جوانان و مشکلات مالى خانوادهها
زهره دهخدا
تأمین زندگى و کمک به پدر و مادر و کاستن از مشکلات خانواده، یکى از مهمترین دغدغههاى فکرى جوانان و نوجوانان مىباشد. نوجوانان مخصوصاً در خانوادههاى کمدرآمد، مىخواهند تا جایى که مقدور مىباشد با پیدا کردن شغلى مناسب، هم از فشار اقتصادى خانواده بکاهند و هم از لحاظ مادى به خود متکى باشند.
بسیارى از این دوستان در خانوادههایى زندگى مىکنند که دچار مضیقه مالى شدید هستند. در این خانوادهها پدر براى گذران امور زندگى و امرار معاش از صبح تا پاسى از شب، مشغول کار و تلاش مىباشد. فرزندان خردسال و حتى نوجوانان و جوانان چنین خانوادههایى اکثراً از دیدن پدر و شنیدن صداى گرم و محبتآمیز او - به دلیل زود از خانه خارج شدن براى کار و دیر برگشتن - محروم مىباشند. مشاهده این فشارها و سختىها نوجوانان و جوانان را مصمم مىکند که با پیدا کردن کارى هر چند موقت و با درآمد ناچیز به خانواده خود کمک کنند.
دستهاى از این نوجوانان درس و تحصیل خود را به طور کلى رها مىکنند و تمام تلاش و انرژى خویش را براى رسیدن به این هدف، صرف مىکنند. گروهى دیگر هم در کنار درس و تحصیل به مشاغلى موقت و صورى دل مىبندند، تا از این راه کمکى به پدر و مادر خود بکنند.
«مریم» که 17 سال دارد و تا سوم راهنمایى تحصیل کرده است، در این زمینه مىگوید:
«پدرم کارگر یک نانوایى فانتزى مىباشد. ایشان موقع کار با جدیت و دلسوزىِ تمام کار مىکند، اما مزد و حقوق او بسیار ناچیز است و با زحمت و تلاش او قابل مقایسه نمىباشد. پدرم صبحها ساعت 4 براى کار از خانه بیرون مىرود و شبها دیروقت به خانه برمىگردد. با این حال حقوق او کفاف زندگى 7 نفره ما را نمىدهد مخصوصاً که خواهر بزرگترم در شرف ازدواج مىباشد. همین امر باعث شده که من و خواهرم از تحصیل چشمپوشى کنیم و در یک بستهبندى مواد غذایى مشغول به کار شویم.»
دستهاى دیگر از نوجوانان هم نه تنها به خاطر کمک به خانواده بلکه به خاطر سرزنشهاى پدر و مادر - به دلیل فشار مشکلات مالى و اقتصادى - به دنبال کار و اشتغال مىباشند. والدین این دسته از نوجوانان به خاطر مشکلات مالى و تأمین فرزندان با سختى و مشقت، از آنها انتظارات فوقالعادهاى دارند. گاهى این والدین هستند که از نوجوانشان مىخواهند دنبال کارى بروند و با کسب درآمد، و لو به صورت ناچیز و اندک، به آنها کمک کنند. اگر هم فرزندان آنها کارى پیدا نکنند و یا مهارتى براى کارى نداشته باشند، خانواده، همه چیز را از چشم آنها مىبینند و به عدم امکانات و گاهى نداشتن استعداد وى توجهى نمىکنند.
«سودابه»، یکى از دوستان جوان ما که 18 سال دارد و ساکن قم مىباشد در مورد تأثیر مشکلات مالى بر خانوادهها و عدم اشتغال جوانان مىگوید:
«متأسفانه مشکلات مالى میدان پیشرفت بسیارى از نوجوانان مخصوصاً دختران را محدود مىکند و از آنجایى که بسیارى از نوجوانان از لحاظ مالى کاملاً وابسته به خانوادههاى خود مىباشند، این وابستگى اقتصادى مشکلاتى را براى آنان به وجود مىآورد. گاهى اوقات والدین به دلیل اینکه مایحتاج فرزندان خود را تأمین مىکنند از آنان انتظارات فوقالعادهاى دارند و فکر مىکنند هر چه از نوجوانان یا جوانان خود مىخواهند باید عملى شود و در این زمینه دختران بیشتر آسیب مىبینند. والدین نمىدانند که فرزندان آنها، از اینکه فشار مالى فقط روى دوش پدر و مادر مىباشد بسیار ناراحت هستند، ولى به علت پیدا نکردن کارى، نمىتوانند از این فشار بکاهند.»
