شیدا فروغی

بادام، فوق‌العاده مغذی است که آنتی‌اکسیدان بالایی دارد، سرشار از چربی‌های مفید است و موجب افزایش کلسترول خوب و کاهش کلسترول بد می‌شوند. بادام، مانند اکثر آجیل‌ها، یکی از منابع خوب انرژی است و مواد مغذی مهمی دارد. سرشار از اسیدهای چرب اشباع‌نشده - که برای سلامت قلب، مفید هستند - پروتئین، ویتامین E، ریبوفلاوین، منیزیم، منگنز، مس، روی، فیبر غذایی، پتاسیم، آهن، کلسیم، فلاونوئیدها، آنتی‌اکسیدان و فیتوسترول‌هاست.

بادام، مانند روغن زیتون، چربی اشباع‌نشده‌ی بالایی دارد. علاوه بر چربی‌های سالم و ویتامین E، یک‌چهارم فنجان بادام، حاوی حدود 99میلی‌گرم منیزیم و 57 میلی‌گرم پتاسیم است. بادام پس از صرف غذا، از افزایش قندخون جلوگیری می‌کند و موجب بهبود حرکت غذا در روده‌ی بزرگ می‌شود و از سرطان روده پیش‌گیری می‌کند.

بادام بوداده

بادامِ بوداده یکی از آجیل‌های بسیار خوش‌مزه است که در این‌جا دستور تهیه‌ی آن ارائه می‌شود:

- نیم‌کیلوگرم بادام خام را در یک ردیف، روی کاغذ روغنی یا سینی فری که چرب نشده، پهن کنید.

- فر را از قبل روشن کنید و بادام‌ها را به مدت ده الی دوازده‌دقیقه داخل فر 350 درجه قرار دهید؛ تا زمانی که بوی خوش بادامِ بوداده به مشام‌تان برسد. بادام‌ها را زیرورو کنید و مراقب باشید که نسوزند.

- وقتی رنگ بادام‌ها قهوه‌ای طلایی شد، سریع از فر درآورده و روی آن‌ها یک قاشق چای‌خوری نمک دریا بپاشید.

- یک ساعت صبر کنید تا خنک شود و بعد آن‌ها را از کاغذ جدا کرده و میل کنید.

شیربادام

شیربادام، نوشیدنی بسیار خوش‌مزه، مغذی و خامه‌ای شکل است که تهیه‌ی آن نیز بسیار آسان است.

- دو فنجان بادام پوست‌کنده را یک شب در آب خیس کنید.

- روز بعد، بادام را بشویید و آن را در یک کاسه، خیس‌کرده و آب آن را تا زمانی که شفاف شود، عوض کنید.

- بادام خیس‌خورده را با یک‌چهارم قاشق چای‌خوری وانیل و چهار فنجان آب، داخل غذاساز ریخته و خرد کنید.

- مخلوط حاصل را از یک پارچه‌ی تور یا صافی بسیار ریز، عبور داده و محلول شیری حاصل را استفاده کنید.

شیربادام جای‌گزینی عالی برای شیر است و برای افرادی که به محصول‌های لبنی آلرژی دارند یا مشکل تحمل لاکتوز دارند، توصیه می‌شود. این نوشیدنی، بسیار مغذی است و فواید زیادی دارد؛ مثلاً شیربادام حاوی ویتامین‌های A، D و E، منیزیم و پتاسیم است. شما اگر بدانید کلسیم شیربادام، به اندازه‌ی شیر لبنی است، تعجب می‌کنید؛ بنابراین، با دانستن این واقعیت و استفاده از جای‌گزین شیر لبنی که فاقد لاکتوز است، دیگر نیازی نیست تا نگران سلامت استخوان‌های‌تان باشید. مقدار کالری شیربادام کم‌تر از شیر لبنی است. شما ممکن است هیچ‌گونه حساسیتی به شیر لبنی نداشته باشید و فقط طعم شیر گاو یا گوسفند برای‌تان ناخوش‌آیند باشد؛ از این‌رو،  شیربادام جای‌گزین بسیار خوبی برای شماست؛ چون عطر و طعم متفاوتی دارد. از آن‌جا که شیربادام، جای‌گزینی عالی برای شیر لبنی است، در این‌جا چند روش دیگر برای استفاده از آن ارائه می‌شود:

اسموتی: به جای شیر گاو یا گوسفند از شیربادام برای تولید شیر یا ماست، استفاده کنید (اسموتی، نوشیدنی است که از مخلوط میوه‌های تازه یا یخ‌زده، سبزی‌ها، عسل، شیر یا ماست درست می‌شود. برای تهیه‌ی آن از غذاساز یا مخلوط‌کن استفاده می‌شود. میوه یا سبزی‌ها را داخل غذاساز ریخته و پس از خردشدن، تکه‌های یخ را اضافه کرده و در لیوان می‌ریزند).

