احساسی که بچهها نسبت به خانهی خودشان، مخصوصا نسبت به اتاق خودشان، دارند بسیار مهم است و برای آن که آنها بتوانند در اتاقشان راحتتر باشند، باید هم اتاقشان تمیز و مرتب باشد، هم نکات ایمنی و بهداشتی در آن مورد توجه قرار گیرد. هفت قانونی که در این مطلب آمده، برای تامین این منظور کمکتان میکند....
1. نظم و ترتیب و نظافت
نظم و ترتیب و پاکیزگی نقش بسیار مهمی در سلامت روان کودکان دارد. همیشه باید لباسها و اسباببازیهای کودک مرتب و فضای میانی اتاق، خالی باشد تا کودک بدون استرس و پریشانی بتواند در آن راه رفته، بازی کند و بخوابد. میتوانید برای اسباببازیها سبدی تهیه کرده، آن را در کنار اتاق بگذارید تا خود کودک بهراحتی اسباببازیها را از درون آن بیرون آورده یا سرجایشان بگذارد.
2. رنگآمیزی ملایم و روشن
بهترین رنگها برای اتاق کودک رنگهای روشن و ملایم هستند. آبی و سبز بیش از سایر رنگها توصیه میشوند چون آرامشبخش بوده، به خواب بهتر کودک کمک میکند. در عین حال میتوان از اشیای زردرنگ مانند آباژور در اتاق او استفاده کرد. رنگ زرد، فعالیت و فکر کردن را برای کودک سادهتر میکند و خلاقیت را در او افزایش میدهد.
3. انتخاب تخت مناسب
کودکان مرتبا در حال رشد هستند در نتیجه تخت آنها ممکن است برایشان کوچک و تنگ شود. حین خرید تخت جدید، به این مساله دقت کنید و آن را برحسب سن کودک به گونهای انتخاب کنید تا حداقل برای پنج سال آینده قابل استفاده باشد. نکتهی بسیار مهم این است که باید تخت کودکان را به نحوی قرار داد که سر به سمت شمال یا شرق باشد. در ضمن برای حفظ ایمنی و پیشگیری از خطر سقوط و یا برخورد پنجره با سر کودکان هرگز نباید تخت آنها را زیر پنجره گذاشت. (حتی اگر چند کودک در یک اتاق میخوابند، باز هم موضوع تفاوت نمیکند. بهتر است تختهای آنها به همین ترتیب چیده شود و در حد امکان هر گوشه، به تخت یک کودک اختصاص داده شود.) رویهی تشک کودک بهتر است از پارچههای طبیعی و به رنگ روشن ملایم انتخاب شود.
4. اختصاص گوشهای به محل کار
بعضی بچهها برای انجام تکالیف روی زمین لم میدهند، این کار فشار زیادی به عضلات و استخوانها وارد میکند و در طولانیمدت میتواند سبب بروز مشکلات اسکلتی و عضلانی شود. توصیه میشود کودکان هنگام درس خواندن و انجام تکالیف مدرسه از میز و صندلی مناسب استفاده کنند. لازم است در اتاق کودکان قسمتی به میز تحریر اختصاص داده شود. این قسمت باید فضایی جدا از فضای خواب باشد. پس ترجیحا یک گوشه از اتاق را به تخت و سمت مقابل را به میز تحریر اختصاص دهید. هر یک از این قسمتها باید نوری مخصوص به خود و به میزان مناسب داشته باشند.
5. اختصاص گوشهای به محل بازی
بازی کردن یکی از مهمترین فعالیتهای دوران کودکی است که موجب رشد تواناییهای فکری و جسمی کودکان شده، به گسترش روابط اجتماعیشان در آینده کمک میکند. در کنار تختخواب و میز تحریر، لازم است یک سمت اتاق را نیز به محل بازی کودک اختصاص داد. در این گوشه میتوانید سبد اسباببازی کودک را قرار دهید تا او حین بازی در همان سمت بنشیند و تمام اتاق را با اسباببازیها شلوغ نکند.
6. تلویزیون و رایانه، ممنوع!
اگر چه باید یک سمت اتاق کودک را به محل اسباببازی اختصاص داد اما هرگز در اتاق کودک تلویزیون، رایانه یا پلیاستیشن قرار ندهید. بررسیها نشان داده است وجود تلویزیون و رایانه در اتاق کودکان و نوجوانان موجب اختلال خواب در آنها شده، رفتارهایی مانند عصبانیت، پرخاشگری، انزوا و همچنین رفتارهای پرخطر را در آنها افزایش میدهد. از لحاظ ایمنی نیز وجود سیمهای برق، رایانه ویدیو، و تلویزیون در اتاق کودکان صحیح نیست.
7. روشنایی مناسب
بیشتر کودکان از خوابیدن در فضاهای تاریک و کمنور میترسند. همیشه باید سعی کنید با فرا رسیدن شب، نوری در اتاق کودک روشن بگذارید تا او به راحتی و بدون ترس بتواند از اتاق خارج شده یا به آن وارد شود. تاریکی گاهی سبب ترس و گریهی کودکان میشود.