نویسنده

 

خواص و ویتامین‏هاى موجود در انواع سبزى‏ها و میوه‏ها

ا.امیردیوانى‏

نروید بر زمین هرگز گیاهى‏
که ننوشته‏ست بر برگش دوایى «نظامى»

سبزى‏ها

اسفناج‏

خواص: عصاره اسفناج جهت پیشگیرى از بروز پیوره و تقویت لثه‏ها مفید است. ضد سرطان و ملیّن بوده و گویچه‏ها (گلبول‏هاى) سرخ خون را مى‏افزاید.
سرشار از ویتامین‏هاى: آ، ب، ث و کا

باقلا

مقوى، ادرارآور (مدرّ)، مسکّن دردها و ضد شکم‏روش (اسهال).
آ، ب و ث‏

بادمجان‏

ادرارآور (مدرّ) و ملیّن است و به منظور مداواى زخم معده تجویز مى‏شود.

پیاز

براى درمان ضعف اعصاب و بى‏خوابى تجویز مى‏گردد. غذا را زود هضم مى‏کند. ضد سرماخوردگى و ادرارآور است. براى معالجه ناراحتى‏هاى سینه مخصوصاً سل مفید مى‏باشد و در درمان عوارض کبدى و سنگ مثانه اثر دارد. باید دانست که پیاز پوست‏کنده، میکروب فزون‏ترى را از هوا به خود مى‏گیرد.
آ، ب و ث‏

پونه‏

براى تسکین اعصاب، رفع سکسکه، تشنج و اسهال مفید بوده و محرک قوه هاضمه است.

ترب‏

براى بواسیر، سل، سیاتیک، درد اعصاب، رماتیسم، سنگ مثانه، آنژین و احتقان خون مفید است و ضد سرفه و ادرارآور مى‏باشد. ترب سیاه ضد اسکوربوت مى‏باشد.
آ و ب‏

تره‏

ضد کم‏خونى، ملیّن و ادرارآور است و برگ تره براى مداواى اگزما و زخم‏هاى چرکى فایده دارد.

جعفرى‏

ضد شکم‏روش (اسهال) و ضد سرطان، مدرّ، ضدعفونى و تصفیه‏کننده خون به شمار مى‏رود.
آ و ب‏

جو

مخصوص تقویت بنیه است.
آب، ب و ث‏

چغندر

براى بیمارى‏هاى قلبى، کبد، تنظیم فشار خون و نقرس مفید است. اشتهاآور و مقوى هم مى‏باشد.
آ، ب و ث‏

سیب‏زمینى‏

نیروبخش، هضم و جذب آن آسان، براى معده، کبد، روده و مرض قند مفید بوده و مناسب پرهیز غذایى (رژیم) لاغرى است.
ث‏

سیر

ضدعفونى‏کننده میکروب‏هاى معده و دستگاه تنفسى، ضد اسهال، براى درمان برونشیت، گریپ، سل و وبا مفید است. فشار خون را پایین مى‏آورد. ضد روماتیسم، نقرس، ادرارآور، دشمن کرم کدو، ضد فراموشى و کندذهنى مى‏باشد.
ب و ث‏

شلغم‏

تقویت‏کننده نسوج مختلف، چربى خون را خنثى مى‏کند، مدافع خوبى در برابر میکروب‏ها و برگش زیادکننده گویچه‏ها (گلبول‏هاى) سرخ خون است. یاخته‏هاى عصبى را هم تقویت مى‏کند.
ب و ث‏

کلم‏

تصفیه‏کننده خون، معالج کرم معده و ضدعفونى‏کننده روده‏هاست. برگ کلم پاکیزه روى ورم‏هاى روماتیسمى اثر شفابخش دارد.
آب، ب و ث‏

کاهو

هضم آن آسان و براى پرهیز غذایى (رژیم) لاغرى فایده دارد.
B1 و E1

کدو

هضمش ساده، ادرارآور و مناسب برنامه غذایى لاغرى است‏
آ

گوجه‏فرنگى‏

براى درمان نقرس، روماتیسم، اسکوربوت، سرطان و کم‏خونى مفید است.
آ، ب، ث و کا

گندم‏

نیروبخش است. جوانه گندم براى جلوگیرى از سقط جنین و رشد دستگاه تناسلى مفید مى‏باشد. سرشار از ویتامین «E» و «B6» است. سبوس گندم، ویتامین B1دارد.
ب و د

