اخبار
فرصتهاى مدیریتى زنان 6 برابر افزایش یافته است
رئیس مرکز امور مشارکت زنان نرخ بیکارى زنان در جامعه را دو برابر مردان دانست و گفت: تحصیلات بیشتر زنان و افزایش نرخ فارغالتحصیلان مستلزم ایجاد مشاغل جدید و بیشتر براى زنان است.
خانم «زهرا شجاعى»، مشاور رئیسجمهورى در بیست و سومین نشست مدیران کل روابط عمومى با ارائه گزارشى از پیشرفت وضعیت زنان گفت:
نسبت ازدواج به طلاق طى سالهاى 76 تا 82 به دلیل افزایش سن ازدواج کاهش یافته و اکثر طلاقها در 3 سال اول زندگى به علت مشکلات خانوادگى، اشتغال و اعتیاد رخ داده است.
وى افزود: در زمینه نرخ بارورى و شاخصهاى بهداشتى به موقعیتهایى دست یافتهایم. این در حالى است که در سال 76 حدود 88 درصد جمعیت زنان، غیر فعال اقتصادى محسوب مىشدند اما طبق آمار بانک مرکزى در سال 82، 8/11 درصد جمعیت زنان، فعال اقتصادى بودهاند.
رئیس مرکز امور مشارکت زنان نرخ مدیران عالىرتبه زن را 7/2 درصد دانست و گفت: فرصتهاى مدیریتى زنان نسبت به سال 76 حدود 6 برابر شده است این در حالى است که تعداد پستهاى مدیریتى آنها همچنان ثابت مانده است.
به گفته وى زنان سهم درآمد اندکى نسبت به مردان دارند، زیرا در بحث اقتصادى و اشتغال بخصوص در مشاغل روستایى، زنان با وجود کار بیشتر، درآمدى به دست نمىآورد. همچنین نرخ فعالیت اقتصادى زنان طى سالیان اخیر به دلیل مشکلات ورود به بازار کار رشد چندانى نداشته است.
وى افزود: در زمینه مشارکت سیاسى توده زنان، رشد خوبى براى انتخابات مجلس شوراى اسلامى دیده مىشود. این در حالى است که مشارکت سیاسى زنان در حد نخبگان فراتر از خواست زنان است و تعداد نمایندگان زن در هر دوره یک نفر کاهش یافته و کاندیداتورى هیچ یک از زنان در انتخابات ریاستجمهورى تأیید نشد.
رئیس مرکز امور مشارکت زنان با اشاره به رشد 9 برابرى سازمانهاى غیر دولتى زنان از سال 76 تا 82 خاطرنشان کرد:
امروزه دنیاى پیرامون زنان و دختران جوان و انتظارات آنها از جامعه و مسئولان نظام نسبت به سالهاى گذشته متفاوت شده است.شوراى فرهنگى اجتماعى زنان خواستاراجراى منشور حقوق زنان توسط هیئت دولت شد
به گزارش روابط عمومى شوراى فرهنگى اجتماعى زنان در پانصد و دهمین جلسه این شورا، اعضاى تحقق نظاممند حقوق و مسئولیتهاى زنان در عرصههاى حقوق فردى، اجتماعى و خانوادگى مبتنى بر قانون اساسى و اهتمام بیشتر رئیسجمهور و هیئت دولت جدید را در اجراى منشور حقوق و مسئولیتهاى زنان در نظام جمهورى اسلامى ضرورى دانستند.
همچنین اعضاى این شورا به منظور توجه بیشتر به نهاد خانواده و تحقق دیدگاه اسلام در خصوص اهمیت جایگاه، منزلت و کارکردهاى خانواده در نظام اسلامى، حمایت از تشکیل، تحکیم و تعالى خانواده و پیشگیرى از تزلزل و فروپاشى خانواده، ارتقاى سطح فرهنگى جامعه، همگرایى و هماهنگى کلیه سیاستها و برنامهریزىها در موضوع خانواده به منظور بهبود وضعیت تشکیل، تحکیم و تعالى خانواده، آگاهى افراد خانواده نسبت به حقوق و وظایف یکدیگر و زدودن نگرشهاى غلط جامعه، گسترش و تعمیق ارزشهاى اصیل اسلامى در خانواده براى تربیت نسل سالم، باایمان، مسئول در رشد خود، خانواده و جامعه، ایمنسازى خانواده از آسیب و بحرانهاى اجتماعى و حمایت از خانوادههاى آسیبدیده بر اجراى سیاستهاى تشکیل، تحکیم و تعالى خانواده در سطح جامعه اصرار ورزیدند.
