نوع مقاله : پزشکی

10.22081/mow.2024.76616

چکیده تصویری

بُکُش و خوشگلم کن!

 اجتماعی 

درباره جراحی پلاستیک و خدمات زیبایی پر خطر با هزینه‌های سنگین

بُکُش و خوشگلم کن!

دکتر حمید ستوده -

استادیار دانشگاه علوم پزشکی ایران

 

گرایش انسان به زیبایی و جمال، یکی از خواسته‌های فطری انسان بوده و احساس لذت از زیبایی، تناسب‌ و پاکیزگی‎ با سرشت او درآمیخته است. از این‌رو انسان چیزهای زیادی را به صرف زیبایی آن دوست می‌دارد و برای به دست آوردنش تلاش می‌کند. دین مقدس اسلام که دین فطرت است، برای حس زیبایی‌خواهی، آراستگی و پاکیزگی، اهمیت و ارزش فراوانی قائل است.

در قرآن کریم بر صفت زیبایی الگویی پیامبر (ص) به‌عنوان «اسوه حسنه»[1] تاکید شده است. در آیه32 سوره اعراف آمده: «قُلْ مَنْ حَرَّمَ زِینَةَ اللّهِ الَّتِیَ أَخْرَجَ لِعِبَادِه» خداوند زیبایی را برای همه بندگانش قرار داده و حتی لحن و حالت عتاب و خطاب دارد؛ گویی کسانی هستند که با دید کج و ظرفیت‌های تنگ درونی و روحی خود به سمت تحریم زینت‌ها می‌روند؛ در‌حالی‌که زینت اصولا با حس زیبایی انسان در ارتباط است. اگر انسان این حس را نداشته باشد، برای او گل و سنگ یکی است. زمانی زینت گل و زیبایی‌ها برای انسان معنا دارد که حس زیبایی داشته باشد و این اختصاص به مومنان ندارد. همه انسان‌ها چنین حس زیبایی دارند و خداوند می‌خواهد این زینت و زیبایی در چشم انسان‌ها وجود داشته باشد. حتی خداوند متعال پس از آفرینش انسان در احسن تقویم،[2] یعنی بهترین شکل و اعتدال، به زیبایی این آفریده چنین اشاره می‌کند: «فتبارک‌ الله احسن‌ الخالقین».[3] این اشاره بدان معناست که آفرینش انسان، از عنصر زیباشناختی نیز سرشار بوده که خداوند بدان می‌بالد و به بشر می‌شناساند که افزون بر بزرگی جایگاه و مقام، باید قدر و منزلت خویش را به‌عنوان زیباترین آفریده او بداند.

 همچنین روایتی از امام حسن مجتبی(ع) نقل شده که ایشان می‌فرمایند: «خداوند زیباست و زیبایی را دوست دارد و من برای پروردگارم، خویش را زیبا می‌کنم».[4] این سخن منطق روشنی دارد؛ اولا خداوند را زیبا معرفی کرده که مبدأ همه جمال‌هاست. ثانیا خداوند را دارای حب به زیبایی معرفی کرده و ثالثا وظیفه انسان در پیشگاه خداوند را زیباشدن برای او دانسته که به تبع زیباشدن برای خداوند، زیباشدن برای خلق هم هست چون وقتی انسان همه زندگی و آداب و سلوکش را در وضعیت زیبایی قرار دهد، این تبسمی است به روی همه عالم.

بنابراین میل به زیبایی و زیبا دیده شدن، در هر انسانی وجود دارد و از دغدغه‌ها و خواسته‌های همیشگی بشر بوده، ولی برای برخی افراد جامعه، این موضوع خیلی مهم شده که چگونه به نظر برسند و دنبال تصویری اغراق‌آمیز از زیبایی‌های خود هستند و حاضرند برای تایید بیشتر و زیبا دیده شدن دست به هر کاری ازجمله عمل‌های جراحی سنگین بزنند.

