مشاور شما
خواهر م.ع - اراک
خواهر ا.ح.ح - یزدمشاور: آمنه ملاباشى
خواهر م.ع - اراک
دخترى 21 ساله هستم که مدتى است دچار سردرگمى شده، نگرانى و استرسهاى روحى مرا به خود مشغول کرده است. دانشجوى رشته آمار دانشگاه پیام نور هستم. فکر شروع مجدد ترم، مشکلات و حجم زیاد کتابها مرا نگران مىکند. در برنامهریزى براى درس و سایر مسائل زندگى، مشکل دارم. در خانه به غیر از درس خواندن و کارهاى روزمره شخصى، به کار دیگرى نمىرسم. فکر مىکنم خیلى از مهارتهاى لازم براى زندگى مثل آشپزى و کارهاى هنرى مثل کامپیوتر، زبان، رانندگى و ... را به خوبى یاد نگرفتهام. البته فکر مىکنم مشکل اصلى من با درس ریاضى بوده که در دوران راهنمایى و دبیرستان همیشه در مورد آن ترس و اضطراب داشتم. موقع امتحان همیشه دچار اضطراب مىشوم. نمراتم در نوسان بود، ولى با این همه اضطراب نمىدانم چطور قدم در راه رشته ریاضى گذاشتهام. یکى از علل کم شدن نمرههایم در این درس این بود که از دوران بچگى خجالتى و کمرو بودم و وقتى مطلبى را نمىفهمیدم، نمىپرسیدم و مطالب یاد نگرفته، روى هم انباشته مىشد.
به دلیل نداشتن اعتماد به نفس در خیلى فعالیتها، دچار سردرگمى مىشوم مثل انتخاب کالا، عدم پافشارى روى حرف خود، اضطراب در جمع براى حرف زدن و قضاوت راجع به حرفهاى دیگران. من فرزند اوّل خانواده هستم. سختگیرىهاى والدین بخصوص پدر در مورد من بیشتر بود. همیشه مطیع او بودم و فکر مىکردم هر چه مىگوید درست است. در دوران دبیرستان هم اجازه فعالیت در نهادها و فعالیتهاى جمعى به من داده نشد، اما دوستانم فعالیت مىکردند.
مدتى است دچار وسواس فکرى در رابطه با برنامههایى که راجع به سلامت و بهداشت است شدهام و با دیدن یک نشانه یا علامت مىگویم نکند مریض شدهام. بیمارىهاى خفیفى مثل کمخونى، دلدرد و ... گرفتهام. در مورد نوشتن، وسواس پیدا کردهام و اینکه هر چیزى سر جایش باشد. زیاد منضبط هستم. در آخر، از شما راهنمایى خواسته و از خداوند منّان آرزوى توفیق برایتان دارم.
خواهر گرامى!
خوشحالیم که ما را به عنوان شنونده سخنان خود و راهنماى خود انتخاب کردهاید. به خوبى در خلال نوشتهتان علل و عوامل مشکلات خود را تشریح و تحلیل نمودهاید. همان طور که خودتان ذکر کردهاید، احتمالاً به دلیل فرزند اوّل بودن، والدین تأکید بیشترى بر تربیت شما و پیشرفتتان داشتهاند. اما گاه دلسوزىهاى والدین منجر به اِعمال سختگیرى بیشتر آنها شده، در کودک ایجاد اضطراب مىکند. نیز او را فردى کمالگرا بار مىآورد و وى را دچار وسواس عملى و فکرى مىسازد. مدام خود را در رقابت با همسالان و همکلاسان در کودکى و در بزرگسالى در محیط کارى و جامعه با دیگران مىبیند. اما شکستهاى حتى کوچک و برخورد به موانع در راه رسیدن به اهدافش، روحیه او را متزلزل مىسازد. گاهى تصور مىکند با یک شکست، دنیا به آخر رسیده است. در خصوص شما نیز تقریباً چنین مراحلى طى شده است.