در ادامه این جلسه بررسى اولویتهاى برنامهاى سال 84 سیاستهاى حمایت از زنان خانهدار و سرپرست خانوار، شناسایى سیاستها و اهداف در کشورهاى جهان سوم خصوصاً خاورمیانه در حوزه مسائل زنان، سیاستهاى توسعه و تقویت سیستم ارزشیابى و نظارت شوراى زنان جهت ایجاد هماهنگى در فعالیت امور زنان در نهادهاى دولتى و غیر دولتى مورد بحث قرار گرفت.ارزش کار خانگى زنان برابر 40 درصد درآمد تولید ناخالص ملى است
مدیرکل دفتر امور اجتماعى استاندارى تهران گفت: ارزش کار خانگى زنان با 40 درصد درآمد تولید ناخالص ملى برابر است.
خانم «زهرا نژادبهرام» گفت: نرخ اشتغال زنان در کشور 13 تا 14 درصد است در حالى که در سال 1357 با جمعیت 23 میلیونى، همین میزان اشتغال براى زنان وجود داشت.
وى در ادامه افزود: اگر زنان در خانه به طور متوسط فقط 8 ساعت کار رفت و روب انجام دهند، به غیر از کارهاى مراقبت از کودکان، آموزش آنها، پرستارى از بیمار و سالمند، در طول ماه باید 360 هزار تومان حقوق دریافت کنند، در صورتى که زنان ما تازه بیش از هشت ساعت در روز کار مىکنند.
مدیرکل دفتر امور اجتماعى استاندارى تهران گفت: ناآگاهى زنان از حقوق و مسائل حقوقى از دیگر مشکلات جامعه زنان است، این ناآشنایى سبب شده زنان تصور کنند تمامى قوانین بر ضد آنهاست.60 درصد دختران فرارى دانشآموز مقطع راهنمایى هستند
«عباس گلدوست عارفى» جامعهشناس و عضو هیئت علمى دانشگاه تهران با اشاره به اینکه 60 درصد دختران فرارى در مقاطع تحصیلى راهنمایى هستند، گفت: متأسفانه در مناطق دور از مرکز و در شهرهاى کوچک، خانوادهها مرگ را تنها راه علاج دختران فرارى پس از بازگشت به خانه مىدانند.
وى تأکید کرد: بر اساس آمارهاى بینالمللى سالانه 10 میلیارد دلار از سود تجارت و قاچاق دختران و زنان نصیب باندهاى مافیایى مىشود و 10 میلیون نفر از کودکان خیابان، قربانى این تجارت هستند.
وى با اشاره به روند رو به رشد دختران فرارى در کشور، خاطرنشان کرد: بررسىهاى انجام شده در کشور نشان مىدهد که هر روز 45 دختر و پسر جوان از خانه فرار مىکنند و در دام گروههاى تبهکار گرفتار مىشوند.
این جامعهشناس اظهار داشت: با افزایش روند این پدیده در جامعه، فراهم کردن شرایط مناسب محیط خانواده از اساسىترین راه حلهاى کاهش آن معضل اجتماعى است.دانشآموزان عشایرى از سایر دانشآموزان موفقترند
مدیرکل دفتر آموزش و پرورش عشایرى، شاخص افت تحصیلى و تکرار پایه تحصیلى در بین دانشآموزان عشایرى را به مراتب کمتر از سایر دانشآموزان مشغول به تحصیل در مدارس عادى دولتى اعلام کرد.
