تابستان سال به سال گرمتر میشود و روزهای بلند و آفتاب تند، دست به دست هم میدهند تا جسم انسان را مورد آزمایش قرار دهند و به این دو آزمایش، آزمایشی بزرگتر را نیز باید اضافه کرد؛ ماه مبارک رمضان. بعد از یک روز بلند و کشدار و توأم با کار و تلاش، بر سر سفرهی افطار بیشتر از همه چیز شربت و خوراکیهای خنک میچسبد؛ اما در روزهای آخر، با وجود کماشتهایی، عطش و ضعف معده، شاید باید کمی بیشتر روی انتخاب خوراکیها و نوشیدنیها دقت کرد.
معمولاً مردم از شربتهایی مثل آلبالو، آبلیمو یا خاکشیر استفاده میکنند که متأسفانه این شربتهای گوارا برای معدههای حساس ایجاد ناراحتیهایی مثل درد و ورم میکنند. در این مواقع بُرد با کسانی است که از شربتهایی استفاده میکنند که با انواع عرقیات گیاهی درست شده باشد چون آنها هم خوشعطر و خوشطعم هستند و هم خاصیت دارویی و تقویتی دارند. جالب است که بدانید که از این عرقیات در طب مکمل1 هم استفاده میشود.
عرقیات، درست مثل سرم هستند؛ یعنی بعد از مصرف، سریع جذب خون میشوند و تأثیر خود را میگذارند.
خوردن بیش از اندازهی این عرقیات مثل زیادهروی در خوردن هر چیز دیگری مضر است. در طول شبانهروز شما میتوانید حداکثر دو لیوان استفاده کنید؛ البته آن هم در موارد استثنا. پس فکر نکنید که هر چه بیشتر نوش جان کنید زودتر خوب میشوید و سرحال و سرخوش میشوید. خوردن بعضی از عرقیات مثل عرق بیدمشک، بابونه، صدگیاه و... برای کودکان زیر دو سال و افرادی که به آنفلوآنزا یا آبلهمرغان مبتلا هستند، ممنوع است و در مورد زنان باردار یا شیرده هم باید با احتیاط مصرف شود. برای همین در موقع خرید شرایط خود یا کسی را که برایش از این عرقیات میخرید، به جناب عطار شرح دهید.
اگر بعضی از داروهای شیمیایی را با بعضی از عرقیات به صورت همزمان میل بفرمایید، اثر هر دو (دارو و عرق) کم میشود؛ مثلاً گیاه سنبلالطیب که آرامشبخش است و سردردهای عصبی و کمخوابی را رفع میکند، به هیچ وجه نباید همراه داروهای خوابآوری مثل دیازپام، فنوباربیتال و... استفاده شود.
بعضی عرقیات طبیعت گرم و بعضی طبیعت سرد دارند. عرقهای گرم مانند نعنا، سنبلالطیب، آویشن و... را باید نمنم و جرعهجرعه نوشید تا تأثیر داشته باشد و عرقهای سرد مانند عرق بید، کاسنی و... را باید یکباره (یک لیوان در روز) خورد تا مؤثر شود.
تعداد دفعات مصرف عرقیاتی که برای درمان ریوی تجویز میشود کم است؛ در عوض طول درمان عرقیاتی که برای درمان بیماریهای چربی خون، قندخون و بیماریهای کبدی و معدوی تجویز میشود، ممکن است به مدت دو یا سه ماه باشد.
پُر طرفدارترین نوشیدنی در سفرههای افطار، مخصوصاً در مناطق گرمسیر، عرق بیدمشک است. عرق بیدمشک اسانسی است که از گیاه بیدمشک گرفته میشود. بیدمِشک (salix aegyptiaca) گیاهی است از نژاد بید که اندازهی آن از بید معمولی کوچکتر است ولی سنبلههای آن دارای اسانس معطری هستند و گلهای آن قبل از برگها ظاهر میشوند. عرق بیدمشک، هم برای معطر کردن شربت استفاده می شود و هم خواص درمانی بالایی دارد.
