کارشناس ارشد مدیریت
مطالعات جدید نشان می دهند بعضی باورهای عوام واقعیت دارند. در مورد بارداری زنان باورهای زیادی وجود دارند. بیشتر آن ها در مورد پیش گویی درباره ی جنسیت نوزاد و نشانه هایی نظیر تعداد ضربان قلب نوزاد و بلندی و کوتاهی قد او است. ارتباط بین سوزش سردل (ترش کردن) مادران باردار و پرمویی نوزادان نیز از این جمله است. میگویند اگر مادر باردار در طول دوران بارداری دچار سوزش سردل شود، موی سر نوزاد او پرپشت خواهد بود. این باور مانند بسیاری از باورهای دیگر غیر واقعی پنداشته می شود، گرچه مادران زیادی قسم می خورند که حقیقت دارد.
بعد از مدت ها معلوم شده است که حق با این مادران است. پژوهش گران دانشگاه «جان هاپکینز» در آمریکا تحقیقی را در مجله-ی Birth منتشر کردهاند، که نشان می دهد در واقع ارتباطی بین سوزش سردل (ترش کردن) مادران باردار و پرمویی نوزادان آن ها وجود دارد.
این تحقیق توسط خانم «کاتلین کاستیگان» پرستار رسمی بخش مامایی و پزشکی زنان و همکاران او در دانشگاه جان هاپکنز انجام شده است. در این پژوهش 64 زن باردار در طی دوران بارداری مورد پژوهش قرار گرفته اند. از این زنان خواسته شده است تا شدت نشانه های سوزش سردل خود را درجهبندی کنند. هنگامی که این زنان نوزادان خود را به دنیا آوردند؛ دو ناظر مستقل انبوهی موی نوزادان را با استفاده و بررسی عکس هایی که هنگام تولد از آنها گرفته شده بود، درجهبندی کردند.
78 درصد از زنان باردار مورد مطالعه مقداری سوزش سردل داشتند و توانستند در این پژوهش شرکت کنند. از 28 زنی که سوزش سردل متوسط تا شدیدی را گزارش داده بودند؛ 82 درصد آن ها نوزادانی را به دنیا آوردند که مقدار موی سرشان بیش از حد معمول بود. از 12 زنی که هیچ علایمی از سوزش سردل نداشتند، 83 درصد آن ها نوزادانی با موی بسیار کم یا در حد هیچ به دنیا آورده بودند. خانم کاستیگان می نویسد: «برخلاف انتظار معلوم می شود که ارتباطی معنادار بین سوزش سردل شدید مادران در دوران بارداری و موی سر نوزادان وجود دارد. ما صدها بار این ادعا را شنیده بودیم ولی آن را باور نداشتیم و معتقد بودیم تصوری بیهوده است. تا این که این مطالعه انجام شد و حالا دیگر به ناچار آن را باور می کنیم.»
نویسندگان این تحقیق به این نتیجه رسیده اند زنانی که از سوزش سردل رنج می برند در دوران بارداری مقدار استروژن موجود در بدن آن ها کمی بیش از کسانی است که سوزش سردل ندارند. استروژن باعث شل شدن اسفنکتر انتهای مری به دستگاه گوارش شده و باعث می شود که اسید معده به مری برگردد و باعث سوزش سردل شود. پژوهش مستقل دیگری نشان داده است که استروژن همان هورمونی است که در دوران جنینی باعث رشد موها می گردد.
این گروه پژوهش گر به دنبال این هستند که ببینند آیا باورهای دیگر نیز حقیقت دارند یا نه؟ مثلاً تأثیر میزان استرس و نگرانی مادران باردار بر روی نوزادان و یا این که آیا مادران دقیقاً می توانند جنسیت نوزاد را حدس بزنند. گزارش آن ها حاکی از آن است که معمولاً 70 درصد گمان ها احتمال دارد صحیح باشد.
پینوشت
-----------------------------
1 . استروژن، نوعی هورمون جنسی زنانه است.
2 . اسفنکتر، دریچه بند یا تنگکننده، با انقباضش، سوراخ هر ماهیچه حلقوی را در عضو مورد نظر را میبندد.
منبع:
مجله parenthood، بخش راهنمای بارداری، ص 40،March 2011 ، چاپ مالزی.