توجه به بدن در چارچوب‌های عرفی و اجتماعی، امری به‌هنجار است، ولی امروز به‌دلیل تاکید بیش از حد بر بدن، این موضوع وجه افراطی یافته تا جایی که بدن از حالت طبیعی خود خارج شده و حالت مصنوعی و فانتزی پیدا کرده است. از این رو، با گسترش روزافزون جراحی‌های زیبایی در کشور، بررسی لزوم مسئولیت و مشروعیت اعمال پزشکان زیبایی احساس می‌شود.

 

چیستی و چرایی جراحی زیبایی

جراحی پلاستیک، شعبه‌ جدیدی از دانش جراحی است که امروز پیشرفت زیادی پیدا کرده و با روش‌های متنوع برای بهبود فرم چهره و ظاهر بدن انجام می‌شود؛ طوری‌که بافت‌های نازیبا و نامناسب را اصلاح می‌کند یا برای ترمیم آنچه ازبین‌رفته صورت می‌گیرد؛ مانند ترمیم سوختگی. واژه پلاستیک به ‌معنای شکل دادن و قالب زدن است. انجام این عمل برای تغییر شکل دادن ساختمان‌های طبیعی بدن است، به‌گونه‌ای که ظاهر بیمار را بهبود می‌بخشد و به او حس اعتماد به ‌نفس می‌دهد.[5]

 به‌طور کلی، خدمات زیبایی را در سه دسته‌ عمومی می‌توان قرار داد:

  1. روش‌های تهاجمی شامل جراحی‌های پلاستیک و زیبایی مثل کشیدن پوست.
  2. روش‌های کم‌تهاجمی مثل جوان‌سازی پوست شامل روش‌های تزریقی مانند تزریق زیرجلدی بوتاکس (دیسپورت)، چربی و ژل.
  3. روش‌های غیرتهاجمی مثل کرم‌های ضد چروک.

روش‌هایی که پزشک با کمک تکنولوژی‌های پیشرفته نیاز به ایجاد برش در پوست یا برداشتن بافت دارد، درمان‌های زیبایی تهاجمی نامیده می‌شوند؛ در حالی‌که درمان‌های زیبایی غیرتهاجمی از جراحی اجتناب می‌کنند.

موضوع این نوشتار درباره قسم اول، یعنی جراحی تهاجمی زیبایی است.

در یک تعریف، جراحی عبارت از هر عملی است که در جهت تشخیص یا درمان بیماری، آسیب‌ و ناهنجاری‌ که مستلزم شکافتن پوست یا مخاط باشد، انجام می‌شود. معمولا از روش جراحی، برای برداشتن بخشی از بدن مانند بافت‌های عفونی و سرطانی یا کارگذاشتن وسیله‌ای مانند پروتز یا دست‌کاری و اصلاح نقص‌های جسمی در بدن یا باز کردن رگ و مانند آن استفاده می‎شود.

با این وصف، جراحی پلاستیک نیز به عمل بازسازی، اصلاح شکل اندام و بهبود عملکرد هریک از اعضای ظاهری مختلف بدن در افرادی که نقص و بدفرمی ژنتیکی یا عارضی (مانند زشتی حاصل از زخم‌ها و جراحات در اثر بیماری یا حوادث) دارند و نیز به عمل تغییر شکل ساختمان طبیعی جسم انسان به هدف افزایش زیبایی چهره و بدن (پوست، چربی، عضله، غضروف و استخوان) در افراد طبیعی گفته می‌شود. بنابراین غرض اصلی جراحی در موارد تجمیلی، القای زیبایی به فرد و ارتقای عضو طبیعی و سالم از لحاظ زیباشناختی است که البته فاقد ضرورت حیاتی است. پس ملاک تعریف یک جراحی به‌عنوان جراحی زیبایی محض، طبیعی بودن عضوی است که مورد جراحی قرار می‌گیرد؛ طوری‌که فرد برخی از ویژگی‌های چهره یا اندام خود را نمی‌پسندد، یا احساس می‌کند برخی از قسمت‌های ظاهری بدن حالت غیرطبیعی دارد و ممکن است از این بابت دچارناراحتی روانی شود. بنابراین قصد دارد شکل بهتر و جذاب‌تر یا جوان‌تری داشته باشد؛ در‌حالی‌که جراحی ترمیمی،[6] اصلاح شکل برای بازگشت به ظاهر طبیعی[7] یا بهبود عملکرد درباره ویژگی‌های غیرطبیعی بدن انسان ناشی از آسیب‌های حرارتی، عارضه‌های پوستی و ضایعات جلدی، نقص‌های ژنتیکی، ناهنجاری تکاملی، عفونت، تومورها، یا بیماری‌هاست.

