دکتر معصومه ابتکار در دانشگاه مشهد:
هر واقعهاى را در فضا و ظرف زمانى خود باید سنجیدگزارش: فریبا ابتهاج
به دعوت مشترک بسیج دانشجویى و انجمن اسلامى دانشگاه مشهد در مراسمى که براى بزرگداشت 13 آبان 1358 برگزار شد، دکتر معصومه ابتکار از دانشجویان مسلمان پیرو خط امام به تشریح واقعه تسخیر لانه جاسوسى آمریکا و دلایل و آثار آن پرداخت.
در این مراسم که تحت عنوان همایش مبارزه با استکبار جهانى روز 14 آبان ماه در دانشگاه فردوسى مشهد برگزار شد، دکتر ابتکار ابتدا به موضوع جنبشهاى دانشجویى و روند تحولات آن طى سالهاى اخیر پرداخت و واقعه تسخیر سفارت آمریکا را از جمله وقایع نشأتگرفته از جنبش دانشجویى خواند.
وى با اشاره به اینکه 26 سال از این رویداد مىگذرد، تأکید کرد واقعه 13 آبان 58 را باید در فضا و ظرف زمانى خود سنجید و هر تحلیلى منفک از شرایط خاص آن زمان واقعبینانه نخواهد بود.
نویسنده کتاب تسخیر (روایت مکتوب از درون سفارت تسخیرشده آمریکا) با اشاره به وجود تهدیدهاى خارجى براى انقلاب نوپاى ایران در سالهاى اولیه استقرار جمهورى اسلامى گفت: آمریکا نتوانست انقلاب ایران را تحمل کند و به تعامل و درک متقابل برسد. تحرکات ضد انقلاب در خوزستان، کردستان و ترکمنصحرا براى کشورى که هنوز نه قانون اساسى داشت و نه مجلسى در آن تشکیل شده بود، دانشجویان را به شدت نگران کرد و عاملى که این تهدیدها را به بحران تبدیل نمود، ورود شاه به آمریکا و حمایت آن کشور از وى بود.
ابتکار افزود: دانشجویان نگران بودند که واقعه 28 مرداد مجدداً تکرار شود. بنابراین گروهى از آنان با اعتقاد به راه امام به این جمعبندى رسیدند که باید حرکتى جدى براى دفاع از انقلاب صورت گیرد. بنابراین تصمیم گرفتند با اشغال کوتاهمدت سفارت و فقط به عنوان یک اعتراض نسبت به مداخلات آشکار آمریکا در ایران به آن کشور هشدار دهند.
این اقدام با هدف بازداشتن دولت آمریکا از موضعگیرى و مخالفت با انقلاب اسلامى صورت گرفت.
وى یادآور شد: در این حال حمایت حضرت امام از این حرکت به عنوان انقلاب دوم و استقبال گسترده مردم مسیر جریان را به سویى که براى دانشجویان قابل پیشبینى نبود، تغییر داد.
دکتر ابتکار همچنین به نحوه اشغال سفارت اشاره کرده و گفت: تأکید شده بود که این کار بدون اسلحه و هر گونه اعمال خشونت صورت گیرد و همین گونه نیز رفتار شد. تنها اسلحه موجود، انبر بزرگى بود که براى بریدن زنجیرهاى درب ورودى سفارت زیر چادر یکى از خواهران مخفى شده بود.
معاون رئیسجمهور پیشین ایران با اشاره به اسنادى که بعداً از سفارت به دست آمد، بر صحت تصور دانشجویان مسلمان پیرو خط امام در مورد طراحى و اجراى توطئههاى بىشمار علیه کشور از سوى آمریکایىها تأکید کرد و یادآور شد اصل مقابله با استکبار یک واقعیت انکارناپذیر است، اما این مهم در هر دورهاى ابزار و روش خود را مىطلبد و مىبایست همواره شیوههاى خردمندانه مد نظر قرار گیرد.
وى با اشاره به تغییر شیوههاى آمریکا طى 26 سال گذشته گفت: طبیعى است که ما نیز اکنون باید با خردگرایى و مطابق با شرایط روز، روشهاى لازم را در مقابله با استکبار به کار گیریم.
خانم ابتکار دقت نظر دانشجویان پیرو خط امام را نسبت به افکار و ایدههاى بنیانگذار جمهورى اسلامى یادآور شده و گفت: آن زمان با جمعآورى بریده جراید، سخنان امام(ره) را تحلیل کرده و خطوط فکرى خود را بر اساس آن تعیین مىکردیم و امروز نیز دانشجویان باید با تحلیل وصیتنامه ایشان به بازسازى فکرى و تئوریک خود همت گمارند.
وى با اشاره به اینکه یکى از تهدیدات جدى کنونى در کشور، فروپاشى اخلاق است، گفت: نیاز همیشگى و جدى جنبش دانشجویى مباحث اخلاقى و بازنگرى در اصول اخلاقى است.
دکتر معصومه ابتکار در خاتمه تأکید کرد: جریان اشغال لانه جاسوسى آمریکا نتایج مثبت و منفى خود را داشت، اما اگر آن واقعه رخ نمىداد و دستان آمریکا براى طراحى توطئه در قلب پایتخت کوتاه نمىشد، معلوم نبود چه اتفاقاتى براى انقلاب و نظام اسلامى رخ مىداد؛ اتفاقاتى که در کشورهایى مانند شیلى شاهد آن بودهایم و هرگز از سوى ملتها قابل جبران نبوده است.