شیربادام توت‌فرنگی: توت‌فرنگی را به شیربادام اضافه کرده و در مخلوط‌کن بریزید تا یک نوشیدنی شیرتوت‌فرنگی خوش‌مزه تهیه کنید.

پوره‌ی سیب‌زمینی: هنگام درست‌کردن پوره‌ی سیب‌زمینی به جای شیر گاو یا گوسفند و کره، از شیر بادام و روغن زیتون استفاده کنید.

سوپ: در سوپ خامه، به جای شیر لبنی از شیر بادام استفاده کنید.

غلات و حبوبات: به شیربادام، غلات سرد یا بلغور جوی دوسر اضافه کنید و بعد آن را میل کنید.

بستنی: استفاده از شیربادام، جای‌گزین مناسبی در دستورالعمل‌های خانگی برای تهیه‌ی بستنی است.

پودینگ: با استفاده از شیربادام، پودینگ‌های متفاوت با عطر و طعم خاص درست کنید.

پالپ کراکر بادام (کراکر نمکی)

- یک فنجان بادام خردشده (بادامی که از تهیه‌ی شیربادام باقی مانده است)، دو قاشق غذاخوری تخم کتان آسیاب‌شده‌ی طلایی، یک قاشق غذاخوری روغن دانه‌ی انگور، یک قاشق غذاخوری آویشن کاملاً پودر شده و یک‌دوم قاشق چای‌خوری نمک دریا را در یک کاسه‌ی بزرگ مخلوط کنید تا به شکل خمیر درآید.

- خمیر را گلوله کرده و بین دو ورق کاغذ روغنی گذاشته و آن را با وردنه به ضخامت هفت میلی‌متر، باز کنید.

- خمیر را با کاغذ روغنی داخل سینی فر گذاشته و با چاقوی تیز و یا با قالب‌های شیرینی به شکل دلخواه درآورید.

- خمیر را به مدت حداقل بیست‌دقیقه یا بیش‌تر در فر 135 درجه بپزید تا کاملاً خشک و ترد شود.

سالاد مرغ با خلال بادام

- یک فنجان خلال بادام یا بادام خردشده و بوداده را در یک ماهی‌تابه ریخته و روی حرارت برشته کنید.

- سه سیب، را قطعه‌قطعه و خرد کنید.

- وقتی بادام کمی تغییر رنگ داد و برشته شد، آن را از روی اجاق بردارید.

- دو فنجان مرغ خردشده، یک فنجان زغال‌اخته‌ی خشک‌شده، نصف فنجان روغن زیتون، یک‌چهارم فنجان سرکه بالزامیک و یک‌چهارم قاشق چای‌خوری نمک دریا را در یک کاسه‌ی بزرگ مخلوط کرده و بعد، آن را در ظرف ریخته و سر میز غذا ببرید.

کره‌ی بادام

کره‌ی بادام، خوش‌مزه، و بسیار مفید و مقوی است. اگر با صرف کمی وقت، بتوانید آن را در منزل تهیه کنید، هزینه‌ی کمی خواهد داشت.

- اگر بخواهید پوست بادام را بکنید، باید آن‌ها را چند ساعت خیس کنید یا چند دقیقه در آب جوش بگذارید تا خیس بخورد؛ بعد بادام‌ها را در آبکش بریزید و پوست آن‌ها را بکنید. اگر خواستید کره‌ی بادام را با پوست درست کنید، دیگر نیازی به خیس‌کردن نیست.

- بادام‌ها را در غذاساز یا آسیاب بریزید و آن‌ها را به قدری خرد کنید تا له و کاملاً نرم شوند. کره‌ی بادام آماده است.

- حال می‌توانید کره‌ی بادام را در ظرف دربسته‌ی تمیز و خشک ریخته و در یخچال نگه‌داری کنید.

