تازههای پژوهش
اکثر ازدواجهای خودگزین، به طلاق منجر میشود
گروه پژوهش «غربالگری در ارتباط با آسیبهای اجتماعی مرتبط با طلاق» طی تحقیق در شهرهای تهران، زنجان و رشت، اعلام کرد نود درصد ازدواجهای «خود گزین» به طلاق ختم میشود.
مبنای ازدواجهای خودگزین، عشقهای خیابانی، اینترنتی و دوستیهای کاذب است. در این ازدواجها، زوجین بدون مشورت با خانوادهها و گاه بدون آگاهی آنان تصمیم به ازدواج با یکدیگر میگیرند.
خلاء آموزش گزینش همسر مناسب در قالب مهارتهای زندگی برای جوانان و عدم توجه آنها به سنخیت و توازن فرهنگی، ظاهری، عقیدتی، اجتماعی و مالی که از اصلیترین عوامل بروز اختلافات است، آثار خود را در سه تا پنج سال اول نشان داده، و منجر به طلاق در این نوع ازدواجها میشود.
بیماریهای قلبی - عروقی اولین عامل مرگ در کشور هستند
رئیس پژوهشکدهی غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه «علوم پزشکی شهید بهشتی» اعلام کرد، دیابت و بیماریهای قلبی - عروقی مهمترین بیماری مرتبط با چاقی و اضافه وزن هستند که عامل بیشترین میزان مرگ و میر در کشور است.
دیابت با شیوع حدود بیست درصد در بالغین ایرانی، یکی از شایعترین بیماریهای غیر واگیر کشور است که کیفیت زندگی مردم را به میزان بسیار زیادی از بین میبرد.
پزشکان توصیه میکنند برای جلوگیری از دیابت و درمان بسیار سخت آن، پیشگیری از اضافه وزن و چاقی بهترین روش است. استرس زیاد، اختصاص ندادن زمانی مناسب – و نه کم – برای ورزش و یا حتی دوچرخهسواری و پیادهروی نیز، مشکل چاقی را افزایش میدهد.
در حال حاضر پنجاه درصد تهرانیها دچار اضافه وزن و بیست درصد آنها چاق هستند.
تغییر سبک زندگی، تغذیهی مناسب، مصرف متعادل غذاهای چرب و پرکالری و افزایش ورزش و فعالیت بدنی، از راههای پیشگیری از چاقی هستند.
ایدز مهمترین عامل مرگ و میر زنان است
سازمان بهداشت جهانی در اولین مطالعهی جهانی خود دربارهی بهداشت زنان اعلام کرد: ویروس ایدز مهمترین عامل مرگ و میر و بیماری در میان زنان پانزده تا بیست و چهار ساله در جهان است.
براساس این گزارش در سراسر جهان از هرپنج مورد مرگ در میان زنان یک مورد، در میان زنان پانزده تا چهل و چهار سال در اثر رابطهی جنسی نامطمئن است که خطرناکترین عامل در کشورهای درحال توسعه برای زنانی که درمحدودهی سنی بارداریاند، است.
زنان به صورت بیولوژیک این برتری را نسبت به مردان دارند که بهطور میانگین شش تا هشت سال بیشتر از مردان عمر کنند اما در بسیاری از نقاط جهان، زنان با کمبودهای جدی ناشی از فقر، عدم دسترسی به مراقبتهای بهداشتی و هنجارهای فرهنگی مواجه هستند که این مزیت را از آنها میگیرد.
این مسئله که پانزده درصد مرگ و میر زنانشان در سن باروری است، یک تراژدی جهانی است و با کمبود امکانات برای تشخیص بیماریهای دختران نسبت به پسران از همان کودکی، آغاز میشود.
سرطان دهانهی رحم در بین زنان شایع است
یک جراح و متخصص زنان و زایمان در کشور اعلام کرد: سرطان دهانهی رحم، دومین سرطان شایع زنان در سراسر جهان است».
ازدواجهای متعدد، سن پایین ازدواج، عدم رعایت بهداشت فردی، مصرف سیگار، کمبود ویتامین A و C و آلودگی به ویروس «پاپیلوم» انسانی و عفونتهای مقاربتی، از عوامل بروز این بیماری محسوب میشوند.
