HACCP چیست؟
شراره انصار
شاید شما نیز این عبارت را بر روى محصولات غذایى دیده باشید ولى با مفهوم آن آشنا نباشید. به نظر مىرسد دانستن مفهوم HACCP و نقش آن در سلامت جامعه ضرورى است.
امروزه مردم نسبت به نوع خریدشان توسط مجامع بهداشتى اطلاعات جدیدى کسب مىکنند اینکه بستههاى غذایى باید داراى پروانه ساخت، تاریخ تولید و انقضا باشند، آدرس کارخانه باید مشخص باشد و چون امروزه قید این موارد روى تمام بستههاى غذایى اجبارى است، دنبال چیزهاى جدیدترى مىگردند تا مطمئن شوند محصولى را که مىخواهند خرید کنند از هر حیث ایمن و مطمئن باشد. آنها نمىخواهند براى محصولى هزینه کنند که سلامت آنها را به مخاطره مىاندازد. بنابراین به دنبال گواهىهاى بهداشتى روى بستهبندىهاى غذایى مىگردند که گواهىهاى استاندارد و HACCP از این دستهاند.
امروزه به منظور کنترل صحیح مواد غذایى و پیشگیرى از بیمارىهاى ناشى از مصرف غذاى آلوده اجراى سیستم HACCP به معناى تجزیه و تحلیل خطرات و نقاط کنترل بحرانى مطرح است. (نقاطى از زنجیره تولید که در آنها امکان مخاطره سلامت مصرفکننده وجود دارد را نقاط بحرانى نامند). HACCP در حقیقت ابزارى است براى بازرسى نظارت و کنترل بهداشتى مواد غذایى.
در HACCP، ایمنى غذایى همیشه در اولویت قرار مىگیرد و مؤثرترین راه نیز براى ایمنى مصرف مواد غذایى است.
روش HACCP یکى از مهمترین روشهاى نظارت بر کیفیت در صنایع غذایى است. با اجراى صحیح این روش، فرآوردههاى غذایى از مرحله خرید مواد اولیه تا تولید و توزیع نهایى و مصرف مستقیم مصرفکنندگان مورد نظارت و بازرسى قرار مىگیرند.
با اجراى این روش در مجتمعهاى تولیدى مواد غذایى، سلامت و بهداشت جامعه انسانى از طریق کاهش میکرو ارگانیسمهاى بیمارىزا تأمین خواهد شد.
با اجراى این روش مىتوان تمام عوامل خطرزاى بیولوژیکى، شیمیایى و فیزیکى را در تمام فرآیندهاى مختلف تولید که شامل تهیه مواد اولیه، تولید، بستهبندى، ذخیرهسازى و توزیع محصول نهایى است شناسایى و حذف کرد یا آنها را به سطح قابل قبول رساند.
در این روش، عملیات بازرسى و نظارت قبل از تولید نهایى و در طى فرآیندهاى گوناگون تولید انجام مىگیرد، به این ترتیب خطر آلودگى مواد غذایى به کمترین میزان خواهد رسید.
در روش HACCP، امکان نفوذ عوامل خطرزا به محصول نهایى و در نتیجه مصرفکننده به کمترین میزان مىرسد و باعث افزایش سطح ایمنى و فرآوردههاى غذایى مىشود.منابع: -
1- «ایجاد و اجراى حصپ در صنایع غذایى (HACCP)»، تألیف: غلامرضا شویک لو.
2- «مبانى کنترل کیفیت در صنایع غذایى»، تألیف: مهندس رسول پایان.