نوع مقاله : اقتصادی
اقتصادی
گزارشی از پشت پرده تحریمهای اقتصادی ایران
مهسا امینی؛ کلیدواژه افزایش تحریم
پیمان مولاوردی
دو روز قبل از انتقال مهسا امینی به مقر پلیس، «آلنا دوهان» گزارشگر ویژه سازمان ملل از دولت آمریکا خواست تحریمهای علیه جمهوری اسلامی ایران را متوقف کند و از سازمان ملل هم دعوت کرد تا با او در ایجاد چارچوبی مفهومی برای سازوکارهای جبران خسارت، غرامت و اصلاح آسیب قربانیان نقض شر ناشی از اقدامات قهری یکجانبه همکاری کند.
دوهان میگوید[1] اقدامات یکجانبه علیه ایران، اتباع و شرکتهای ایرانی، بدون مجوز شورای امنیت سازمان ملل متحد اعمال شده و نباید آنها را بهعنوان اقدام متقابل یا اقدام تلافیجویانه مطابق با قوانین بینالمللی توجیه کرد. این تحریمها بر اقتصاد کشور، وضعیت انسانی و زندگی مردم، ازجمله دسترسی به کالاها، خدمات و زیرساختهای اساسی تاثیر گذاشته است.
دوهان خطاب به طراحان تحریم میگوید: از همه ذینفعان میخواهم استفاده از ادبیات تحریم را بهعنوان ابزار سیاسی یا ابزاری جهت کسب منافع اقتصادی متوقف کنند و برای حلوفصل هرگونه اختلاف براساس هنجارها و اصول حقوق بینالملل، مسیر گفتوگو را انتخاب کنند.
از بیانیه گزارشگر ویژه سازمان ملل میتوان چند گزاره مهم را استخراج کرد:
- تحریمها علیه ایران، بدون مجوز شورای امنیت و غیرقانونی است.
- این تحریمها، بازی سیاسی و ابزاری برای کسب منافع اقتصادی است.
- تحریمها بهطور مستقیم به مردم ایران آسیب میزند.
«کریستوفر فرتلند»، استاد دپارتمان علوم سیاسی دانشگاه اسلو در کتاب[2] خود ثابت میکند تحریمها بـر تولید ناخالص ملی کشورها اثر منفی میگذارد. در ادامه این اثر، کاهش اشتغال و افزایش جمعیتِ زیر خط فقر رخ میدهد.
همچنین غرب نشان داده برای رسیدن به اهدافش، از قربانی کردن چندصدهزار کودک هم دریغ نمیکند. سال ۲۰۰۰ مجـری تلویزیـون از مادلیـن آلبرایـت، وزیـر امورخارجه وقـت آمریکا پرسـید: فکـر نمیکنیـد مرگ نیـم میلیـون کـودک عراقـی در نتیجه اعمال حاصـل از تحریـم در عـراق، هزینـه سنگینی بوده؟ آلبرایت پاسخ[3] داد: این انتخاب سختی است، ولی ما فکر میکنیم ارزشش را داشت.
اولین جرقه بحران
بعد از شروع جریان اعتراضی نسبت به فوت مرحوم مهسا امینی، بهرهبرداری از بستر ایجاد شده برای افزایش تحریمها علیه ایران، یعنی تحریمهایی که ابزار سیاسی و ابزار کسب منفعت اقتصادی است، در چند سطح آغاز شد:
تصمیمسازان آکادمیک با دستکشهای مخملی، از فرصت ایجاد شده نسخه[4] خود را برای افزایش تحریمها، انسداد مسیر مذاکرات هستهای، جلوگیری از دستیابی ایران به ذخایر ارزی خود، ایجاد کمپین معرفی، شرمساری و تحریم مقامات جمهوری اسلامی، حمایت بیانی از معترضان، دسترسی به اینترنت بدون فیلتر، تشدید اجرای تحریمهای فعلی و حمایت مالی برای آغاز اعتصاب کارگری به مراکز تصمیمسازی و رسانهای ارایه میکردند.