استفاده از رژیمهای غذایی حاوی مواد پروتئنی، انجام بهموقع تست «پاپ اسمیر» و معاینهی ماهانه و رعایت بهداشت فردی می تواند از بروز اینگونه سرطان و مرگ و میرهای ناشی از آن پیشگیری کند.
دختران چاق به «ام. اس» مبتلا میشوند
پژوهشگران هشدار دادند چاقی دورهی نوجوانی با افزایش خطر بروز بیماری «ام. اس» در زنان مرتبط است.
نتایج یک تحقیق نشان داد احتمال ابتلا به ام. اس در زنانی که در دوران نوجوانی خود چاق بودند، دو برابر بیشتر از زنانی است که در نوجوانی لاغر بودند.
زنانی که در سن هیجده سالگی شاخص تودهی بدنی آنها بیشتر از سی بوده، بیش از دو برابر سایر زنان در بزرگسالی دچار این بیماری شدهاند؛ لذا آموزش برای پیشگیری از چاقی دوران نوجوانی، گامی مهم برای کاهش خطر ابتلا به ام. اس در زنان است.
ایدز هر روز یک ایرانی را میکشد
گزارشهای وزارت بهداشت از آمار مبتلایان به «ایدز» نشان داد که در سه ماه دوم امسال، روزانه بیش از یک مورد مرگ ناشی از ابتلا به ایدز درکشور داشتهایم.
براساس این گزارش افزایش ایدز در کشور از طریق روابط جنسی، نگرانکننده شده و بیشتر بیماران نیز مردانی هستند که روابط جنسی غیر متعارف دارند و در مواردی همسران این مردان و یا همسران مردان معتاد تزریقی، جزو مبتلایان هستند.
ترویج آموزههای دینی، آموزش افرد جامعه دربارهی این بیماری و پیشگیری از آن، امر مهمی در کشور است که احتیاج به حمایت اجتماعی و روانی بیمار، از نظر تغذیه، شغل مناسب و رفتار مناسب با آنها در خانواده دارد.
با افزایش سن، زنان دچار غدهی رحمی می شوند
با افزایش سن، بسیاری از زنان به غدههای رحمی یا فیبرم دچار میشوند؛ البته هشتاد درصد فیبرمها بدون هیچ نشانهای هستند و حتی فرد تا آخر عمر ممکن است از وجود آن بیاطلاع باشد.
دکتر «وزیری» متخصص زنان، در هشتمین کنگرهی بینالمللی بیماریهای زنان و مامایی اعلام کرد هفتاد و هفت درصد زنان با افزایش سن به غدههای رحمی، فیبرم یا میوم دچار میشوند که تنها بیست درصد از آنها با نشانههایی چون دردهای شدید شکمی و خونریزیهای زیاد، از بیماری خود مطلع میشوند.
طبق نظر این پزشک، در صورتی که فرد تمایلی به بچهدار شدن نداشته باشد، بهترین راه درمان فیبرم، درآوردن رحم است و در مواردی که فرد خواستار بارداری باشد برداشتن غده یا فیبرم از رحم کفایت میکند.
مسمومیت حاملگی موجب کمهوشی کودک میشود
پژوهشگران دانمارکی، بین عوارض مرتبط با ازدیاد فشارخون در دوران بارداری مادران و ضعف قدرت تفکر در فرزندان آنان در دورهی بزرگسالی، ارتباطی کشف کردهاند.
عوارض ناشی از فشارخون بالا در دوران بارداری، مرتبط است با قدرت استدلال، بصیرت و ادراک ضعیف تر در دوران جوانی فرزند.
محققان این کشور طی مطالعات و آزمونهای هوش، به این نکته پی بردهاند که، افراد دارای قدرت تفکر ضعیف که بهره هوشی آنها زیر هشتاد و پنچ است، مادرانشان دردوران بارداری، فشار خون بالایی داشتند و دچار مسمومیت حاملگی شده بودند.
طبق این مطالعه نوزده درصد از مردانی که مادرانشان برخی از علائم مسمومیت حاملگی را داشتند، دچار ضعف قدرت تفکر هستند.
وسایل ارتباط جمعی الکترونیک موجب آسیبهای اجتماعی می شوند
آسیبهای نوپدید اجتماعی چون اینترنت، تلفنهمراه و ماهواره، جوامع را آسیبپذیرتر از همیشه کردهاند.