از سوی دیگر، انواع جراحی پلاستیک براساس شکل آناتومی و تشریحی آن به دو نوع تقسیم می‌شود:

الف) جراحی سر و گردن: مثل جراحی بینی (رینوپلاستی)، اصلاح چانه و پروتز گونه، رفع افتادگی پلک، کشیدن ابرو و پیشانی، کشیدن پوست صورت(رایتیدکتومی)[8] و گردن.

ب) جراحی زیبایی تنه و بدن: مثل لیپوساکشن (پیکرتراشی)، جراحی کلاسیک ابدومینوپلاستی (جراحی زیبایی شکم)، سینه و کوچک کردن اندازه معده.

 

انگیزه انسان از گرایش به جراحی زیبایی

در عصر حاضر، شکل ظاهری بدن انسان اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده، به همین دلیل انگیزه مردم از گرایش به جراحی زیبایی را می‌توان به دو دسته کلی انگیزه‌های شخصی و انگیزه‌های فراشخصی طبقه‌بندی کرد، ولی به‌طور کلی انگیزه‌های بهداشتی- درمانی، روانی (کسب اعتمادبه‌نفس)، شغلی (هنرمندان)، تجاری (دلالی در خدمات زیبایی)، کسب رضایت همسر، بالابردن پرستیژ اجتماعی و کسب موفقیت و حتی فرار از کیفر در بزهکاران، ازجمله مهم‌ترین موارد در این زمینه است.

در این میان، تمایل به انجام جراحی‌های زیبایی به‌دلیل اختلال‌های روانی افزایش یافته که عمدتا با عنوانBody image disorder  در مباحث روان‌پزشکی به‌مثابه یک اختلال شخصیت از آن یاد می‌شود. این افراد درواقع تصویر تحریف‌شده‌ای از بدن خود دارند و اشکال اصلی هم این است که فرد مبتلا به اختلال بدریخت‌انگاری، حتی اگر جراحی زیبایی هم انجام دهد، ممکن است منجر به رضایت او نشود و همان جراحی تبدیل به دغدغه‌ای تازه و عاملی برای افسردگی‌ شود. افرادی که دچار اختلال بدریخت‌انگاری و توجه افراطی به اندام بدن هستند، مدام فکر می‌کنند دیگران به نقص آن‌ها توجه می‌کنند، درنتیجه خود را منزوی می‌کنند. امکان دارد بعضی از این افراد به‌سمت خودکشی بروند، در نتیجه بهتر است به روان‌شناس مراجعه کنند و تحت درمان قرار بگیرند.

 

تاثیر روانی عمل زیبایی

زیبایی، امری ذوقی است و ارتباط تنگاتنگی با عنصر سلامتی روح و روان آدمی دارد. برخی آثار مثبت روانی در جراحی زیبایی عبارت است از: حس جوان بودن، امکان ارتباط با دیگران به شکل مطلوب‎، تغییر دیدگاه زیباجو نسبت به ظاهر خود، کاهش استرس و فشار روانی، افزایش انگیزه و امید به زندگی.

 

گزارشی از وضعیت میدانی

امروزه، با حجم تبلیغات فریبنده در فضای مجازی، چشم‌وهم‌چشمی، مدگرایی و... شمار جراحی‌ها زیبایی در جامعه افزایش یافته و به همان نسبت به‌خاطر فعالیت افراد غیرمتخصص و پزشک‌نماها، بر شمار تخلفات و پرونده‌ها نیز در این حوزه افزوده می‌شود؛ به طوری‌که در شش ماه اول امسال ۲هزار و ۶۰۰پرونده در زمینه مداخله افراد فاقد صلاحیت در امور پزشکی به مراجع قضایی ارسال شده است.