دستورالعمل بنیاد دفاع از دموکراسیها برای حمایت از آشوبها
تصمیمگیران و مجریان افزایش تحریمها یعنی اتحادیه اروپا، دولت آمریکا و کانادا، علاوه بر اعمال تحریمهای جدید همزمان حمایت بیانی[5] مجریان از معترضان و تلاش برای دسترسی به اینترنت بدون فیلتر را آغاز کردند.
در همین ایام جیم بنکس، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، طرحی[6] را به نام «قانون مهسا امینی» برای افزایش تحریمها علیه ایران به کنگره ایالات متحده ارایه کرد. به گزارش واشنگتن، فری بیکن[7] تلاش برای تصویب این قانون، بخشی از تلاش بزرگتر رهبران جمهوریخواه در کنگره برای تدوین طیفی از تحریمها علیه ایران است که به بهانه نقض حقوق بشر تصویب خواهد شد.
دیدار مسئولان غربی با مجریان عملیات روانی شناختهشده در افکار عمومی از چند طیف مختلف؛ مانند نازنین بنیادی[8]، رویا حکاکیان، شری حکیمی و کنشگری فعالان بهاصطلاح حقوق بشری مانند کاوه شهروز و حامد اسماعیلیون و مسیح علینژاد از دیگر اقداماتی است که در دستور کار قرار گرفته است. یکی از اهداف این دیدارها و تمرکز رسانهای روی این عروسکان خیمهشببازی مرتبط با لابیهای صهیونیستی و ایجاد تجمعهای بزرگ در شهرهای اروپایی با حضور گروهکهای تجزیهطلب، اثرگذاری بر دیگر تصمیمگیران دولتی و مردمی جلوهدادن اقدامات ضدمردمی خود یعنی اِعمال تحریم در چشم ناظران دنیا و افکار عمومی کشور خود است.
عکس: دیدار وزیر خارجه آمریکا با نازنین بنیادی، رویا حکاکیان، شری حکیمی
عکس: دیدار نازنین بنیادی با معاون اول رئیس جمهور آمریکا
عکس: دیدار نازنین بنیادی با مشاور امنیت ملی کاخ سفید
فعال کردن رسانههای فارسیزبان و موسسههای ضدایرانی جنگطلب مانند موسسه توانا با محوریت پوشش گسترده اعتراضات، پررنگ کردن هنر اعتراضی، اینهمانی آشوبها با رویدادهای پاییز و زمستان۵۷ برای مخاطبان و تلاش برای حفظ و تداوم فضای التهاب در ذهن مخاطب که گاهی حفظ فضا فقط در فجازی اتفاق میافتاد، مشروع جلوهدادن کشتار نیروهای انتظامی در خیابان با کلیدواژه «دفاع از خود»، دوگانهسازیهای کاذب و گاهی مشروعیت بخشیدن به جنگ خیابانی[9].
تیتر گزارش تایمز لندن: «از ایران به کردستان عراق فرار کردم و روسریام را با یک کلاشنیکف عوض کردم!»
مهناز افشار و علی کریمی در مجموع نزدیک 30میلیون مخاطب اینستاگرام خود را در اختیار موسسه توانا قرار دادند تا مطالب این موسسه از این صفحهها منتشر شود. خانم «مریم معمارصادقی» موسسه توانا را بنیانگذاری کرده و در مواضع خود تا مرز درخواست حمله نظامی به ایران را خواستار شده. او بمبهای ناتو را منجی زندگی مردم میداند و در نطقی جنگطلبانه گفت: جنگ باعث شروع زندگی بهتر برای مردم و رسیدن به کرامت انسانی میشود!
یکی از اقدامات این جریان تحریمطلب، راهاندازی طومار[10] اینترنتی درخواست «اخراج دیپلماتهای ایرانی» از کشورهای عضو گروه هفت و سازمانهای بینالمللی است. طوماری که بهواسطه کاوه شهروز راهاندازی شد و حامد اسماعیلیون از آن حمایت کرد. مشخصا با هدف خنثیسازی تلاش دستگاه سیاست خارجی ایران برای رفع تحریمها ایجاد شده است.