این کره را می‌توان با مربا یا عسل برای صبحانه یا میان‌وعده استفاده کرد. لازم به ذکر است که کره‌ی انواع آجیل را به همین روش می‌توان تهیه کرد که برای میان‌وعده‌ی کودکان، زنان باردار و افراد سال‌مند بسیارمفید است. ترکیب اصلی آجیل‌ها، «اسیدهای چرب امگا3»، پروتئین و فیبر است که به ما کمک می‌کنند تا احساس سیری کنیم و اشتها را سرکوب می‌کنند.

سوهان عسلی

-150گرم بادم را به شکل خلال یا ریزتر خرد کنید.

-150گرم شکر، دو قاشق غذاخوری عسل، سه تا چهار قاشق غذاخوری روغن و یک استکان کوچک آب را در ظرف گودی ریخته، روی حرارت بگذارید و حرارت را تند کنید.

- مواد را مرتب هم بزنید تا شکر آب شده و رنگ آن قهوه‌ای روشن شود.

- بادام آن را اضافه کرده و یکی دوبار به هم بزنید.

- یک قاشق چای‌خوری کوچک زعفران آب‌کرده را داخل ظرف سوهان ریخته و حرارت را خیلی ملایم کنید.

- زمانی که رنگ مواد به اندازه‌ی کافی قهوه‌ای شد، بلافاصله با قاشقی کوچک، مایه‌ی شیرینی را روی سینی چرب‌شده ریخته و کمی پسته‌ی خردشده روی آن بپاشید.

- بعد از سردشدن، سوهان را با کارد از سینی جدا کرده، در ظرف درداری چیده و استفاده کنید.

این شیرینی حاوی 1200کالری است. اگر از این مواد، بیست عدد سوهان تهیه کنیم، هر شیرینی دارای شصت کالری خواهد بود.

قرابیه (شیرینی بادام تبریز)

- 150گرم بادام را خیس کرده و پوست‌شان را کنده و با چرخ گوشت، رنده‌ی ریز، یا آسیاب، پودر کنید.

 - سفیده‌ی سه تخم‌مرغ و دویست‌گرم شکر را اضافه کرده و آن‌قدر هم بزنید تا یک ماده‌ی خمیری شکل سفیدرنگ به دست آید.

- خمیر را داخل قیف ریخته و یک کاغذ روغنی روی سینی فر بیندازید و با فاصله خمیر را قالب بزنید.

- کمی پسته و خلال بادام روی شیرینی‌ها بریزید و خمیر را به مدت سی‌دقیقه با درجه‌ی 180درجه‌ی سانتی‌گراد داخل فر بگذارید.پرتال آکاایران سایت شیرینی پزی بخش آموزش شیرینی پزی قسمت طرز تهیه انواع شیرینی خشک- طرز تهیه بادام سوخته

بادام سوخته

طرز تهیه انواع شیرینی خشک - طرز تهیه بادام سوخته

- ابتدا ششصد گرم شکر را با نصف فنجان آب در ظرفی مخلوط کرده روی حرارت کم قرار دهید و چند بار هم بزنید تا شکر در آب حل شده و طلایی‌رنگ شود.

- چهارصد گرم بادام و مخلوط شکر را در صافی ریخته، پس از آن‌که سرد شد، مغز بادام را از شکر جدا کرده شکر را دوباره در ظرفی روی حرارت گذاشته و مرتب هم بزنید تا شکر به شکل کرمی غلیظ درآید.

- مغز بادام را به شکر سوخته اضافه کرده و هم بزنید تا مغز بادام‌ها و شکر، زیاد سوخته و تلخ نشود. پس از آن‌که مغز بادام‌ها طلایی رنگ شد در سینی یا آبکش مسطح می‌ریزیم، می‌گذاریم کاملاً سرد شود؛ سپس با دقت، بادامسوخته‌ها را جدا کرده و دانه‌دانه می‌کنیم.

 شیرینی قهوه و بادام

- سینی فر را چرب کرده یا کف آن کاغذ روغنی بیندازید.

- یک قاشق سوپ‌خوری نسکافه را با سه قاشق آب‌جوش در کاسه‌ی بزرگی حل کرده؛ بعد سه پیمانه پودر بادام، یک پیمانه شکر و سه عدد سفیده‌ی تخم‌مرغ زده‌شده را اضافه کرده و هم بزنید تا خمیر یک‌دست شود.

- از خمیر به اندازه‌ی یک قاشق چای‌خوری برداشته، گرد کرده با فاصله در سینی فر بچینید و روی هر کدام یک‌دانه قهوه بگذارید.

- فر را در دمای 180 درجه‌ی سانتیگراد به مدت پانزده‌دقیقه روشن کنید تا شیرینی بپزد.

