نکات بهداشتى در باره کودکان
منبع: نشریهHealth
مترجم: پگاه امیردیوانى
افزایش اشتها
علاوه بر شیر که غذاى اصلى کودک است, او مى تواند میوه یا سبزیجات مورد علاقه اش را نیز همراه با غذاى کمکى با استفاده از شیشه اى که سوراخ پستانک آن گشاد است, بخورد. در این حال, در صورت امکان از فنجانهاى مخصوص غذاخورى استفاده کنید. با اینکه ممکن است غذا خوردن کودک طول بکشد, اما او تازگى این روش غذاخوردن را دوست دارد و مقدار بیشترى نیز غذا مى خورد. همراه بردن کودک به جاهایى که مردم را در حال غذاخوردن و لذت بردن از غذا ببیند (مثل پیک نیک, رستوران و جمعهاى خانوادگى) مفید خواهد بود. به نظر مى رسد هنگامى که در حال تفریح و غذاخوردن هستیم, کودکمان غذاى بیشترى مى خورد.
زمانى که براى اولین بار, بین چهار تا شش ماهگى, با قاشق به کودک غذا داده مى شود, باید از غذاهاى کمکى استفاده کرد. غذا دادن با شیشه ممکن است تعادل غذایى کودک را با کاهش مصرف غذاهاى کمکى به طور قابل ملاحظه اى برهم زند. به علاوه, کودکانى که مهارتهاى تغذیه با قاشق را در طول نه ماه اول زندگى کسب نمى کنند, بعدها مشکل مى توانند نوع تغذیه خود را از غذاهاى آبکى به غذاهاى سفت تغییر دهند.
اضافه کردن هر نوع چربى اضافه به غذاى کمکى کودک, باید تحت نظر پزشک و با بررسى میزان رشد کودک و نوع رژیم غذایى او انجام شود. اضافه نمودن چربى, مقدار کالرى را افزایش مى دهد و ممکن است در نوزادانى که رشد کافى ندارند, مفید باشد.
بى خوابى نوزادان
به طور طبیعى کودک خواب منظمى دارد و معمولا در طول شب بیدار نمى شود. اما گاهى اتفاق مى افتد که او نیمه هاى شب بیدار مى شود و با چشمان بسته گریه مى کند. گاهى خود به خود پس از مدتى به خواب مى رود و گاهى پس از شیر خوردن خوابش مى برد.
دقیقا نمى توان گفت که چه عاملى خواب کودک را برهم مى زند, اما چون او پس از سیر شدن دوباره به خواب مى رود, پس دلیلى جز گرسنگى او باقى نمى ماند. و چون غذاى کمکى و شیر غذاهاى کاملى هستند, نیازى نیست که با غذاهاى غله اى کودک را تغذیه کرد.
تضمینى وجود ندارد که کودک در طول شب بیدار نشود, بنابراین هنگامى که بزرگتر شد, مى توانید او را پس از بیدار شدن در تختش بگذارید بنابراین یاد مى گیرد که خودش بخوابد.
خوردن پستانک
بعضى از افراد معتقدند که پستانک براى کودک خوب نیست و کودک به دلیل شباهت پستانک با نوک سینه مادر آن را دوست دارد و مى خورد. اما باید اذعان داشت نوزادى که غذا مى خورد, ممکن است هنوز تمایل به مکیدن نیز داشته باشد. مک زدن به کودک آرامش مى بخشد.
اگر کودک بخواهد چیزى را بمکد و نخواهد آن را بخورد, به شدت پستانک را مى مکد. یک کودک گرسنه به مدت طولانى پستانک را نمى مکد. مکیدن ممکن است به طور موقت کودک را تسکین دهد, اما او خیلى زود عصبانى مى شود و اگر گرسنگى اش برطرف نشود, گریه مى کند. پستانک براى کودک مضر نیست, اما اگر هر زمان که طفل گریه کرد, والدینش پستانک در دهانش بگذارند, او به پستانک عادت مى کند و حتى بیشتر از سنى که به پستانک نیاز دارد, آن را مى خورد. اگر نمى خواهید کودکتان به پستانک عادت کند, با تدبیرى خاص ببینید که آیا پیش از خوراندن پستانک به کودک, او به آرامش مى رسد یا خیر.
غذا خوراندن به کودک
معمولا گفته مى شود که تا شش ماهگى چیزى به غیر از شیر مادر و غذاى کمکى به کودک داده نشود. یک متخصص کودک توصیه مى کند که حداقل تا چهار یا شش ماهگى, هیچ غذایى به غیر از شیر مادر و غذاى کمکى به کودک داده نشود. این دو, بهترین ماده براى تغذیه کودک هستند. پس از چهار ماهگى کودک آمادگى لازم را براى غذاخوردن با قاشق پیدا مى کند.
در آغاز کار معمولا غلات و میوه, سپس سبزیجات, گوشت, ماست و پنیر به کودک داده مى شود. هیچ عجله اى براى خوراندن این غذاها به کودک وجود ندارد. هر زمان که بخواهید غذاى جدیدى به کودک بدهید, باید سه روز قبل از خوراندن غذاى دیگر, این کار را بکنید تا مطمئن شوید کودک مى تواند آن را تحمل کند.
تا نه ماهگى, بسیارى از کودکان آمادگى خوردن غذاهاى معمولى را دارند. اما بعضى از کودکان ذرات کوچک غذا را بالا مىآورند. دادن غذاهاى عادى به کودکان به تعداد دندانهاى آنها بستگى ندارد, بلکه به کامل شدن مکانیسم بلع آنها مرتبط است. که بتوانند ذرات غذا را بدون بالا آوردن فرو دهند. غذاهاى معمولى مى توانند به صورت قطعات خرد شده و نرم شده به کودک داده شوند. موز تکه تکه شده مثال خوبى از این دست است. همچنین میوه هاى نرم, سبزیجات پخته شده, پاستا (ماکارونى, اسپاگتى و ...) و پنیر نیز به دنبال آن غذاهاى مناسبى محسوب مى شوند.