رهنمودهایى اصولى براى تغذیه با شیرخشک
منبعParents :
ترجمه: پگاه امیردیوانى
با رعایت این اصول ساده و اولیه دیگر نگران تغذیه کودک خود با شیشه نباشید؟
استفاده از شیر مادر بهترین روش تغذیه نوزادى است که تازه متولد شده است, زیرا نیازهاى طبیعى کودک در حال رشد را برآورده مى کند و نیز منبع با ارزشى از آنتى بادیها مى باشد و در مقابل انواع حساسیتهاى خطرناک, کودک را محافظت مى کند. اما بسیارى از اطفال به علل مختلف نمى توانند از شیر مادر تغذیه کنند در نتیجه استفاده از شیر خشک در شیشه اهمیت مى یابد. یکى از فواید این کار آن است که پدر نیز در تغذیه کودک لحظاتى را با مادر سهیم مى شود و مادر فرصتى براى استراحت پیدا مى کند. البته در مقایسه با شیر مادر, تغذیه با شیشه بسیار دشوار است.
مراقبت از کودک در مقابل عفونتها و میکروبها بدان معنى است که باید هنگام استفاده از شیشه مراقبت بیشترى به عمل آورد, به خصوص اگر کودک تازه متولد شده باشد.
براى تغذیه کودک با شیشه به وسایل زیر نیازمندید:
شیشه شیر: حداقل شش عدد مورد نیاز است تا همیشه دو شیشه استریل شده و آماده براى مصرف داشته باشید. شیشه انواع مختلفى دارد. یک نوع آن شیشه با جدار پلاستیکى است که به راحتى تمیز مى شود و باعث مى شود کودک با مکیدن هواى داخل شیشه کمتر دچار نفخ گردد.
پستانک: حداقل شش عدد مورد نیاز است. شما مى توانید پستانکهایى از جنس سیلیکون یا لاتکس که استاندارد است و شکل طبیعى دارد, انتخاب کنید. توصیه مى شود از پستانک هایى استفاده نمایید که سر آنها شبیه نوک سینه مادر است زیرا به کودک کمک مى کند تا جریان شیر را کنترل کند و رشد دندانهایش به طور طبیعى صورت گیرد. اندازه سوراخ پستانک را کنترل کنید زیرا باید در هر ثانیه چند قطره شیر از آن خارج شود.
شیشه پاک کن: قبل از شستن و استریل کردن شیشه ها, براى پاک کردنشان از شیشه پاک کن استفاده کنید.
وسایل استریل کردن: شیشه ها و پستانک ها یا با استفاده از سیستمهاى شیمیایى (یک ظرف آب سرد محتوى قرص یا مایع ضدعفونى) یا یک استریل کننده و یا یک مایکروویو (ببینید که آیا شیشه ها براى استفاده در دستگاه مناسب هستند) مى توانند استریل شوند. همچنین مى توانید آنها را در ظرف آبى به مدت ده دقیقه (البته براى پستانک ها به مدت 5 دقیقه) بجوشانید.
وسایل اندازه گیرى: این ابزار براى اطمینان از اینکه آب کافى به شیر اضافه کرده اید یا خیر, به کار مى روند.
پیمانه یا قاشق: براى مخلوط کردن.
از ماما یا پزشک سوال کنید از چه نوع شیرى باید استفاده نمایید. قبل از یکسالگى به کودک شیر گاو ندهید.
نکات ایمنى
هر قدر مادر آرامى باشید, هنگام تهیه شیر نیز باید آرامش خود را حفظ کنید. شیر محیط مناسبى براى رشد باکتریهاست که مى تواند کودک را در هر سنى بیمار کند. میکروبهایى که از راه مکیدن انگشتان یا اسباب بازیها وارد دهان کودک مى شوند, نسبت به آنهایى که در یک شیشه شیر تکثیر مى یابند و به مدت طولانى در آن مى مانند, ضرر کمترى دارند.
با رعایت موارد زیر کودک خود را سالم نگه دارید:
* قبل از دست زدن به وسایل تغذیه کودک, دستان خود را بشویید.
* تمام وسایل را در آب داغ محتوى صابون بشویید و سپس استریل کنید.
* قبل از دست زدن به وسایلى که استریل کرده اید, دستان خود را بشویید.
* وسایل استریل شده را تا زمانى که به آنها نیاز دارید, در یخچال نگهدارى کنید.