«دکتر لطفاللَّه عباسى» در این باره گفت: درصد قبولى دانشآموزان مقطع ابتدایى مدارس عشایرى در سال تحصیلى 83 - 82 حدود 93 درصد بوده که این رقم براى مقطع ابتدایى مدارس عادى دولتى 97 درصد است. وى درصد قبولى در بین دانشآموزان مقطع راهنمایى مدارس عشایرى را 41/91 درصد اعلام کرد و گفت: درصد قبولى دانشآموزان مقطع راهنمایى مدارس عادى دولتى 15/90 درصد بوده است.
«دکتر عباسى» همچنین میزان قبولى در مقطع متوسطه را براى دانشآموزان عشایرى 82/84 درصد عنوان کرد و افزود: این رقم براى مدارس عادى دولتى در سال تحصیلى 83 - 82 کمتر از 70 درصد بوده است.پیشبینى سالانه هزار سقط قانونى در کشور
«محمداسماعیل اکبرى» معاون سلامت وزارت بهداشت گفت: با تصویب نهایى قانون سقطدرمانى در شوراى نگهبان و اجرایى شدن آن پیشبینى مىشود سالانه حداقل هزار مورد سقطدرمانى در کشور انجام شود.
وى در عین حال عنوان کرد: با توجه به وضعیت فرهنگى - اجتماعى کشور، داوطلبان سقطدرمانى زیاد نخواهند بود و بسیارى از خانوادهها حتى در صورت مشکل داشتن، حاضر به سقطدرمانى نیستند.ابتلاى روزانه پنج هزار جوان در جهان به ایدز
بر اساس گزارش سازمان ملل با توجه به اینکه روزانه پنج هزار جوان 15 تا 24 ساله در جهان به ویروس ایدز مبتلا مىشوند؛ این قشر، آسیبپذیرترین قشر در برابر بیمارى ایدز هستند.
«ثریا عبید» مدیر اجرایى صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (unfpa) گفت: هنگامى که از راهکارهاى عملى براى مبارزه با ایدز صحبت مىشود، جوانان احساس مىکنند که کنار گذاشته شدهاند و صحبت از آنان تنها جنبه تزئینى دارد.
وى تأکید کرد: صندوق جمعیت سازمان ملل متحد براى حمایت از جوانان در جلوگیرى از ابتلا به ایدز و درمان این بیمارى برنامههاى ویژهاى ترتیب داده است.پرداخت وام خوداشتغالى به کودکان کار
معاون اجتماعى سازمان بهزیستى اعلام کرد: وام خوداشتغالى به خانوادههاى کودکان کار پرداخت مىشود.
«حسن علمالهدى» گفت: خانواده کودکان خیابانى اگر زن سرپرست خانوار باشند، توسط بهزیستى حمایت شده، وام دریافت خواهند کرد.
وى افزود: وزارت کار و امور اجتماعى نیز وام خوداشتغالى 3 میلیون تومانى که توسط وزارت رفاه تعیین شده به خانوادههاى کودکان کار پرداخت مىکند.پلیس کودک تشکیل مىشود
مدیر کانون اصلاح و تربیت با تأکید بر اینکه دادرسى نباید در مورد کودکان اعمال شود گفت: حضور کودکان در مراحل دادرسى تأثیر نامطلوبى بر شخصیت کودک بر جاى مىگذارد.
وى در خصوص تشکیل پلیس کودک گفت: طرح تشکیل پلیس کودکان مورد موافقت مسئولان نیروى انتظامى قرار گرفته و بزودى شاهد تشکیل پلیس کودکان در کشور خواهیم بود.
«مقاره عابد» به سفر هیئتى به کشور هلند به منظور بررسى تشکیل پلیس کودکان اشاره کرد و گفت: این سفر توسط یونیسف در نظر گرفته شده بود و ثمرات و نتایج مثبتى که تشکیل پلیس کودکان به دنبال داشت مورد بررسى اجمالى قرار گرفت.
مدیر کانون اصلاح و تربیت خاطرنشان کرد: نوع برخورد با کودکان بزهکار نسبت به مجرمین بزرگسال باید به گونهاى متفاوت باشد که در صورت تشکیل پلیس کودکان برخورد با این کودکان به صورت تخصصى انجام شود.کودک 3 ساله حافظ کلام خدا شد
کودک 3 ساله نقدهاى جزء سىام قرآن را حفظ کرده است.