به گزارش رسانه‎های داخلی و خارجی، ایران یکی از پر‌رونق‌ترین مراکز جراحی زیبایی است؛ با تعداد جراحانی که در این حوزه فعالیت دارند و اقبال عمومی که در اقشار مختلف مردم، به‌‌خصوص جوانان و بانوان به این مقوله وجود دارد؛ مثلا در حوزه جراحی بینی، آمار بالای 200هزار جراحی در سال گزارش شده. در تهران بیش از 160مرکز جراحی زیبایی فعالیت دارند. ۳هزار و ۶۰۰ نفر در شهر تهران و ۸ هزار نفر در تمام ایران، مشغول جراحی پلاستیک هستند که برخی از آن‌ها آموزش لازم را در این زمینه ندیده و حتی پزشک هم نیستند. جالب است بدانید حدود 430جراح پلاستیک در ایران داریم. البته بعضی رشته‌های تخصصی و فلوشیب هم وجود دارد که در فیلد خود جراحی زیبایی دارند؛ ازجمله گوش و حلق و بینی که عمل‌های زیبایی مانند رینوپلاستی هم انجام می‎دهند؛ یا فلوشیب جراحی پلاستیک چشم از چشم پزشکی.

جراحی‌ زیبایی همان‌قدر که عجیب و غریب و جدید است، بسته به کلینیک و پزشکی که انتخاب می‌کنند، هزینه‌های متفاوتی دارد. در ادامه برخی قیمت‎ها را همراه توضیح نوع عمل زیبایی می‌خوانید که در روزنامه هفت صبح 9 بهمن 1402 منتشر شد.

هیچ‌کس فکر نمی‌کرد یک روز برسد که بتوان قد را افزایش داد، ‌اما در یکی دو سال گذشته آن‌قدر عمل‌های جراحی و روش‌های زیبایی عجیب و غریب رواج پیدا کرده که همین جراحی افزایش قد برای خیلی‌ها عادی شده. جراحی‌ زیبایی هزینه‌ بسیار سنگینی دارد. هزینه جراحی افزایش قد به میزان 10 تا 15 سانتیمتر ممکن است تا 900میلیون تومان خرج روی دست‌تان بگذارد. بعضی‌ افراد از حجم موی‌شان راضی نیستند، به همین دلیل دنبال بهترین روش کاشت مو می‌گردند، هزینه کاشت مو بسته به این‌که با چه روشی و در چه کلینیکی انجام می‌شود بین 15 تا 60میلیون تومان است. روشی هم هست که همه کارها را یک ربات مخصوص انجام می‌دهد؛ این ربات 350میلیون تومان خرج روی دست‌تان می‌گذارد!

 جراحی‌های عجیب و غریب کم نیستند، مثلا کسانی‌که عاشق چشم‌رنگی هستند، می‌توانند رنگ چشم‌های‌شان را تغییر بدهند، با این‌که بیشتر چشم‌پزشک‌ها توصیه می‌کنند این روش ممکن است برای همیشه بینایی افراد را به خطر بیندازد. بعضی طرفداران رنگ چشم آبی و سبز این ریسک را به جان می‌خرند و بین 200 تا 600میلیون تومان برای تغییر رنگ چشم خرج می‌کنند. به این جراحی‌ها باید روش‌های زیباسازی مثل لمینت دندان، زاویه‌سازی فک و صورت، پیکرتراشی، کاشت ریش، لیفت شقیقه، بلفارو پلاستی، جراحی گوش را هم اضافه کرد. روش‌های زیباسازی که هریک بسته به کلینیک و پزشکی که انتخاب می‌کنید، هزینه‌های متفاوتی دارد.

 

‌افزایش قد

از 650 تا 900 میلیون تومان 

شاید در کشورهای دیگر چند روش برای افزایش قد وجود داشته باشد، اما بررسی کلینیک‌هایی که جراحی‌های افزایش قد انجام می‌دهند، نشان می‌دهد در ایران فقط دو روش MTN و LON انجام می‌شود. در روش MTN یک میخ تلسکوپی داخل استخوان گذاشته می‌شود و یک پیچ کوچک خارج از پا قرار می‌گیرد. کسانی که این جراحی را انجام می‌دهند، می‌گویند در این روش روزانه رشد قد یک میلیمتری امکان‌پذیر است به همین دلیل شاید گران‌ترین جراحی زیبایی که در ایران انجام می‌شود، همین باشد. هزینه این روش چون در بیمارستان انجام می‌شود و به اتاق عمل و دکتر بیهوشی نیاز است، بین 650 تا 750میلیون تومان برآورد می‌شود.

