گیاه شناسی زردچوبه                                                                                       

زردچوبه گیاهی است از خانواده­ی زنجبیل به ارتفاع حدود یک متر و نیم که دارای ساقه­ا­ی متورم است. گل­های زردچوبه به صورت سنبله و به رنگ سبز مایل به زرد است. زردچوبه در هندوستان و چین و نقاط حاره­ی زمین می‌روید. این گیاه مخصوصاً درهند و مالزی پرورش می­یابد. تکثیر آن مانند زنجبیل از طریق کاشتن قطعات ریزوم جوانه­دار گیاه صورت می­گیرد.

از کنار برگ­های غلاف در قاعده­ی ساقه، شاخه‌های کوچک و استوانه‌ای شکل ضخیمی خارج می‌شود که به صورت مورب در زمین فرو رفته، هر یک ایجاد ریشه می‌کنند و مرتباً پایه‌های جدیدی به وجود می‌آورند.

قسمت مورد استفاده­ی این گیاه، ساقه­ی زیرزمینی آن است که ازخارج کردن از زمین، تمیز کرده، ریشه‌های آن را جدا می‌کنند و در آب جوش قرار می‌دهند و به مدت چند روز آن را خشک می‌کنند. زردچوبه رنگ زرد یا خاکستری مایل به قهوه‌ای دارد. بوی آن معطر و طعم آن تلخ است.

ترکیبات شیمیایی

زردچوبه دارای اسانسی مرکب از اسیدهای والرینیک، کاپرلیک و فلاندون است. و هم­چنین دارای سابی‌نین، سینئول، بورنئول و الکل تورمرول و ماده­ی کورکومین است که رنگ زرد زردچوبه به علت همین ماده­ی کورکومین است.

زردچوبه یا زعفران هندی

زردچوبه مانند زنجبیل از قدیم الایام مصرف مى­شده است. پزشکان چینى و هندى در هزاران سال پیش، آن را براى درمان چشم­درد و زخمهاى پوستى به کار مى­بردند. این پزشکان زردچوبه را با شیر مى­جوشانیدند و آن را دواى ممتازى براى درمان زکام مى­دانستند. «دیوسکورید» طبیب یونان قدیم آن را زعفران هندى نامید و عقیده داشت که زردچوبه داراى همان خواصى است که زعفران دارد. در قرون وسطى اعراب زردچوبه را در اروپاى غربى معرفى کردند و شناسانیدند. در دفتر دارایى یکى از دارو فروشان شهر فرانکفورت به سال 1450 میلادى، زعفران هندی جزو کالاهایى است که نوشته شده. در این زمان زردچوبه یا زعفران هندى را براى معالجه­ی یرقان و امراض کبدى به کار مى­بردند و همه جا معالجه­ی آن عمومیت داشت. پزشکان قرن نوزدهم زردچوبه را اشتهاآور مى­دانستند که انسداد کبد و طحال را برطرف کرده، براى یرقان و سنگ کلیه مفید بود. به طور کلى در قرون هجدهم و نوزدهم اگر چه زردچوبه در طب کم مصرف مى­شد ولى در صنایع دستى براى پارچه بافى و رنگ کردن چوب به کار مى­رفت

.

خواص داروئی

  • گرفتگی صدا را باز می‌کند و برای تمیز کردن کبد به کار می‌رود.
  • مخلوط یک قاشق غذاخوری زردچوبه و یک قاشق انیسون و سرکه برای درمان یرقان مفید است.
  • برای رفع دندان درد آن را در دهان انداخته و بجوید.
  • زردچوبه بهترین داروی ضد ورم است و در اروپا و آمریکا از آن بدین منظور استفاده می‌کنند که می‌توان از سه فنجان دم کرده­ی زردچوبه در روز و یا مقدار 2 کپسول سه بار در روز استفاده کرد.
  • برای خشک کردن زخم­ها و رفع درد آن­ها می‌توان گرد خشک زردچوبه را روی آن­ها ریخت.
  • خانم‌هایی که عادت ماهیانه آن­ها نامنظم است برای تنظیم آن باید از زردچوبه استفاده کنند.
  • از زردچوبه برای درمان کمر درد، پشت درد و سینه درد نیز استفاده می‌شود.
  • برای درمان اسهال و اسهال خونی حتما از دم کرده­ی زردچوبه استفاده کنید­.
  • زردچوبه در قدیم برای درمان رماتیسم و سل به کار می‌رفته است.
  • برای درمان التهاب لثه، زردچوبه را دم کرده و آن­را قرقره کنید.
  • زردچوبه از سرطان جلوگیری می‌کند بنابراین حتما سعی کنید که در غذاها از زردچوبه استفاده کنید.
  • زردچوبه بادشکن، تصفیه کننده­ی خون، تب‌بر، محرک و انرژی‌زا است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، گروهی از محققان دانشکده­ی علوم تغذیه و صنایع غذایی و مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مطالعه­ی خود آورده‌اند: استفاده از زردچوبه هیچ گونه عارضه‌ای نداشته و می‌تواند در فاز بالینی مورد استفاده قرار گیرد.

نتایج یک تحقیق نشان داده است مصرف زردچوبه در پیش­گیری از سرطان‌های کولون، پوست، معده، کبد، ریه، دئودنوم و سینه موثر است.

یک بررسی جدید نشان می‌دهد که زردچوبه و مکمل‌های غذایی آن ممکن است به پیش­گیری و درمان برخی بیماری‌های استخوانی کمک کنند.

ریشه­ی زردچوبه در طب سنتی آسیا برای قرن‌ها به عنوان درمانی برای التهاب مفاصل یا آرتریت کاربرد داشته است.

 

ادویه­ی معروف آشپز خانه

پودر زردچوبه به رنگ زرد تیره ‌است که از پرکاربردترین ادویه جات به شمار می‌رود. قسمت اصلی ادویه­ی معروف «کاری» را زردچوبه تشکیل می‌دهد. مواد ضد باکتری زردچوبه موجب می‌شود، از آن به عنوان نگه­دارنده­ی مواد غذایی استفاده شود. بیش­ترین نوع مصرف زردچوبه در غذا­های مختلف، اضافه کردن آن به پیاز خورد شده است که مرحله­ی اول در آشپزی به حساب می­آید.                                                                                                                                    

  1. ویکی پویا
  2. حوزه نت