بهتر بود در همان دوران تحصیلى در درسى که ضعیفتر بودید (مثلاً درس ریاضى) با کلاسهاى تقویتى، معلم خصوصى (در صورت امکان) و کمک گرفتن از دوستان و اقوامى که مىتوانستند در این درس، یارىتان دهند به تقویت آن مىپرداختید، سپس در انتخاب رشته هم به استعداد و علاقه و کاربرى رشتهاى که انتخاب مىکنید در دانشگاه توجه مىکردید.
بهتر است فعلاً که در این رشته تحصیل مىکنید، با وسایل کمکآموزشى و یارى گرفتن از همکلاسىها و ... به تقویت دانش خود و رفع اشکالات درسى بپردازید، یا با مشاوره با استادان در صورتى که واقعاً به این رشته علاقه نداشته یا قادر به ادامه تحصیل در آن نیستید انصراف داده، دوباره سعى خود را براى قبولى در رشته مورد علاقهتان به کار بندید. در مورد فعالیتهاى دیگر مثل کارهاى هنرى، کامپیوتر، رانندگى و ... بایستى با برنامهریزى و بدون اضطراب، بسته به توانایىها و وقت خود به فراگیرى آنها بپردازید. اما یکباره به چند کار دست نزنید و خود را دچار اضطراب بیشتر نکنید، مبادا از همه کار باز بمانید و به قول معروف همهکاره هیچکاره شوید. لازم است انسان یک هنر را کامل و با کیفیت خوب فرا گیرد و به کار بندد تا به چند کار نیمهتمام دست زند. در این میان سعى کنید مدام افسوس گذشته را نخورید و به خود تلقین نکنید چون پیشتر در مواردى موفق نبودهاید، اینک نیز قادر نیستید. براى رفع وسواس خود چه ذهنى و چه عملى بهتر است به مشاور یا روانشناسى مراجعه کنید تا رواندرمانى از نوع رفتاردرمانى برایتان به اجرا در آورد و در خصوص افزودن اعتماد به نفس و ابراز قاطعیت به شما یارى دهد.
موفق و مؤید باشید.خواهر ا.ح.ح - یزد
خواهر گرامى!
خوشحالیم از اینکه احساس مىکنید راهنمایىهاى هر چند کوچک توانسته است به شما کمک برساند. از نامه اخیرتان برمىآید بیشتر در انتخاب رشته دودل هستید. جهت رفع شک و دودلى، بهترین کار، مشورت با افراد خبره در این زمینه مثل مشاور مدرسه و اطرافیان آشنا به این مسائل است. در کنار آن در نظر گرفتن استعداد و علاقه خودتان، نیز در نظر گرفتن بازار کار این رشته و ضرورت آن در جامعه. وضع خود را هم در نظر بگیرید، به قول خودتان مثلاً غیر حضورى و متفرقه امتحان دادن. به هر حال، احساس مىکنیم نسبت به پیشتر، از روحیه بهترى برخوردارید و امیدوارانهتر به زندگى مىنگرید، نیز اهدافى را براى خود در نظر گرفته، سعى در رسیدن به قلههاى موفقیت دارید. اما مراقب باشید دوباره اشتغالات ذهنى بیهوده با گذشته، شک و تردید و ناامیدى به سراغتان نیاید. بخصوص در مورد اختلافاتى که در کتابخانه و محل فعالیتتان پیش آمده بوده، که هنوز ذهن شما را مشغول کرده است. در پاسخ نامههاى پیشین به شما توصیه کرده بودیم سعى در زدودن این افکار از ذهنتان کنید، چون فایدهاى در بر ندارد و وقت عزیزتان را به هدر مىدهد. اگر فرد یا افرادى را که با شما درگیر شدهاند مقصر مىدانید، سعى در بخشش آنها داشته باشید تا راحت و آسوده شوید. در عین حال اشتباه یا گناه هر کسى را به خدا واگذار کنید. به درس و تحصیل و پربارتر کردن توشه دانستهها و دانش خود بپردازید تا ان شاءاللَّه فرد مؤثرى براى جامعه خود باشید.
دست حق همراهتان.