حامد اسماعیلیون
کاوه شهروز در کنار مسیح علینژاد
کاوه شهروز، وکیل ساکن کانادا، بعد از اعتراضهای گسترده به تهمتها و حملاتش علیه روزنامهنگاران و فعالان ایرانی-آمریکایی در فضای مجازی، مجبور به کناره گیری از هیات مدیره سازمان آمریکایی «مرکز اسناد حقوق بشر ایران» شد.[11]
در توئیتهای[12] کاوه شهروز نام فردی خاص دیده میشود که از او به عنوان مرشد و مربی نام میبرد: «اروین کاتلر»
اروین کاتلر
کاوه شهروز در کنار اوین کاتلر
اروین کاتلر، وزیر اسبق دادگستری کانادا، مشاور موشه[13] یعلون وزیر جنگ اسبق رژیم صهیونیستی و مشاور گروه ضد ایرانی اتحاد علیه ایران هستهای، وکیل همسر کاووس سیدامامی[14] و وکیل سازمان منافقین[15] برای خروج از سازمانهای تروریستی است. او از پیشنهاددهندگان تحریم ایران در کنگره کانادا است.
اروین کاتلر در کنار مریم رجوی
اروین کاتلر در کنار مریم معمارصادقی
کاتلر در کنار علینژاد و شجریزاده
کاتلر همچنین در سال ۲۰۱۷ همراه با نماینده سازمان وابسته به منافقین در کمیته روابط خارجی سنای کانادا[16] حاضر شد تا از لایحه «تحریم های غیر هسته ای علیه ایران» حمایت کند.
دادزنهایی چون کاوه شهروز و حامد اسماعیلیون، نهتنها هدایتگر و لیدر نیستند، بلکه خود عروسکانی تحت مدیریت لابیهای صهیونیستی هستند. مدیریتی که نتیجهای جز تحریم ایران، به بنبست کشاندن سیاست خارجی کشور و افزایش فشار بر مردم در بر ندارد.
اندرو کوریبکو، نویسنده کتاب «جنگ هیبریدی» و از اعضای هیاتعلمی موسسه مطالعات استراتژیک و آیندهپژوهی در دانشگاه دوستی روسیه درباره نقش تحریمها در جنگ هیبریدی علیه ایران اینگونه پاسخ داد: تحریمها همیشه برای بدترکردن رنج مردم ایران با هدف تسهیل پذیرش پیشنهادات ضدحکومتی است. نیت پشت افزایش تحریمها، پخت و پز شرایط اجتماعی-اقتصادی برای یک عملیات رژیم چنج از نوع انقلاب رنگی است.
[1]- https://irna.ir/xjKx7F
[2]- https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/57619/KristofferFO_master.pdf
[3]- https://www.theguardian.com/world/2001/oct/10/iraq.socialsciences
[4]-https://nationalinterest.org/blog/middle-east-watch/how-biden-can-stand-iranian-people-205189
[5]-https://edition.cnn.com/2022/10/21/politics/white-house-musk-starlink-iran-protests-ukraine/index.html
[6]- https://freebeacon.com/wp-content/uploads/2022/10/BANKS_224_xml.pdf
[7]-https://freebeacon.com/national-security/this-bill-would-sanction-irans-leaders-for-human-rights-crimes-not-a-single-democrat-supports-it/
[8]- https://twitter.com/NazaninBoniadi/status/1581053053444100096
[9]-https://www.thetimes.co.uk/article/i-fled-iran-and-swapped-my-headscarf-for-a-kalashnikov-3vpkm9xh5
[10]-https://www.change.org/p/g7-leaders-expel-iran-s-diplomats-demand-that-political-prisoners-be-freed
[11]- https://icjournal.ca/post/kaveh-shahrooz-resigned-from-ihrdc-board-of-directors/
[12]- https://twitter.com/kshahrooz/status/1229379923627958272
[13]- https://www.jpost.com/Israel-Elections/Ex-Canadian-ministers-daughter-running-with-Yaalon-Gantz-580268
[14]- https://ir.voanews.com/a/iran-canada-seyed-emami/4460030.html
[15]- https://www.jpost.com/International/Pro-Israel-voices-want-MEK-off-US-terror-list
[16]-https://icjournal.ca/post/irwin-cotler-issues-joint-statement-against-icc-investigation-on-israel-alleged-crimes-farsi/