«ابوالفضل عباسى» در 9 ماهگى نخستین کلمات را بر زبان آورد و از آن پس مادرش کلمات و الفاظ قرآن را به وى آموزش داد. پدر «ابوالفضل» در این باره گفت: زمانى که من و همسرم سورههاى حمد، توحید و کوثر را در نماز مىخواندیم، فرزندمان آن را تکرار مىکرد.
این حافظ قرآن اکنون علاوه بر حفظ جزء آخر این کتاب آسمانى، در حال یادگیرى جزء 29 قرآن است و در کنار آن قصههاى قرآنى را نیز فرا مىگیرد.کتاب «راههاى جلب محبت همسر» منتشر مىشود
سازمان تبلیغات اسلامى به منظور ارائه راهکارهاى عملى و منطقى براى تداوم زندگى زوجهاى جوان کتاب «راههاى جلب محبت همسر» را منتشر مىکند. این کتاب 40 راهکار عملى، منطقى و کاربردى را براى دوام، بقا و حفظ زندگى زوجهاى جوان ارائه مىکند که توجه و بکارگیرى آنها مىتواند در برقرارى ارتباط صحیح زوجها با یکدیگر و ایجاد محبت هر چه بیشتر بین آنها، مفید و مؤثر واقع شود.
به گفته معاون پژوهشى سازمان تبلیغات اسلامى، با توجه به حساسیت و اهمیت موضوع زندگى جوانان، انتشار کتاب فوق از اولویتهاى فعالیت این معاونت است که با بهرهگیرى از آیات و روایات به زبانى شیوا و روان به رشته تحریر در آمده است.کتاب نهجالبلاغه به زبان آذرى ترجمه شد
براى اولین بار در تاریخ ادبیات اسلامى، کتاب نهجالبلاغه به زبان ترکى آذرى ترجمه شد.
ترجمه کتاب شریف نهجالبلاغه براى اولین بار به زبان ترکى آذرى با الفباى لاتین و با همت مجمع اهلبیت(ع) منتشر شد.
این کتاب توسط «دردانه جعفرى» یکى از نویسندگان جمهورى آذربایجان و «آقابالا مهدیف» فارغالتحصیل رشته قرآن و حدیث از دانشگاه تربیت مدرس تهران ترجمه شده و ناشر آن، انتشارات «نورلار» است.
این کتاب در برگیرنده دو جلد است که جلد اول آن شامل 278 صفحه متن و 395 صفحه ترجمه، جلد دوم آن نیز 328 صفحه متن و 493 صفحه ترجمه را در خود جاى داده است.یک زن شیعى در کویت به وزارت رسید
براى اولین بار در تاریخ کویت، یک زن شیعىمذهب که استاد علوم سیاسى است، به عنوان وزیر منصوب شد.
«معصومه المبارک» که یک شخصیت دانشگاهى لیبرال و فعال در امور زنان مىباشد، به سمت وزیر برنامهریزى و توسعه ادارى منصوب شد.
وى گفت که انتصاب او به عنوان اولین وزیر زن در تاریخ کویت قدرت زنان و شایستگى آنها را براى انجام مأموریتهاى سیاسى نشان مىدهد.نیمى از ازدواجها در آمریکا به طلاق مىانجامد
به نقل از جامعه مبارزه با طلاق در آمریکا نیمى از ازدواجها در این کشور به طلاق مىانجامد. بر اساس این گزارش، در هر سال تقریباً 1 میلیون و 437 هزار نفر در آمریکا طلاق مىگیرند. به عبارت دیگر در هر سال 718 هزار و 500 زوج آمریکایى به طلاق روى مىآورند.