- بگذارید شیرینی‌ها در همان دیس خنک شود. این شیرینی در ظرف دربسته می‌تواند به مدت ده‌روز بماند.

 شیرینی بادامی

- یک پیمانه کره و نصف پیمانه پودر قند را با هم‌زن برقی بزنید تا کِرم‌مانند شود.

- یک قاشق چای‌خوری پودر هل و نصف پیمانه پودر بادام را به مواد قبلی اضافه کنید.

- سپس 2.5 پیمانه یا 250 گرم آرد را کم‌کم اضافه کرده تا خمیر به دست آمده، نرم و لطیف باشد و به دست نچسبد.

- خمیر آماده‌شده را به مدت یک‌ساعت در یخچال قرار دهید.

- خمیر را از یخچال خارج کرده و در دمای اتاق قرار دهید تا خمیر نرم شود.

- خمیر را با وردنه، روی میز، به قطر نیم‌سانت (خیلی نازک) باز کنید و با قالب بادامی شکل، قالب بزنید.

- سینی شیرینی‌پزی لبه‌کوتاهی را انتخاب کرده و ته آن را چرب کنید. شیرینی‌هایی را که قالب زده‌اید، داخل سینی قرار دهید.

- سفیده‌ی یک تخم‌مرغ را با چنگال بزنید و با قلم‌مو روی شیرینی بمالید و روی هر شیرینی یک خلال بادام یا پسته قرار دهید.

- فر را حدود پانزده‌دقیقه از قبل با حرارت 180 درجه‌ی سانتی‌گراد (350 درجه فارنهایت) گرم کنید.

- سینی را در طبقه‌ی وسط فر قرار دهید و بگذارید به مدت 20 دقیقه بپزید. در طی مدتی که شیرینی داخل فر است، در فر را باز نکنید.

 شیرینی فندق و بادامپرتال آکاایران سایت شیرینی پزی بخش آموزش شیرینی پزی قسمت طرز تهیه انواع شیرینی خشک- طرز تهیه شیرینی فندق و بادام

- سفیده‌ی دو تخم‌مرغ را با درجه‌ی تند هم‌زن برقی به حالت دورانی خوب هم بزنید تا شکل بگیرد.

 - به‌تدریج هشتادگرم پودر قند را اضافه کرده و حدود شش‌دقیقه هم بزنید تا به‌طور کامل شکل بگیرد.

- در ظرفی دیگر، صدگرم پودر بادام، هشتاد گرم پودر فندق و دو قاشق سوپ‌خوری آرد را با هم مخلوط کرده و به سفیده‌ها اضافه کرده؛ سپس با قاشق هم بزنید. آن‌گاه مواد را در کیسه‌ای که ماسوره‌ی ساده با قطر 5/1 سانتی‌متر دارد، بریزید.

- با فشار کیسه، شیرینی را به طول هشت سانتی‌متر روی سینی چرب‌شده قرار ‌دهید و در طبقه‌ی وسط فر با 160 درجه‌ی سانتی‌گراد به مدت 25 تا سی‌دقیقه بگذارید تا زمانی که شیرینی را با دست لمس کرده و احساس کنید خشک شده‌ است.

- هفتادگرم شکلات قهوه‌ای را رنده و آن را با یک قاشق مرباخوری، کره مخلوط کرده و روی حرارت غیرمستقیم قرار ‌دهید و مرتب هم بزنید تا ذوب شود.

- نیمی از شیرینی سردشده را در شکلات فرو برده و روی کاغذ فویل چرب‌شده بگذارید تا شکلات ببندد.

آجی بادام

طرز تهیه انواع شیرینی خشک - آجی بادام قرابیه شیرینی بادامی

- دویست گرم بادام را به مدت پانزده‌دقیقه در فر تفت دهید؛ بعد از سردشدن، پوست آن‌ها را گرفته و پودر کنید.

- آن‌ها را با 150 گرم پودر شکر، چهار قاشق آرد سیب‌زمینی، کمی وانیل، سفیده‌ی یک تخم‌مرغ، شش‌پیمانه آرد و 150گرم مارگارین مخلوط کرده و به شکل خمیر نرمی درآورید.

- سینی فر را چرب کرده و سپس به اندازه‌ی یک گردو از خمیر برداشته و بعد از گلوله‌کردن، با دست روی آن را فشار دهید تا به شکل شیرینی گردی درآید.