تهیه شیر
هنگامى که مى خواهید یک شیشه شیر آماده کنید, باید به دستورالعمل کارخانه سازنده شیرخشک توجه نمایید. اضافه یا کم ریختن شیر, اشتهاى کودک را مختل مى کند. هرگز به شیر مواد جامدى نظیر برنج یا بیسکویت اضافه نکنید.
* از آب تازه و استریل استفاده نمایید. هر بار که مى خواهید یک شیشه شیر تازه درست کنید, کترى را دوباره پر از آب نمایید.
* آب را داخل کترى یا قابلمه جوش آورید و بگذارید سرد شود. آب را قبل از جوشاندن اندازه بگیرید زیرا مقدارى از آن ضمن جوشیدن بخار مى شود.
* شیشه شیر را تا سطح معینى پر از آب کنید.
* مقدار دقیق شیر خشک را با پر کردن پیمانه اندازه گیرى کنید, سپس مقدار اضافه آن را با کارد خالى نمایید.
* پودر را به آب بیفزایید و به خوبى تکان دهید.
* شیشه را در قسمت انتهاى یخچال قرار دهید, تا زمانى که مى خواهید از آن استفاده کنید. پس از 24 ساعت اگر مورد استفاده قرار نگرفت, آن را دور بریزید.
شیر را تازه نگه دارید
میکروبها عمدتا در دماى اتاق رشد و تکثیر مى یابند. بنا براین هرگز شیر را بدون حفاظ در معرض هواى اتاق قرار ندهید. شما باید:
* شیر آماده شده را زمانى که هنوز داغ است در قسمت عقب یخچال قرار دهید (نه در قسمت در یخچال) تا سرد شود.
* شیشه شیر آماده شده را تا زمانى که مورد نیاز است (فقط تا 24 ساعت) در یخچال نگه دارید.
* شیر را فقط زمانى از یخچال بیرون آورده و گرم کنید که کودک از خواب بیدار شده باشد.
* هرگز شیر را از قبل آماده نکنید, بنا براین کودک همیشه شیر تازه مى نوشد.
* به جاى آنکه باقیمانده شیر را براى وعده غذایى دیگر کودک نگه دارید, بهتر است آن را دور بریزید.ادامه در صفحه 98
تغذیه توإم با شادى
بسیار اهمیت دارد که شیردادن براى کودک و مادر جزء امور روزمره درآید. بهتر است شیشه هاى شیر را اول هر روز آماده کنید. رهنمودهاى زیر به شما کمک مى کند که شیردادن به کودکتان با موفقیت انجام گیرد:
* سعى کنید زمانى که کودکتان آرام است به او شیر دهید. اگر ناراحت و گریان است, تلاش نمایید قبل از آنکه شیشه را به او بدهید, آرامش کنید.
* محل آرام و ساکتى را براى شیردادن به کودک در نظر بگیرید. عواملى همچون سر و صدا و رفت و آمد مانع تغذیه کافى او مى شود.
* شیر را پشت دست خود بریزید تا مطئمن شوید زیاد گرم نیست.
* شیشه را به آرامى به چانه کودک نزدیک کنید, در این هنگام او سرش را به طرف شما برمى گرداند. وقتى پستانک لبهایش را لمس کرد, او دهانش را باز مى کند و شیشه را مى گیرد.
* شیشه را کج نگه دارید تا شیر در تمام پستانک جمع شود و هوا وارد دهان کودک نگردد.
* اگر کودک از مک زدن امتناع کرد, بلندش کنید تا آروغ بزند.
* وقتى به اندازه کافى شیر خورد, او را روى شانه خود و یا برعکس روى پاى خود بگذارید و آرام پشتش را بمالید. اگر پس از چند دقیقه آروغ نزد, احتمالا نمى خواهد آروغ بزند.
چه مقدار, چه وقت؟
کودک را طورى با شیشه تغذیه کنید مثل اینکه از سینه مادر شیر مى خورد. هرگاه گرسنه است به او شیر دهید و در مورد مقدار شیرى که مى خورد نگران نباشید. بعضى از نوزادان دوست دارند هر 3 یا 4 ساعت یک بار شیر بخورند در حالى که بقیه به مقدار کمترى نیاز دارند و اگر او خواب است نگران نباشید, به محض گرسنه شدن بیدار مى شود.