لوبیا سبز

تقویت‏کننده قلب است.
ب و ث‏

مارچوبه‏

مدرّ است و ریشه پخته آن براى بیماران قلبى، امراض صفراوى و طحال فایده دارد.
آ و ث‏

نخودفرنگى (نخود سبز)

به عنوان تب‏بُر، ازدیاد شیر بانوان شیرده و جهت تغذیه عمومى روزانه معمول است و از آب، پروتئین، هیدرات‏هاى کربن و مقدارى املاح معدنى برخوردار است.
ب، ث و د

نعناع‏

ویژه بیماران تنفسى و امراض قلبى، ملیّن و ضدعفونى‏کننده و براى رفع سردرد مفید بوده و دم‏کرده آن آرامبخش اعصاب مى‏باشد.

هویج‏

براى مرض قند، امراض کلیوى، زخم و ورم معده، زخم روده، فشار خون و سوء هاضمه مفید است. داراى یک ماده ضدعفونى‏کننده و تصفیه‏کننده خون است، دافع تشنگى و امراض مثانه، ضد اسهال، اشتهاآور، مدرّ و ضد کرم و یبوست مى‏باشد.
آ، ب، ث و کا

خواص و ویتامین‏هاى موجود در انواع میوه‏ها
میوه‏ها

آلبالو

ملیّن، ادرارآور، ولى اگر زیاد مصرف شود، هضمش آسان است.

آلوبخارا

براى ذهن، اعصاب، معده، روماتیسم، تصلب شرائین و ورم کلیه مفید بوده و ملیّن است.

ازگیل‏

براى درمان اسهال، اختلالات روده، تنظیم عمل روده‏ها و رفع التهاب آنها مفید است.
ب و ث‏

انار

مقوى معده، کبد، قابض و ضد اختلالات امعایى است.
ث‏

انجیر

براى درد سینه، سرفه و بیمارى اسپرز مفید است و جوشانده انجیر جهت زکام شدید، تورم حنجره و برنشیت‏هاى کهنه مفید مى‏باشد. ملیّن و باعث تقویت حافظه است.
آ، ب و ث‏

انگور

براى فشار خون، روماتیسم، نقرس، مسمومیت داخلى، امراض جلدى، کم‏خونى، سوء تغذیه، انسداد مجراى طحال، بیمارى عصبى، یبوست و سرطان مورد استفاده قرار مى‏گیرد، مدرّ و مقوى قلب است.
آ، ب و ث‏

بادام شیرین‏

جهت تقویت حافظه و قوه بینایى، ملیّن، براى سینه، سرفه خشک، مثانه، زخم روده و بیمارى قند مفید است.
آ و ب‏

به‏

قلب را تقویت مى‏کند، وسواس را مى‏زداید، قابض و ادرارآور است و براى بیماران توان‏یاب (معلول) تجویز مى‏شود.
آ و ب‏

پرتقال‏

تصفیه‏کننده خون، برطرف‏کننده خونریزى‏هاى شدید و تشنجات است. مفید براى مرض قند، مدرّ، ضد سنگ مثانه، زکام و گریپ، دندان‏ها را تقویت کرده و براى رفع سوء هاضمه مفید مى‏باشد.
آ، ب و ث‏

پسته‏

براى سرفه مزمن، قوه حافظه، کلیه، کم‏خونى و ضعف مفرط مفید است. پسته کال براى درمان اسهال فایده دارد و ضدعفونى‏کننده مى‏باشد.
ب‏

توت‏

خونساز، ملیّن، مدرّ، مفید براى بیماران مرض قند و شربت توت، داروى گلودرد است.
ب و ث‏

توت‏فرنگى‏

داروى بسیار مؤثر براى رفع یرقان و نقرس است. مقوى، اشتهاآور، ضد سنگ مثانه، رافع تب، روماتیسم و تصلب شرائین مى‏باشد. عمر را طولانى مى‏کند و براى مرض قند و بیماران مسلول مفید است.
آ، ب و ث‏

تمشک‏

براى روماتیسم و مرض قند مفید است. خون را تصفیه مى‏کند، ادرارآور و ضد صفرا مى‏باشد. شربت تمشک براى بیمارى سرخک و مخملک تجویز مى‏گردد.
ث‏

خرما

براى روماتیسم، امراض پوستى، التهاب چشم و گوش مفید است و ضد سرطان مى‏باشد.
آ، ب و ایى‏