البته به غیر از این هزینه‌ها حدود 100میلیون تومان باید برای خدمات بیمارستانی و 20میلیون تومان برای فیزیوتراپی و 50میلیون تومان برای داروها و ویزیت هفتگی کنار بگذارید. یک روش دیگر افزایش قد هم انجام می‌شود که در این روش استخوان را می‌شکنند و از ابزارهایی مثل میخ‌های ساخته شده از آلیاژ فولاد ضد زنگ و فیکساتورهای خارجی با هم استفاده می‌کنند. هزینه این روش که LON نام دارد، با خرج بیمارستان و فیزیوتراپی بین 500 تا 650 میلیون تومان است.

 

تغییر رنگ چشم با لیزر

از 120 تا 200 میلیون

این هم از جراحی‌های خیلی خطرناک است که بیشتر چشم‌پزشک‌ها آن را رد می‌کنند و حتی ممکن است فرد بینایی‌اش را برای همیشه از دست بدهد. اما بعضی از کسانی که می‌خواهند رنگ چشم‌شان را تغییر بدهند گوش‌شان خریدار این حرف‌ها نیست و کار خودشان را می‌کنند. تحقیقات نشان می‌دهد در ایران کلینیک‌های خیلی کمی هستند که این ریسک را به جان می‌خرند و بیشتر آن‌ها از مشتری رضایت‌نامه می‌گیرند. در روش لیزر با انرژی کم، رنگ‌دانه‌های عنبیه را تغییر می‌دهند. یعنی لیزر به سلول‌های رنگ‌دانه در عنبیه چشم برخورد می‌کند. این فرآیند معمولا به تغییر رنگ قهوه‌ای به رنگ آبی منتهی می‌شود و حدود 20 ثانیه طول می‌کشد.

هزینه این عمل بین 120 تا 200 میلیون تومان است. جراحی دیگری هم هست که بیشتر در استانبول و دوبی انجام می‌شود که عمل ایمپلنت عنبیه نام دارد. به دلیل اینکه این جراحی در ایران انجام نمی‌شود، هیچ کلینیکی قیمت آن را تخمین نمی‌زند. اما اگر کمی جستجو کنید در بعضی از کشورهای همسایه ایمپلنت عنبیه با قیمت بین شش تا 10 هزار دلار انجام می‌شود.

 

بلفاروپلاستی و حذف پُف پلک‌ها

از 12 تا 45 میلیون 

گاهی پلک خسته می‌شود و می‌افتد. گاهی پفش آن‌قدر زیاد می‌شود که دید را دچار مشکل می‌کند. به همین دلیل چشم پزشک توصیه می‌کند «بلفاروپلاستی» انجام بدهید، یعنی قسمت اضافه پلک را بردارید. بلفاروپلاستی شامل جراحی پلک فوقانی، جراحی پلک تحتانی یا جراحی هر دو با هم است.

هزینه جراحی پلک پایین، بیشتر از هزینه جراحی پلک بالا برآورد می‌شود. اگر بخواهید پلک پایین را بدون بیهوشی در کلینیک‌های زیبایی بلفاروپلاستی انجام دهید،‌ هزینه آن بین 12 تا 15 میلیون تومان است، اما اگر در بیمارستان این جراحی را انجام بدهید با بیهوشی، باید بین 20 تا 25 میلیون تومان هزینه کنید.

هزینه بلفاروپلاستی پلک بالا هم بین شش تا هشت میلیون تومان در کلینیک زیبایی و بین 12 تا 15 میلیون تومان در بیمارستان است. اما عده‌ای بلفاروپلاستی را هم‌زمان برای چهار پلک انجام می‌دهند که هزینه آن در کلینیک حدود 30میلیون تومان و در بیمارستان بین 40 تا 45میلیون تومان است.

