوشید؛
ـ تعداد دفعات ادرار خود را در طول روز افزایش دهید؛
ـ از پوشیدن مایو یا لباس شنای تنگ و یا لباسهای زیر تنگ و چسبان خودداری کنید (این لباسها، باعث تحریک و آزردگی اندامهای زنانه شده و ریسک ابتلا به عفونت را بالا میبرد)؛
ـ از پوشیدن مجدد لباس شنا یا لباس زیر خیس و یا استفاده از حولۀ مرطوب خودداری کنید؛
ـ به محض اینکه شنا به پایان رسید، لباس خیس را با یک لباس زیر خشک و پنبهای یا نخی عوض کنید و لباس خیس را فوراً بشویید؛
ـ اگر متاهل هستید و فعالیت جنسی دارید، بلافاصله بعد از رابطۀ زناشویی ادرار کنید؛
ـ اگر بهطور مکرر دچار عفونت ادراری میشوید، از آنتیبیوتیکهای با دوز پایینتر استفاده کنید؛
ـ بعد از دفع، تمیزکردن بدن را از جلو به عقب انجام دهید؛ نه برعکس.