این آمار حاکى است در هر روز در آمریکا 1968 زوج از یکدیگر طلاق مىگیرند و آمریکا داراى بالاترین نرخ طلاق به ازاى هر هزار نفر در سراسر دنیا است. پس از آمریکا کشورهاى پورتوریکو، روسیه، انگلستان، دانمارک، زلاندنو، استرالیا، کانادا، فنلاند و باربادوس قرار دارند.خرید و فروش زنان در افغانستان
با وجود گذشت بیش از سه سال از سقوط طالبان، سوء رفتار با زنان در افغانستان به طور گسترده همچنان وجود دارد.
سازمان حقوق بشر مىگوید زنان در افغانستان همچنان در خطر تجاوز، ربوده شدن و ازدواجهاى اجبارى هستند.
سنتهاى زندگى فئودالى در افغانستان بسیار ریشهدار است و بر اساس آن به زن به چشم دارایى نگریسته مىشود. بنابراین تجاوز به آنها، قتل و زندانى کردنشان بدون مجازات باقى مىماند.
زنان در افغانستان مانند کالا براى پرداخت وام و مناقشات مالى، خرید و فروش مىشوند. بعد از سقوط طالبان ممنوعیت کار زنان در خارج از خانه و حضور در مدارس برداشته شده است اما براى بسیارى از زنان وضعیت همچنان بسیار دشوار باقى مانده است. مردان خانواده منبع اصلى خشونت علیه زنان هستند.
این سازمان خواستار اصلاحات قضایى براى بهبود قوانین در دفاع از حقوق زنان و نیز آغاز کارهاى آموزشى دولت براى تغییر سنتهایى شده است که با زن مانند انسان فروتر رفتار مىکند.زنان فیلیپینى مدیرتر از مردانشان هستند
بر اساس یک نظرسنجى بیشتر از 50 درصد از سؤالشوندگان معتقدند زنان فیلیپین در توزیع درآمدهاى دولتى بهتر عمل مىکنند.
همچنین 38 درصد، زنان را مسئولانى شرافتمند مىدانند. این در حالى است که تنها 14 درصد، مسئولان مرد را شرافتمند مىدانند. نتایج این نظرسنجى همچنین مشخص کرد بیشتر سؤالشوندگان معتقدند مردان تنها در دو زمینه از زنان بهترند؛ اول رهبرى و دوم جسارت. «فیلیپین» یکى از کشورهایى است که یک زن ریاستجمهورى آن را بر عهده دارد.پایدارترین ازدواج دنیا 80 ساله شد
«پرسى ارو اسمیت» 105 ساله و خانم «فلورنس» 100 ساله که رکورددار پایدارترین ازدواج دنیا هستند، هشتادمین سالگرد آغاز زندگى مشترک خود را در انگلیس جشن گرفتند.
ویژگى دوران زندگى طولانى این زوج، دوستى و همدلى است. این زن و شوهر در روز مراسم جشن به حضار جوان گفتند: تا کنون پیش نیامده با هم قهر کنیم زیرا با گذشت زمان اندکى از بروز اختلاف، حتماً مشکل را حل مىکنیم.
این زوج از اینکه زندگى مشترک آنها به عنوان طولانىترین و پایدارترین ازدواج جهان در کتاب رکوردهاى جهان «کینس» ثبت شده، بسیار خوشحال هستند.
اما دو هفته پس از معرفى این زوج به عنوان قدیمىترین زوج جهان، «ارو اسمیت» درگذشت. این مرد در هنگام انتخابشان براى عنوان پایدارترین ازدواج جهان گفته بود راز عشق و ازدواج طولانى آنان این بود که هرگز دلخورى یک روز را با خود به روز بعد نبردند.فاز اول طرح توسعه حرم حضرت معصومه(س) با بودجه ریاست جمهورى و به وسیله رئیسجمهور افتتاح شد
فاز اول طرح توسعه حرم مطهر حضرت معصومه(س) در 12 تیرماه با حضور حجتالاسلام و المسلمین سیدمحمد خاتمى به بهرهبردارى رسید.
این طرح که در زمینى به مساحت 19هزار و 800 مترمربع و در 3 طبقه احداث شده است، 54 هزار و 400 مترمربع زیربنا دارد. 430 میلیارد ریال اعتبار ساخت و ساز این طرح هم از محل اعتبارات نهاد ریاست جمهورى تأمین شده است.