 

جراحی میزان کردن گوش

از 16 تا 25 میلیون

«اتوپلاستی» یکی از جراحی‌های پرطرفدار است که بیشتر آقایان آن را انجام می‌دهند. در این روش قسمت بیرونی غضروف گوش را با بخیه به پوست سر می‌چسبانند و گوش‌ها از حالت نامیزانی بیرون می‌آیند. هزینه اتوپلاستی با یک سری معاینات و آزمایش‌ها مثل آزمایش خون، نوار قلب، داروها و هزینه‌های پانسمان از 16 تا 25 میلیون تومان است.

یکی از جراحی‌های ساده گذاشتن چال برای گونه یا لپ است که مثل اتوپلاستی زمان زیادی نمی‌برد و زیاد هم دردناک نیست. در این روش، جراح بدون بیهوشی چال لپ می‌گذارد. هزینه این عمل هم بسته به کلینیکی که در آن جراحی انجام می‌دهید، بین شش تا 10میلیون تومان است.

 

لمینت، کامپوزیت و نگین دندان

از سه تا 120 میلیون

برای بعضی‌ها دندانپزشکی هنوز همان آمپول دردناک و یونیت و صدای دستگاه خالی کردن دندان و بوی مواد و درد کشیدن دندان است. اما برای بعضی‌ها کلینیک‌های دندانپزشکی مکانی برای زیباتر شدن است. مثلا به جای ارتودنسی که چند سال طول می‌کشد تا دندان‌های کج و کوله را زیبا کند، از لمینت و کامپوزیت استفاده می‌کنند.

تفاوت لمینت با کامپوزیت این است که لمینت در لابراتوار ساخته می‌شود و عمر طولانی‌تری نسبت به کامپوزیت دارد. لمینت یک پوسته نازک است که توسط مواد رنگی دندان، طراحی و این پوسته به سطوح جلوی دندان‌ها وصل می‌شود. هزینه لمینت کل دندان‌ها با توجه به این‌که این کار را در چه کلینیکی و کجای شهر و توسط چه پزشکی انجام می‌دهید، بین 70 تا 120میلیون تومان است.

اما بعضی‌ فقط چند دندان یا دندان‌های فک بالا یا پایین را لمینت می‌کنند. قیمت هر واحد لمینت آمریکایی بین چهار تا 10میلیون تومان است و هر واحد لمینت سوئیسی با قیمت سه تا هفت میلیون تومان روی دندان‌ها چسبیده می‌شود. برای انجام مراحل لمینت دندان حدود دو هفته تا یک ماه زمان لازم است. همچنین برای نصب مواد روی دندان حدود نیم ‌میلی‌متر از مینای دندان تراشیده می‌شود. به همین دلیل بعد از انجام لمینت امکان ترمیم و جا‌به‌‌جایی مواد وجود ندارد. به همین دلیل اگر دندان دچار لب‌پریدگی یا شکستگی شود باید آن را تعویض کنند. اما روش کامپوزیت متفاوت است و سختی‌های لمینت را ندارد. چون فقط یک لایه روی دندان چسبانده می‌شود. به همین دلیل هزینه کامپوزیت از لمینت خیلی کمتر است. مثلا قیمت هر واحد کامپوزیت بین 600 تا یک میلیون و 800 هزار تومان متغیر است.

یکی دیگر از روش‌هایی که چند سالی است برای زیباتر کردن لبخند انجام می‌دهند، کاشت نگین روی دندان است. بعضی از دندانپزشک‌ها بخشی از دندان را می‌تراشند و نگین را با مواد مخصوص در آن قسمت می‌گذارند. در این روش هزینه بین سه تا پنج میلیون تومان است. اما اگر نگین را با چسب مخصوص و بدون تراش دندان بچسبانند، هزینه آن بین یک تا یک میلیون و 500 هزار تومان است.