خواص درمانی عرق بیدمشک:
بیدمشک گیاهی ملیّن و تقویتکنندهی قلب، اعصاب و محرک قوای جنسی است. این گیاه دارویی، دستگاه گوارش را تقویت کرده، اشتها را افزایش میدهد. جوشاندهی برگ یا پوست درخت بیدمشک سبب دفع انگلها و کرمهای معده و روده میشود.
بیدمشک تقویتکنندهی دستگاه عصبی بوده، جوشاندهی برگ آن با عسل اعصاب را آرام میکند. همچنین عرق بیدمشک، آرامبخش و خوابآور است. جوشاندهی گل بیدمشک همراه با شکر، ناراحتیهای عصبی، افسردگی، دردهای عصبی و روماتیسمی را بهبود میبخشد.
عرق بیدمشک مقوی قلب بوده و برای حفظ سلامتی آن بسیار مناسب و موثر است و همچنین باعث کاهش تب میشود و خاصیت تببر دارد.
نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که چون عرق بیدمشک قند خون را پایین می آورد، کسانی که قند خونشان پایین است و یا قند خون متعادلی دارند باید شربت بیدمشک شیرین میل کنند و استفادهی عرق بیدمشک بدون شیرینی برای ایشان بسیار خطرناک است.
در ماه مبارک رمضان به دلیل مصرف میوههای سرد و به جهت روزهای طولانیای که در پیش داریم. ـ مخصوصاً امسال که درست در اوج گرمای تابستان است ـ معده دچار اختلالاتی خواهد شد که یکی از عوارض آن دردهایی در ناحیهی زیر قفسهی سینه و شکم است. شربت عرق بیدمشک در افطار میتواند این مشکل را مرتفع کند و کمک کند تا بدن توان و طاقت روزهای آینده را داشته باشد. البته همان طور که پیشتر هم اشاره شد، مصرف بهاندازهی آن، مؤثر و مصرف بیشتر و خارج از قاعدهی آن، زیانبار است.
طریقهی مصرف عرق بیدمشک:
طریقهی مصرف آن که معمولاً توصیه میشود و متداول است بدین شرح است: یک لیوان عرق بیدمشک به اضافهی شش لیوان آب سرد به اضافهی دو لیوان شکر مخلوط.
عرق بیدمشک سوغات ارومیه است و البته بیدمشک قمصر کاشان نیز معروف است.
منابع:
سایت ویکی پدیا http://fa.wikipedia.org
سایت همشهری www.hamshahrionline.ir
سایت سوران www.sooran.com
سایت زنده رود www.zendehrood.com
پی نوشت:
1 - امروزه پزشکان در تحقیقاتشان به این نتیجه رسیدهاند که طب سنتی در حفظ سلامت و درمان بسیاری از بیماریها میتواند موثر باشد؛ برای همین به آن طب مکمل میگویند. در مقابل، آگاهان و حکمای طب سنتی هم طب جدید و دارو و درمان شیمیایی را نفی نمیکنند و آن را مکمل روشهای درمانی خود میدانند؛ گر چه اندک پزشکانی هم هستند که طب سنتی را غیرعلمی و غیرمفید میدانند.
به هر حال امروزه، علم پزشکی به این سمت پیشمیرود که در تولید دارو و درمان بیماریها از داروهای گیاهی و طب سنتی هم استفاده کند. اکنون در آلمان بیش از70 درصد داروها با منشأ گیاهی تولید و روانهی بازار میشوند. در آمریکا، هند و چین 40 تا 50 درصد و... اما متأسفانه در ایران - با وجود داشتن سابقهای درخشان در طب سنتی - تنها 9 صدم درصد از داروهای تولیدی منشأ گیاهی دارند.
خوشبختانه طی چند سال اخیر محققان داروساز کشورمان به سمت تحقیق و تولید داروهای گیاهی روی آوردهاند و نتیجهی آن هم تولید داروهای ایذر، دیابت، بیماریهای ریوی و... بوده است. بخش مهمی از درمانهای طب سنتی با تجویز عرقیات گیاهی – که خواص گوناگون و مؤثری دارد – انجام میشود.