خربزه‏

چون سرشار از قند است، اشتها را کم مى‏کند و براى برنامه کاهش وزن بدن مفید است.
آ، B1و B2

خیار

ادرارآور، تب‏هاى صفراوى و یرقان را مداوا مى‏کند. آب خیار، ملیّن است و براى رفع خارش مفید بوده و نرم‏کننده پوست بدن مى‏باشد.
ث و د

زردآلو

صفرا را دفع مى‏کند، تشنگى را رفع کرده و علاج‏کننده بواسیر است. براى اعصاب مفید مى‏باشد. خونساز است، اما کسانى که کبدشان ضعیف است، نباید در مصرف آن زیاده‏روى کنند.
آ، ب و ث‏

سیب‏

براى بیمارى‏هاى کبدى، فربهى، سنگ کیسه صفرا، سستى اعصاب، امراض روده‏اى و معدى، بى‏خوابى، تصلب شرائین، روماتیسم، امراض قلبى، تنگى نفس و اسهال مفید است. هضم غذا را آسان مى‏سازد، مواد سمى بدن را دفع مى‏کند، اشتهاآور، مولد خون، روشن‏کننده پوست، تب‏بر، مقوى مغز، ضدعفونى‏کننده معده، نقرس، امراض ریوى و کبدى مى‏باشد.
آ، ب و ث‏

سنجد

براى اسهال مفید است.

فندق‏

تقویت‏کننده روده‏هاست. باید با عسل خورده شود. دافع سرفه و براى سوزاک مفید مى‏باشد. روغن آن بهترین داروى سینه و سرفه است.

گردو

ملیّن و مقوى حافظه، کرم معده را دفع مى‏کند. براى سل و مرض قند مفید است.
ب و ث‏

گلابى‏

ملیّن و مدرّ، درمانگر روماتیسم‏
نقرس، درد مفاصل و فشار خون است و تصفیه‏کننده خون مى‏باشد.
آ، ب و ث‏

گیلاس‏

دُم گیلاس براى رفع ورم مجارى ادرار و سنگ کلیه مفید است.
آ، B1 و B2

لیموترش‏

براى کبد، تصلب شرائین، روماتیسم و رفع تشنگى مفید است. آب لیمو، میکروب وبا و اسهال خونى را مى‏کشد. ضد کم‏خونى و رقیق‏کننده خون است. آب لیمو، ضد درد، ضد تیفوس، ضد سرخک، ضد آبله‏مرغان، مخملک، ضد ترشى معده و سنگ‏هاى کبدى است. صفرابُر است، آب لیمو، ضد خون‏دماغ، مانع طاس شدن سر و امراض قلبى بوده و نور چشم را زیاد مى‏کند.
ث‏

موز

نیروبخش جسمانى، مقوى روده، ضد اسهال و بى‏نظمى دستگاه گوارش است.
آ، ب و ث‏

نارنج‏

مقوى قلب، معده، صفرابُر و براى سردردهاى ناشى از آلودگى هوا مفید است.
آ، ب و ث‏

نارنگى‏

مسکّن اعصاب است.
ب و ث‏

نارگیل‏

تصفیه‏کننده خون است. سینه را نرم مى‏کند. براى جنون، مالیخولیا و تشنج اعضا مفید است. ضعف را رفع مى‏کند. روغن نارگیل براى هر دردى مفید مى‏باشد. تقویت‏کننده حافظه است و جویدن آن بوى دهان را از میان مى‏برد.

هلو

براى مرض قند، کبد و پوست مفید بوده و ملیّن است.
آ، ب و ث‏

هندوانه‏

از صفرا و عطش مى‏کاهد.
E

بادام تلخ‏

ضد ورم و سرفه خشک است و یرقان را برطرف مى‏سازد، سنگ کلیه و مثانه را مى‏شکند، لیکن نباید بیش از سه دانه مصرف گردد زیرا باعث مسمومیت مى‏شود.

 

منابع:
1- مهرداد مهرین، «راهنماى تندرستى و درمان طبیعى».
2- غیاث‏الدین جزایرى، «اعجاز خوراکى‏ها».
3- م. سعیدى‏پور، «دکتر خانواده».
4- على‏اکبر رادپویا، «شگفتى‏هاى غذادرمانى گیاهان».
5- منابع خارجى.