 

جراحی بینی

از 15 تا 85 میلیون 

بیشترین جراحی زیبایی که در ایران انجام می‌شود، همین عمل بینی است. جراحی بینی انواع مختلفی دارد به همین دلیل هزینه‌ها متفاوت است. البته هزینه این جراحی بسته به شهرت پزشک هم تغییر می‌کند. بعضی از کلینیک‌ها حداقل و حداکثر هزینه جراحی بینی را بین 30 تا 50 میلیون تومان اعلام می‌کنند. اما بعد از اعلام قیمت از مشتری می‌پرسند که مدل بینی آن‌ها چه شکلی است. مثلا اگر بینی، استخوانی باشد هزینه عمل از 25 تا 40میلیون تومان است. هزینه جراحی بینی گوشتی نیز بین 20 تا 55میلیون تومان است. جراحی انحراف بینی حدود 15 تا 20میلیون هزینه دارد. اما هزینه جراحی بینی که یک بار عمل شده و نتیجه کار خوشایند نیست، بالاتر از جراحی اول است.

 بیشتر پزشکان متخصص جراحی پلاستیک برای جراحی ترمیمی یک پزشک دیگر، بین 60 تا 85 میلیون تومان دریافت می‌کنند. اما جراحی بینی هزینه‌های جانبی دیگری هم دارد، مثل ویزیت پزشک، آزمایش‌های قبل از جراحی، دارو و چسب بینی و عکس قبل از عمل. هریک از این‌ها به ترتیب بین 200 تا 250هزار تومان، 800تا یک میلیون تومان، 400 تا 600هزار تومان و 300 تا 450هزار تومان خرج روی دست‌تان می‌گذارند.

 

زاویه‌سازی فک و صورت

از پنج تا 40 میلیون 

بعضی‌ افراد دوست دارند به صورت‌شان زاویه بدهند. صورت بیشتر مدل‌های معروف به شکل ذوزنقه است، به همین دلیل می‌گویند اضلاع صورت، زاویه‌های مشخصی دارند. در ایران زاویه‌سازی صورت با چند روش مختلف انجام می‌شود. روش‌های بدون نیاز به جراحی و یک روش هم هست که با جراحی و بیهوشی کامل در بیمارستان انجام می‌شود و چون هزینه‌های اتاق عمل و بیهوشی هم دارد، گران‌تر از بقیه روش‌هاست.

زاویه‌سازی صورت با تزریق فیلر جزو روش‌های سرپایی است؛ بسته به این‌که چند سی‌سی فیلر یا ژل به صورت تزریق شود و زاویه‌های لازم را بسازد، بین 8 تا 15میلیون تومان هزینه دارد. زاویه‌‌سازی با تزریق چربی هم انجام می‌شود. اگر زاویه‌سازی با هزینه تزریق چربی انجام شود، بسته به این‌که چقدر چربی به صورت تزریق می‌شود بین پنج تا 25میلیون تومان خرج روی دست‌تان می‌گذارد. زاویه‌‌سازی صورت با نخ هم یکی از روش‌هایی است که به جراحی نیاز ندارد و کار در یکی دو ساعت درمی‌آید. هزینه این روش را بسته به تعداد نخی که روی صورت کشیده می‌شود، حساب می‌کنند. هزینه هر نخ بین یک میلیون تا یک میلیون و 900هزار تومان است. در نخ کشیدن، نخ‌هایی بسیار نازک را با ابزار بسیار باریک، زیر پوست می‌برند و کمی بافت‌ها را به سمت اطراف می‌کشند تا زاویه‌سازی انجام شود؛ بعد از جذب نخ در صورت، زاویه به همان شکل باقی می‌ماند.

با هایفوتراپی هم زاویه‌سازی می‌کنند. در این روش از امواج فراصوت متمرکز برای هدف قرار دادن بافت‌های خاص در صورت استفاده می‌کنند. هر جلسه هایفوتراپی بین 5 تا 6میلیون تومان هزینه دارد. ممکن است در یک جلسه زاویه‌سازی انجام شود یا این امکان هم وجود دارد زاویه‌سازی بعد از دو تا سه جلسه انجام شود، اما زاویه‌سازی با جراحی معمولا با کشیدن پوست و گذاشتن پروتز همراه می‌شود که به‌دلیل بالا بودن قیمت پروتز و تجهیزات اتاق عمل، بین 15 تا 40میلیون تومان هزینه دارد.

