مسائل قابل طرح در گفتوگو
در گفتوگوی دختر و پسر چه مسائلی باید مطرح شود؟ آیا لازم است تمام جزییات زندگی حال وگذشته خود را بگوییم؟
در گفتوگو مسائلی مطرح میشود که به زندگی آینده و مشترک دو نفر ارتباط مییابد؛ برای مثال حتما باید بیماریهای حاد یا خاص جسمی، اختلافات روحی _ روانی و ازدواج پیشین یا هرگونه اعتیاد و حتی مصرف سیگار گفته شود.
پردهپوشی در ازدواج، تقلب بهشمار میرود و در اصطلاح فقهی، «تدلیس» نام دارد و حرام است و اگر از موارد هفتگانهی مبطل عقد باشد، عقد نیز باطل میشود.
گفتن بیماریهای جزئی یا بیماریهایی که مربوط به سالها قبل بوده و بهطور کامل درمان شده یا افسردگیهای مقطعی که درمان یافتهاند، لازم نیست.
رابطهی قبلی با جنس مخالف، به هر شکل و مقدار، در صورتی که دیگران اطلاع دارند یا احتمال آشکار شدن آن بهوسیله طرف مقابل وجود دارد، باید گفته شود؛ اما اگر رابطه قطع شده و شخص به درگاه خداوند توبه کرده و احتمال آشکار شدن آن نیست، گفتن چنین رابطهای ضرورت ندارد.1
در حالت اول اگر گفته نشود، سالهای سال، اضطراب و دلهره ناشی از فاش شدن آن و پنهانکاری دائم از همسر در طول زندگی، شیرینی ازدواج را از بین میبرد و در صورت آشکار شدن، طرف مقابل (بهویژه پسر) خود را فریبخورده مییابد و احساس زیان خواهد کرد که یا زندگی را به کام همسر خود تلخ میکند و ممکن است به جدایی بینجامد یا این که باید تا آخر عمر بسوزد و بسازد که در این صورت هم زندگی، هیچ لذتی نخواهد داشت.
طبیعی است که با گفتن چنین مطلبی از سوی دختر، گروهی از خواستگاران او منصرف میشوند که باید با پیامدهای منطقی رفتار خود مواجه شود. این کاهش تعداد خواستگاران در حقیقت تاوان اشتباه او است؛ ولی بهطور قطع از نگفتن مطلب به خواستگار به سبب پیامدهای منفی آن، بهتر است؛ البته ممکن است خواستگاری که وضعیت مشابه دختر را داشته یا کسی که شرایط پایینتری در مقایسه با او دارد و یا شرایط مطلوبی را در دختر دیده و میتواند با این مشکل کنار بیاید، - بهویژه که صداقت وی را هم دیده است - با او ازدواج کند.
گفتن بیماری حاد یا خاص جسمی یا اختلال روحی – روانی، افزون بر خود شخص باید با خانوادهی او هم مطرح شود و آنان نیز آگاهی داشته باشند؛ زیرا ممکن است به جهت غلبهی احساسات، مطلب را به خانوادهاش نگوید و بعد باعث اختلافاتی بین او و خانواده شود.
گفتن ارتباطات قبلی، به طرف مقابل کافی است؛ چون به آبروی فرد مربوط میشود.
گفتن تمام جزئیات (عصبانیتهای موردی، بینظمیهای موردی، ضعف در مهارتهای زندگی و ...) لازم نیست؛ زیرا مفسده دارد و باعث نگرانی و ایجاد تردید میشود و زمینهی وسوسههای شیطانی را فراهم میآورد. ممکن است طرف مقابل این گونه برداشت کند که مشکل بسیار بزرگ بوده و فقط قسمتی از آن گفته شده است.
همان گونه که گفتن جزئیات و مسائلی که به زندگی مشترک مربوط نمیشود لازم نیست، پرسیدن آنها نیز لزومی ندارد؛ بنابراین، پرسش دربارهی این که چه گناهانی را مرتکب شدهای، آیا دوستپسر یا دختر داشتهای2 چند تا خواستگار برایت آمده، به خواستگاری چند نفر رفتهای، چگونه مسلمان شدهای و ... لازم نیست و گاهی توهین و بیحرمتی بهشمار میرود و پیامدهای منفی دارد.
فواید گفتوگو
با توجه به این که ممکن است افراد در گفتوگوها صداقت نداشته باشند و واقعیت را نگویند، گفتوگو چه فایدهای دارد؟
برای تشخیص صداقت در گفتوگوی ازدواج، راهکارهایی وجود دارد اما اگر شخص دروغ هم بگوید، خود گفتوگو فوایدی دارد که نباید از آن گذشت:
1. آشکار شدن مطالب درونی: با صحبت میتوان به تناقضهای گفتاری شخص پی برد. امام علی(ع) میفرماید:
«ما اَضمَرَ اَحَدُ شَیئآً اِلا ظَهَر فی فَلَتاتِ لِسانِه و صَفحاتِ وَجهِه؛3 انسان هر چه را در دل پنهان کند، از لغزشهای زبان و حالات چهرهاش آشکار میشود.»
2. تشخیص میزان رشد عقلانی: با گفتوگو میتوان تا حدودی به میزان رشد عقلانی و هوش هر شخص دست یافت.
3. ایجاد تعهد: گفتن مطالب حتی اگر غیرواقعی باشد، نوعی تعهد ایجاد میکند و شخص را وامیدارد تا به گفتههای خود عمل کند.
4. اتمام حجت: وقتی مطالبی را که برایتان مهم است در جلسات گفتوگو مطرح کنید، در حقیقت نوعی اتمام حجت کردهاید و بعداً نمیتواند بگوید نپرسیدی و اگر میپرسیدی، مشکلاتم را میگفتم.
5. تحمل بهتر مشکلات: در صورتی که گفتوگو صورت پذیرد و مشکلات دو طرف گفته شود شخص راحتتر میتواند با آن مشکلات کنار بیاید؛ زیرا آگاهانه پذیرفته است. مواجهه با مشکلاتی که انتظارش را نداریم، شوک وارد میکند و زندگی را با مشکل روبهرو میسازد.
6. استقلال و استبداد رأی: با سخن گفتن میتوان تا حدودی فهمید که شخص، استقلال یا استبداد رأی دارد یا نه.
7. تعادل روحی _ روانی: گفتوگو و راهکار مناسبی برای تشخیص تعادل روحی و روانی طرف است.
افزودن بر این فواید، در گفتوگو میتوان با لهجهی طرف آشنا شد و به ادب و متانت او، اضطرابهای غیرعادی و حتی مشکلات جسمیاش (رنگ پریدگی، ضعف فراوان و ...) نیز پی برد.
1. در صورتی که بر اثر رابطهی قبلی، حقی از همسر آینده ضایع شده، به این معنا که دختر، گوهر عفت خود را از دست داده است و دوشیزه نیست؛ گرچه توبه کرده، باید آن را بگوید.
2. در صورتی سؤال از رابطه با جنس مخالف لازم است که در تحقیقات به مطلبی برخورده باشید و در شما نگرانی و تردید ایجاد کرده باشد که در این صورت برای رفع نگرانی و پیشگیری از سلب اعتماد از همسر آینده، بهطور لطیف، غیرمستقیم و محترمانه میپرسید.
3. نهج البلاغه، کلمات قصار، 26.