عرق ریختن زیاد در گرمای شدید تابستان سبب میشود تا بیشتر به فکر نوشیدنیهای خنک باشیم، البته مصرف آب و نوشیدنیهای مفید همیشه برای ما لازم است اما در این فصل بیشتر از پیش ضروری است.
کودکان و نوجوانان به علت تحرک و فعالیت زیاد و به سبب تعریق بالا، نیاز به مایعات بیشتری دارند. اگر مایعات مورد نیاز بدن ایشان در حین فعالیت جسمانی تأمین نشود، بدنشان آمادگی گرمازدگی و بروز علائمی مثل بیحالی و کمبود آب را پیدا میکند.
افراد بالای 55 و 60 سال هم چون دیرتر از زمان واقعی، بدنشان به آب نیاز پیدا میکند، احساس تشنگی نمیکنند و رغبت زیادی به مصرف آب و مایعات در آنها دیده نمیشود، بنابراین این علائم در بدن ایشان هم پدید میآید و بایستی برای جلوگیری از بروز این بیماریها روزانه حداقل به میزان 8 تا 10 لیوان آب سالم یا مایعاتی مثل دوغ کمنمک، چای کمرنگ و آبمیوهی طبیعی استفاده کنند.
زنان باردار و شیرده هم روزانه به میزان 8 تا 10 لیوان آب سالم برای افزایش سوخت و ساز بدن خود نیاز دارند. هر چند نوشیدن عرقیات یا دمکردههای گیاهی نیز سودمند است اما بهترین نوشیدنی آب ساده است. ماء الشعیر هم نوشیدنی مناسبی برای نوجوانان است اما مصرف زیاد شربت به علت میزان قند بالا توصیه نمیشود.
به گفتهی پزشکان، شیر علاوه بر رفع تشنگی، در تأمین املاح و ویتامینهای مورد نیاز بدن مؤثر است، بنابراین نوشیدن روزانه حداقل 2 تا 3 لیوان شیر برای نوجوانان، جوانان، کودکان، سالمندان و مادران باردار و شیرده توصیه میشود.
به همین دلایل، متخصصان، آب را بهترین نوشیدنی در فصل گرما میدانند و در مرتبهی بعدی چای رقیق، دوغ کم نمک و شربت کمشیرین را برای رفع عطش در هوای گرم توصیه میکنند.
ایشان در مقابل، نوشابههای گازدار را بدترین نوشیدنی برای رفع عطش و تشنگی میدانند.
دکتر «پریسا ترابی»، رییس ادارهی بهبود تغذیهی جامعهی وزارت بهداشت، به این دلیل نوشابههای گازدار را بدترین نوشیدنیها معرفی میکند که باعث سوء هاضمه و مشکلات گوارشی در بدن میشود. ایشان اعتقاد دارد که اگر انواع دلستر و ماء الشعیر فاقد مواد افزودنی و طعمدهندهی شیمیایی باشند، نوشیدنی مناسبی در تأمین مایعات ازدسترفتهی بدن به شمار میروند.
کارشناسان، شیر را هم نوشیدنی مناسبی برای رفع عطش و تشنگی عنوان کردند ولی علیرغم تبلیغات برای شیر سویا اعتقاد دارند این محصول که برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز توصیه میشود، جایگزین مناسبی برای شیر عادی نیست، چون میزان کلسیم شیر سویا به اندازهی شیر عادی نیست، مگر آن که کمبود کلسیم شیر سویا با افزودن کلسیم اضافی برطرف شود.
در پایان باید یادآور شد: برای تأمین کمآبی بدن، از هر مایعی نمیتوان استفاده کرد، چون برخی از مایعات، ادرارآور و تشدیدکنندهی کمآبی بدن هستند.
کارشناسان همچنین شایعترین بیماری در بین مراجعان را اسهال خونی اعلام کردهاند و اظهار میکنند که عدم مراجعه به پزشک و کمآبی ناشی از این بیماری، گاهی منجر به از دست دادن کلیهی بیمار و حتی مرگ میشود. ایشان با تأکید بر استفاده از مواد غذایی سالم بهترین نوشیدنی برای این فصل را دوغ هم نامیدهاند چون هم عاری از باکتری است و هم پیشگیری کنندهی بیماریهای این فصل.
منابع:
2. www.wordfood.com
3. www.bekhon.com
4. www.rooz1.ir