فاز اول این طرح در سه طبقه شامل پارکینگ با ظرفیت بیش از 1500 اتومبیل، سالن غذاخورى براى استفاده از غذاى تبرکى حضرت، محل تدریس دروس حوزوى و همچنین سالن برگزارى آئینهاى مذهبى و رسمى مىباشد. طبقه اول این بنا هم شبستانى با ظرفیت 20 هزار نمازگزار دارد.
این طرح ظرف مدت 2 سال و 3 ماه با همکارى هزار مهندس، کارشناس، معمار، طراح و بنّا در سه شیفت کارى از سوى وزارت مسکن و شهرسازى احداث شده است.
آقاى خاتمى در مراسم افتتاح این بنا با بیان اینکه وضعیت اخلاق در سطح رسمى کشور مطلوب نیست، خطاب به حوزه علمیه قم اعلام خطر کرد که در ایران اخلاق غریب مانده است و این حوزه باید فارغ از گرایشها و تنگنظرىها نگذارد اخلاق لطمه ببیند.ازدواج موقت زنان سرپرست خانوار و جوانان افزایش یافت
معاون امور اجتماعى سازمان بهزیستى از افزایش ازدواج پنهانى و ثبت نشده در کشور خبر داد.
دکتر «سیدحسن علمالهدایى» گفت: سخت شدن فرآیند همسریابى، توقعات بالاى خانوادهها و زوجهاى جوان، تغییر نگاه جوانان به ازدواج، افزایش طلاق، نیازهاى اقتصادى، اختلاف بین زن و شوهر و بروز طلاق عاطفى از جمله دلایل رشد ازدواج موقت در کشور هستند.
وى عدم پاسخگویى زنان به نیازهاى عاطفى و روانى مرد در خانواده و عدم توجه زوجین به خواستههاى یکدیگر را از دیگر عوامل تأثیرگذار این پدیده دانست و افزود: بیکارى و عدم اشتغال جوانان پس از پایان دوران طولانى تحصیلات و مشکلات مسکن از دلایل اصلى افزایش ازدواج موقت در میان جوانان جامعه است.20 درصد قتلهاى کشور ناموسى هستند
نتایج پژوهش دکتر «شهلا معظمى» تحت عنوان «بررسى پدیده همسرکشى در 15 استان کشور» ن=شان داد که 67 درصد قتل مردان به دست همسرانشان به دلیل خیانت مرد و 33 درصد به علت واکنش زن در برابر خشونت مرد، حمله ناگهانى و یا تهدید از سوى او بوده است.
تحقیقات این عضو هیئت علمى مؤسسه مطالعات جرمشناسى دانشگاه تهران همچنین حاکى است قتلهاى ناموسى و جنسى در چند حالت رخ مىدهد که یکى از آنها هنگامى است که دخترى با جوان دیگرى رابطه نامشروع برقرار مىکند و این رابطه فاش مىشود. در این موارد پدر یا برادر دختر به دلیل نداشتن شاکى و مجازات به علت سرشکستگى اعضاى خانواده، اقدام به قتل دختر مىکند.
بر اساس نتایج این استاد دانشگاه قتل ناموسى در سراسر کشور وجود دارد، اما شدت آن در جوامع روستایى و عشایرى در مقایسه با جوامع شهرى بیشتر است. در حال حاضر 20 درصد قتلها در کشور ناموسى و جنسى هستند.
اگر چه بنا بر ماده 630 قانون مجازات اسلامى، مردان در صورت مواجهه با خیانت همسر مجاز به قتل وى هستند، اما نتایج این تحقیق نشان داد در بسیارى از موارد، مردان بدون حصول اطمینان از خیانت همسر و در صورت شکست زناشویى، نافرمانى، عدم تمکین جنسى و حتى سهلانگارى در وظایف زناشویى ممکن است به عمد و یا سهواً همسر خود را به قتل برسانند و با تمسک به این ماده قانونى و توسل به عامل تحریک و از دست دادن کنترل شخصى، خود را تبرئه کنند.