- خمیر را در سینی فر قرار داده و سپس زرده‌ی دو تخم‌مرغ روی آن بمالید و با حرارت 300 درجه به مدت سی‌دقیقه در فر بپزید.

قطاب

- یک قاشق مرباخوری بکینگ‌پودر را در نصف‌پیمانه ماست حل کنید.

- زرده‌ی دو تخم‌مرغ و نصف‌پیمانه روغن ذوب‌شده را به آن بیفزایید و با قاشق هم بزنید.

- دو پیمانه آرد را کم‌کم اضافه کنید. روی خمیر را با کیسه‌ی نایلونی بپوشانید تا یک‌ساعت‌ونیم استراحت کند. بعد خمیر را روی تخته به قطر دو تا سه‌میلی‌متر باز کنید و با قالب گرد هفت‌سانتی‌ یا یک لیوان کوچک، برش دهید و مواد وسط قطاب را میان خمیر بگذارید.

- برای تهیه‌ی مواد وسط قطاب، دو پیمانه بادام چرخ‌شده، یک پیمانه پودرقند، یک قاشق مرباخوری پودر هل و سه قاشق گلاب را با هم مخلوط کنید و خمیری برای درون قطاب تهیه کنید.

- یک سمت خمیر را روی سمت دیگر (نیم دایره) برگردانید و لبه‌های آن را کاملاً با نوک انگشت ببندید و بعد لبه‌های خمیر را پیچ دهید یا با لبه چنگال آن را محکم کنید.

- خمیرهای شکل داده را در روغن فراوان سرخ کنید. مراقب باشید که قطاب‌ها بیش از حد سرخ نشود. قطاب‌های سرخ‌شده را روی دستمال کاغدی ضخیم بگذارید تا روغن اضافی آن را بگیرید.

- در حالی که قطاب‌ها هنوز گرم هستند، آن‌ها را در پودر قند بغلتانید.

باقلوا

مواد خمیر باقلوا: گلاب یک قاشق غذاخوری، روغن جامد آب‌شده یک قاشق سوپ‌خوری و آرد الک‌شده یک پیمانه.

مواد داخل باقلوا: پودر بادام پنج‌پیمانه، پودر پسته سه‌پیمانه، پودر قند پنج‌پیمانه، زعفران حل‌شده سه قاشق غذاخوری و پودر هل یک قاشق غذاخوری. پودر قند و هل را مخلوط کرده و نیمی از پودر بادام را با زعفران مخلوط کنید. پودر قند مخلوط‌شده با هل را با پودر پسته، پودر بادام سفید و پودر بادام زعفرانی مخلوط کنید.

مواد شربت باقلوا: یک پیمانه آب، یک پیمانه شکر و دو قاشق غذاخوری گلاب را روی حرارت ملایم قرار دهید تا قوام بیاید.

- آب، روغن و گلاب را مخلوط و آرد را کم‌کم اضافه کرده و خمیر را ورز بدهید تا نرم و لطیف شود؛ سپس در کیسه‌فریزر بگذارید و حدود دو ساعت در دمای محیط استراحت ‌دهید.

 - خمیر را به دو قسمت مساوی تقسیم کرده و با وردنه باز ‌کنید تا به شکل لواش کاملاً نازک دربیاید.

 - قالب را با روغن مایع چرب کرده، خمیر لواش نازک را کف قالب بیندازید، قند بادام زعفرانی را روی خمیر بریزید و آن را با گوشت‌کوب خوب بکوبید تا سطحش کاملاً صاف شود. سپس روی آن، قند بادام سفید را ریخته و مجدداً خوب بکوبید؛ بعد روی آن پودر پسته‌‌ی قندی را بریزید و بکوبید (اگر مواد خوب کوبیده نشوند، بعد از برش‌زدن و پختن باقلوا، لایه‌ها از هم جدا می‌شوند). روی پودر پسته را با قلم‌مو، از گلاب نمناک کرده و خمیر نازک لواش را روی آن بگذارید.

- فر را با حرارت 175 درجه از قبل روشن ‌کنید تا گرم شود.

- با پشت چاقو، روی خمیر برش بزنید؛ طوری که خمیر شکل‌ لوزی داشته باشد. باقلوا را حدود سی الی 35 دقیقه داخل فر بگذارید تا طلایی شود؛ سپس آن را از فر درآورده و رویش شربت قوام آمده را که سرد شده، بریزید و بعد از این که کاملاً سرد شد، آن را برش دهید.

منبع: مجله‌ی health, nutrition، 2014.