یک استاد دانشگاه کشورمان، در کارگاه آموزشی «آشنایی با آسیبهای اجتماعی نوپدید » اعلام کرد: «همهی مسئولان وظیفه دارند که جوانان و خانوادهها را از خطرات این آسیبهای نوپدید اجتماعی آگاه کنند.»
رشد وسائل ارتباط جمعی الکترونیک و امکان روزافزون فنی و صنعتی آنها، حدود و مرزها را پشت سر گذاشته و منجر به ایجاد دهکدهی جهانی شده است. با این وجود عوارض منفی روانی و جسمی آسیبهای اینترنتی نیز افزایش یافته است.
تقویت حس پرخاشگری، انزواطلبی، تنبل شدن ذهن و تأثیر منفی بر روابط خانوادگی از جمله آسیبهای روانی هستند و تأثیر نور و اشعهی رایانه بر چشم کاربران و آسیب دیدن استخوانبندی ستون فقرات به دلیل نشستن بیشازحد و خیره شدن به صفحهی مونیتور رایانه، جزو آسیبهای جسمی اینترنتی است.
از سویی دیگر، وجود جاذبههای غیراخلاقی در برخی سایتها اعتقادات و ارزشهای اخلاقی افراد را در معرض خطر قرار میدهد.
ارسال SMS احتمال آرتروز را افزایش میدهد
یک متخصص فیزیوتراپی در کشور اعلام کرد: فعالیت بیشاز حد انگشتان دست هنگام تایپ کردن، زیاد نوشتن در طول روز و انجام حرکات تکراری نوشتن SMS موجب آسیب رسیدن به مفاصل انگشتان دست شده، در دراز مدت موجب آرتروز زودرس انگشتان میشود.
نرمش دادن انگشتان دست در دامنهی حرکتی متفاوت، در کاهش آسیبهای ناشی از فعالیتهای تکراری، مؤثر است. تایپستها و کسانی که زیاد با انگشتان خود کار می کنند، لازم است هر نیم ساعت یک بار به انگشتان دست خود استراحت بدهند.
«هل» درمان صد درد است
پژوهشگران کشورمان برای اولین بار در جهان دریافتند که «چای هل» به دلیل داشتن خواص آنتیاکسیدانی قوی، موجب افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن در مقابل بیش از صد بیماری است.
در بدن انسان تعدادی آنتیاکسیدان و تعدادی رادیکال آزاد وجود دارد که باید همیشه بین آنها توازن برقرار باشد. اگر این توازن به هر علتی به هم بخورد، استرس اکسیداتیو ایجاد میشود که این استرس عامل ایجاد بیش از صد نوع بیماری مانند بیماریهای قلبی و عروقی، سرطان، آرتریت روماتویید و پیری است.
«ندا باغی نیا» پژوهشگر این مطالعه، همچنین به دیگر خواص هل و اثرات آن، بر روی بیماریهای مختلف اشاره داشت. هل تقویتکنندهی معده و ضد نفخ است، به هضم غذا کمک میکند و به عنوان دارو برای معالجهی سرفه، سرماخوردگی و تب مثمرثمر است. هل تقویتکنندهی قلب و اعصاب است ولی مصرف زیاد آن تپش قلب را افزایش می دهد. هل علاوه بر این، پایین آورندهی فشار خون است و برای رفع سردرد و کاهش حملات صرع مفید است.
خرما از پوسیدگی دندان پیشگیری می کند
نتایج یک تحقیق در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج نشان داد مصرف خرما بهعنوان یک مادهی غذایی، به دلیل اثرات بازدارنده در رشد باکتری عامل پوسیدگی دندان، در پیشگیری از بروز این عارضه مؤثر است.
در این مطالعه، اثر خرما بر رشد «استرپتوکوک میوتانس» که اصلیترین باکتری در پوسیدگی دندان است، بررسی شده و یافتهها حاکی از آن بود که با افزایش غلظت خرما، این میکروارگانیسمها قادر به رشد در محیط نیستند.
با توجه به این یافته و نقش بازدارندگی خرما از رشد این عفونت در دندان، میتوان خرما را به عنوان یک مادهی غذایی پیشگیری کننده از ایجاد پوسیدگی دندان معرفی کرد.