اصلاح الگوی مصرف
شراره انصار
یکی از سیاستهای جدی دولتها در امر امنیت غذایی، کاهش ضایعات غذایی است. در گذشته تصور میشد که امنیت غذایی با افزایش تولید غذا تأمین میشود. اما رشد جمعیت و افزایش مردم گرسنه از یکسو و محدودیت عوامل و منابع تولید غذا نظیر زمین، آب و ... از سوی دیگر، نشان داد که این دیدگاه صحیح نیست. کاهش ضایعات مواد غذایی، از مرحلهی تولید تا مصرف یکی از منابع جدید امنیت غذایی است.
حدود 30 درصد مواد غذایی در ایران از بین میرود که این مقدار، غذای حدود 15 میلیون نفر است.
بیشترین ضایعات غذایی در بخش انتقال مواد اولیه کشاورزی به کارخانجات و تولید و مصرف نان است که به منظور اجرای صحیح الگوی مصرف باید ضایعات در این دو بخش کاهش یابد.
سنتی بودن کشاورزی از تولید تا برداشت، شیوههای غلط نگهداری و انبارداری، نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی کافی برای جذب مواد خام، فرهنگ نادرست مصرف و عدم توجه کافی در تهیهی غذا، باعث ایجاد ضایعات از مرحلهی تولید در مزرعه تا سر سفره میشود.
آمارها نشان میدهد، معادل 25 درصد از درآمد نفتی، هر سال از محل ضایعات کشاورزی از دست میرود. به گفتهی مسئولان سرانهی مصرف نان در ایران نسبت به کشورهای اروپایی، بیش از دو تا سه برابر است و الگوی مصرف آب آشامیدنی نیز در کشور ما 70 درصد بیشتر از الگوی جهانی مصرف آب است و جالب اینجاست که بابت این وضعیت نامطلوب مصرف میلیاردها تومان هم یارانه پرداخت میشود.
پس وقت آن فرا رسیده در سالی که به نام «اصلاح الگوی مصرف» نامگذاری شده، با بالابردن سطح آگاهی عمومی و افزایش واحدهای تولیدی صنایع تبدیلی کشاورزی، بهبود فرآیندهای واحدهای تولیدی صنایع غذایی و تولید محصولات کشاورزی با کیفیت، در کاهش ضایعات مواد غذایی سهیم باشیم.