نوجوانانى چون «سودابه» از والدین خویش انتظار دارند که از هر گونه سرزنش فرزندان جهت نداشتن کار یا درآمد بپرهیزند و سعى کنند در کنار جوانان به رشد عاطفى، اجتماعى و اقتصادى آنان کمک کنند. والدین باید بدانند که احساس فداکارى و دلسوزى فرزندان، مخصوصاً دختران نسبت به پدر و مادر، بیشتر آنها را وا مىدارد که به فکر کار و کمک کردن به خانواده باشند. اما همین که مىخواهند وارد بازار کار شوند، با امکانات محدودى مواجه مىشوند و گاهى زیر فشار قرار مىگیرند و عملاً به کارى مىپردازند که هیچ گونه آمادگى و علاقهاى به آن ندارند و استعدادهایشان نیز به هدر مىرود.
به طور کلى تأمین شغل مناسب و راهنمایى جوانان و نوجوانان باید از اهمیت ویژهاى برخوردار باشد. کوتاهى و سستى در این زمینه، جوانان را به انحراف، بزهکارى و اعتیاد خواهد کشاند و چه بسا با ناراحتىهاى روانى مواجه خواهد ساخت.
لذا پدران و مادران به عنوان بهترین مربیان و دلسوزترین افراد براى فرزندان، باید آینده آنها را در نظر بگیرند و با برنامهریزى صحیح و سنجیده در درجه اول نوجوانان و جوانان خود را به تحصیل و درس تشویق کنند. مشاغل موقت و صورى در یک مقطع زمانى بتواند کمکى به خانواده و یا نوجوان بکند، اما مانع پیشرفت نوجوان در امور تحصیل و علم مىشود و باعث مىشود آینده نوجوان فداى این گونه مسائل ناچیز گردد. والدین محترم مىتوانند با ایجاد روحیه قناعت و صبر و تحمل در فرزندان، آنها را به صرفهجویى و قانعبودن تشویق کنند و خود نیز با صبر و تحمل در مورد مسائل و مشکلات مادى و قانعبودن و صرفهجویى کردن، الگویى مناسب براى نوجوانان خویش باشند.
از طرفى مسئولان امر نیز باید با ایجاد مراکز آموزشى فنى و حرفهاى براى چنین نوجوانانى امکان کسب مهارت - در مدت نه چندان طولانى - را فراهم کنند تا نوجوان بتواند با آگاهى و کسب مهارت وارد بازار کار شود. همچنین مىتوانند با ایجاد حرفهها و کارهایى که ضمن انجام آنها افراد، تجربه و مهارت روزافزون کسب مىکنند و سطح آگاهى علمى و حرفهاى خود را بالا مىبرند، به استفاده صحیح از توانایىها و مهارتهاى جوانان کمک کنند و امکان ارتقاى مهارتى آنان را نیز ضمن انجام کار، فراهم سازند.
در کنار این عوامل نوجوانان نیز باید بدانند که قدردانى از زحمات پدر و مادر و انتظارات بىجا از آنها نداشتن و صرفهجویى در هزینهها و قناعت در امور مادى بهترین و شایستهترین کمک به والدین آنها مىباشد. اگر نوجوانان از والدین خواهشها و یا توقعات بىشمار نداشته باشند مسلماً والدین نیز از نوجوانان به جز درس خواندن و تحصیل انتظار کار و یا درآمدى نخواهند داشت. بزرگترین آرزوى والدین موفقیت فرزندان در امر تحصیل و کسب مدارج علمى مىباشد. پس نوجوانان باید با استفاده صحیح از راهنمایىهاى والدین و تحمل مشکلات به وسیله قناعت و صرفهجویى به فکر آینده خویش باشند و به مشاغل موقت و کاذب دل نبندند که این گونه مشاغل، مشکل مادى آنها و خانوادههایشان را حل نخواهد کرد.