انتخاب سرآشپز

نوع مقاله : آشپزی

10.22081/mow.2019.67343

 

لرستان، از استان‌های بسیار زیبا با تنوع غذایی بالاست که پاسخ‌گوی هر ذائقه‌ی ایرانی‌ست. متأسفانه مردم عزیز و خون‌گرم این خطه از کشورمان، سال نو را با حوادث تلخی آغاز کردند. اگر بخواهیم غذاهای خوش‌طعم این مناطق را برای‌تان شرح دهیم، می‌توانیم به «چزنک‌رغو»، «کباب بروجردی»، «آش شله‌ماش درود»، «آش کلونک الیگودرز»، «آش گوشت خرم‌آباد»، «شامی‌کوکوی خرم‌آباد»، «دلمه‌ی برگ موی بروجردی»، «خورش کلیه‌ی ترش»، «سغدو (دلمه‌ی سیراب‌شیردان)»، «دنورو»، «شامی‌کباب لرستان»، «نخودپلو» و انواع شیرینی‌های خوشمزه‌ی خانگی اشاره کنیم.

شامی‌کباب لرستان

گوشت چرخ‌کرده: 250 گرم

پیاز: 2 عدد

گردوی چرخ‌کرده: 1 لیوان

رب انار: نصف لیوان

سبزی شامی: 250 گرم

آرد نخودچی: 2 قاشق غذاخوری

تخم‌مرغ: 1 عدد

نمک، فلفل، زردچوبه و روغن: به میزان لازم

طرز تهیه

پیاز را داغ می‌کنیم. زردچوبه می‌زنیم. مقداری از گردوی چرخ‌کرده و رب انار را به پیازداغ می‌افزاییم. قدری سبزی شامی و یک‌ونیم لیوان آب می‌ریزیم. حرارت را کم می‌کنیم، تا روغن گردو دربیاید.

در ظرف دیگری گوشت، گردو، سبزی، تخم‌مرغ، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، آرد نخودچی و یک عدد پیاز رنده‌شده را با هم مخلوط می‌کنیم و خوب ورز می‌دهیم؛ سپس گوشت‌های شامی را گردگرد و در روغن سرخ می‌کنیم. در آخر شامی‌های سرخ‌شده را در آب شامی قرار می‌دهیم که از قبل درست کرده‌ایم و نیم ساعت صبر می‌کنیم تا با حرارت کم بپزد و جابیفتد. طعم این غذا، به‌خاطر رب انار ترش است. اگر طعم شیرین دوست دارید، می‌توانید کمی شکر به آن اضافه کنید.

 

خواص رب انار

-         مصرف رب انار، کلسترول خون را پایین می‌آورد؛

-         حاوی آنتی‌اکسیدان، ویتامین آ، ب و ث، کالری، فیبر، پتاسیم و آهن است؛

-         به سوخت‌وساز بدن کمک می‌کند، سیستم عصبی را سالم، عمل هضم غذا را آسان و لطافت پوست را حفظ می‌نماید؛

-         مصرف این نوع رب، برای افراد مبتلا به زخم معده و روده مضر است.

 

 

نخودپلو

نخودسبز: 2 پیمانه

شوید خشک: 1 پیمانه

برنج: 2 پیمانه

روغن، نمک و زردچوبه: به میزان دلخواه

ادویه‌ی پلویی یا دارچین: در صورت تمایل

زعفران دم‌کرده یا رب گوجه‌فرنگی: بنا بر ذائقه

مرغ پخته یا گوشت چرخ‌کرده: در صورت تمایل

طرز تهیه

برنج را خیس کنید. نخودسبز را پخته و آبکش کنید و اجازه دهید سرد شود.

اگر مایلید از مرغ در این غذا استفاده کنید، سینه‌ را پخته و ریش‌ریش نمایید. اگر می‌خواهید از گوشت چرخ‌کرده استفاده کنید، آن را در روغن تفت دهید و بعد از افزودن زردچوبه و فلفل، رب را اضافه کنید و تفت دهید، تا خامی زردچوبه و رب گرفته شود. اگر به‌جای رب دوست داشتید از زعفران استفاده کنید، حتماً زعفران را با تکه‌ای یخ، روی حرارت کتری قرار دهید تا خوب رنگ باز کند.

نخودسبز پخته را با مواد گوشتی مخلوط کنید.

برنج را آب‌کش نمایید. کف قابلمه را روغنی کنید. مقداری از برنج را در آن بریزید، مخلوط نخودسبز را بر آن اضافه کنید و دارچین (در صورت تمایل)، شوید و زعفران بریزید.

این کار را تکرار کنید تا مواد تمام شود. در آخر، برنج را دم بگذارید و بعد از دم‌کشیدن با ماست و خیار، سبزی، ترشی یا سالاد نوش جان کنید.

خواص نخودسبز

-         استفاده از نخودسبز، در سلامت استخوان‌ها بسیار مؤثر است؛

-         به‌علت کالری پایین، از چاقی جلوگیری می‌کند؛

-         سرشار از ویتامین و برای زنان باردار و کودکان بسیار مفید است؛

-         آهن فراوان دارد و از ضعف سیستم ایمنی، خستگی و کم‌خونی جلوگیری می‌کند؛

-         اشتها را کم می‌کند؛

-         برای عمل‌کرد روده‌ها بسیار مفید است.