نوع مقاله : مهارت
نکاتی که دربارهی قابلمههای مسی باید بدانیم
مریم بهروزیراد
مدتیست که مردم برای خوشمزهترشدن و سریعتر پختن غذا و مفیدبودن، به خرید قابلمههای مسی رویآوردهاند.
در اینجا ما به چند نکتهی کلیدی برای استفاده، تمیزکردن و نگهداری آنها اشاره میکنیم.
نحوهی تمیزکردن سطح داخلی ظروف مسی
- هرگز نباید ظروف مسی را در ماشین ظرفشویی قرار دهید؛
- ظرفها را با نمک و دستمال نرم تمیز کنید، شستوشو دهید و بلافاصله خشک نمایید؛
- سرکهی سفید و نمک را روی ظروف مسی بریزید و با دستمالی، آن را به ظرف بمالید تا تمام سیاهیها و جرمها از بین برود. بعد ظرفها را با آب بشویید و با پارچهای نرم خشک کنید.
- یک قاشق غذاخوری نمک و یک فنجان سرکهی سفید را داخل قابلمه بریزید و آن را با آب پر کنید؛ بعد ظرف مسی را داخل قابلمه قرار دهید و روی حرارت بجوشانید تا جرمها از بین برود. سپس ظرف مسی را دربیاورید، با آب گرم و صابون بشویید، آبکشی کنید و در آخر خشک نمایید.
- دو عدد لیمو را از وسط نصف کنید و به ظرف مسی بمالید تا لکهها از بین برود؛ بعد ظرف را با آب بشویید و خشک کنید. میتوانید مخلوط نمک و آبلیمو را با پارچهای نرم به ظرف مسی بمالید. سپس با آب گرم بشویید و خشک کنید؛
- یک قاشق غذاخوری نمک را در یک فنجان سرکهی سفید بریزید. کمکم آرد را به آن بیفزایید تا خمیر شود. حالا این خمیر را به قسمتهای لکهدار بمالید. خمیر باید یکربع تا یکساعت به همان صورت بماند؛ بعد با آب گرم بشویید و پولیش کنید.
برای تمیزکردن سطح بیرونی ظروف مسی
- یک فنجان آبلیمو را در یک ظرف بریزید. مقدار کمی پودر لباسشویی بر آن بیفزایید و محلول را با پارچهای نرم یا اسفنج، روی بدنهی ظرف بکشید. به این ترتیب لکههای سیاه روی ظرف از بین میرود؛
- سس گوجهفرنگی را روی بدنهی مسی بمالید و چند دقیقه بعد، آن را بشویید و معجزهی سس را روی ظرفتان ببینید؛
- سطح بیرونی ظرف را با لایهای از جلاسنج بپوشانید. بعد از ده دقیقه، با پارچهای نرم آن را از روی ظرف پاک کنید و با استفاده از پارچهای زبر، ظرف را تمیز کنید تا مثل اول نو شود.
نحوهی استفاده از ظروف مسی
- در ظروف مسی، غذاهای اسیدی و ترش نپزید؛ چون لایهی داخلی ظرف را از بین میبرد و بیش از حد لزوم، مس وارد غذای شما میشود.
- هنگام سرخکردن مواد، بهتر است از ظروف آهنی یا استیل استفاده نشود که روند تخریب روغن را سرعت میبخشد.
- همیشه هنگام آشپزی با ظروف مسی، از شعلهی پایین یا شعلهپخشکن استفاده کنید؛
- در ظروفی که لایهی پوششی آنها از بین رفته است، پخت و پز نکنید که غذا مسموم و شما را دچار تهوع، استفراغ یا اسهال میکند؛
- اگر برای اولینبار میخواهید از ظروف مسی استفاده کنید، یک تا دو لیوان شیر را در آن بجوشانید. شیر باعث میشود که ظرفتان ضدعفونی شود و از سیاهشدن زود هنگام آن جلوگیری میکند.
فواید استفاده از ظروف مسی
- مس موجود در ظروف، به غذا و در نتیجه به بدن منتقل میشود. این مس ضدافسردگی، ضدسرطان، تقویتکنندهی سیستم ایمنی بدن و تنظیمکنندهی هورمونهای بدن است؛
- مس به آزادشدن انرژی در بدن کمک میکند و باعث میشود که آهن غذا جذب بدن شود؛
- مس به ساخت سلولهای قرمز خون کمک میکند؛
- مس گرما را بهخوبی هدایت و دمای پختوپز را کنترل میکند؛
- عملکرد مغز و اعصاب را بهبود میبخشد؛
- از بیماریهای قلبی و افزایش کلسترول خون جلوگیری میکند؛
- برای جلوگیری از واریس و مستحکمشدن شریانها و مویرگها، استفاده از مس مفید است؛
- مصرف انرژی را کاهش میدهد و باعث صرفهجویی میشود؛
- از همه مهمتر، ظروف مسی در طبیعت بهراحتی بازیافت میشوند.
نکته
- هیچگاه ظروف مسی را بهصورت خالی روی حرارت قرار ندهید. ابتدا روغن یا مایعات را درون آن بریزید و سپس روی اجاقگاز بگذارید؛
- ظروف مسی را بهطور منظم سفید کنید؛
- برای اینکه ظروف شما آسیب نبینند، بهتر است از ابزار چوبی یا پلاستیکی بهجای ابزار فلزی یا استیل استفاده کنید؛
- موادغذایی را درون ظروف مسی نگهداری نکنید؛
- وقتی برای اولینبار میخواهید از ظروف مسی استفاده کنید، ابتدا ظرف را پر از آب کنید، در آن سبریجات سبز بریزید و روی حرارت بجوشانید؛ سپس از روی اجاق گاز بردارید، بشویید و خشک کنید.