 

لیفت شقیقه و ابرو

از 8 تا 45 میلیون 

وقتی سن بالا می‌رود، شقیقه تو خالی می‌شود که عده‌ای از شکل آن خوش‌شان نمی‌آید به‌همین دلیل لیفت شقیقه انجام می‌دهند. لیفت شقیقه و ابرو یک متد زیبایی برای رفع افتادگی پلک و رفع چین و چروک اطراف چشم است که این روزها مد شده! لیفت شقیقه و ابرو با تزریق ژل و همچنین با نخ کشیدن انجام می‌شود. برای تزریق ژل از بی‌حسی استفاده می‌کنند. هزینه لیفت شقیقه با ژل بین 8 تا 10میلیون تومان است. اما هزینه جراحی لیفت شقیقه با نخ بین 30 تا 35میلیون تومان و قیمت عمل لیفت شقیقه با لیفت پیشانی با هم حدود 40 تا 45میلیون تومان بودجه می‌خواهد.

 

کاشت مو و ریش

از 15 تا 350 میلیون

مردها خیلی اهل جراحی‌های زیبایی نیستند، اما وقتی پای مو و ریش به میان می‌آید، اوضاع کمی فرق می‌کند. مو و ریش به مردها ابهت و زیبایی خاصی می‌دهد، به همین دلیل کسانی‌که از این نعمت بی‌نصیب‌اند، روش جایگزین و کاشت را انتخاب می‌کنند. هزینه‌های کاشت مو بسته به مدلی که انجام می‌شود و نتیجه‌ای که می‌دهد، متفاوت است. مثلا کاشت مو به روش میکروگرافت یا FUE که یکی از محبوب‌ترین روش‌هاست‌، بین 15 تا 25 میلیون تومان هزینه دارد. هزینه کاشت مو به روش Sapphire fue که یکی از تکنیک‌های مدرن و پیشرفته برای کاشت مو‌ست و توسط ابزاری به نام میکروموتور از برش‌های بسیار کوچک و دقیقی برای جدا کردن و جمع‌آوری گرافت‌ها (فولیکول‌های مویی) استفاده می‌کنند، بین 50 تا 65 میلیون تومان است. اما گران‌ترین روشی که با آن افراد کاملا بی‌مو می‌توانند مودار شوند، کاشت مو با ربات است که به روش آرتاس شهرت دارد. سیستم ARTAS  برای انجام روش برش واحد فولیکولی (FUE) از رباتیک دقیق و الگوریتم‌های هوشمند استفاده می‌کند. این روش بدون درد است. به‌وسیله‌ این دستگاه کاشت مو بدون زخم شدن انجام می‌شود. سرعت، دقت و سازگاری مو با سر هم بالاست و در بیشتر موارد مشتری‌ از نتیجه کاشت مو راضی است. اما این روش جزو پرهزینه‌ترین روش‌های کاشت موست، اگر بخواهید با ربات و بدون درد و با کمترین دوره نقاهت مو بکارید حداقل باید بین 300 تا 350میلیون تومان بودجه داشته باشید. کاشت ریش هم طرفداران خاصی دارد. در روش کاشت ریش یا به صورت نواری از بانک موی فرد فولیکول برمی‌دارند یا به صورت مجزا با ابزارهای ظریف. به همین دلیل هزینه‌ها متفاوت است. اگر مو به‌صورت نواری برداشته شود، هزینه کاشت ریش بین 15 تا 20میلیون تومان است. اما اگر با ابزارهای ظریف دانه‌دانه فولیکول‌ها را از بانک مو بردارند،‌ هزینه بیشتر می‌شود و باید بین 25 تا 35میلیون تومان هزینه کنید.

 

پیکرتراشی، و ابدو مینوپلاستی

از 12 تا 60 میلیون 

بعضی از کسانی که اضافه وزن دارند،‌ وقتی دیگر حوصله رژیم گرفتن و باشگاه رفتن ندارند؛ می‌خواهند میان‌بر بزنند و وزن‌شان را در مدت کوتاهی پایین بیاورند. این افراد سراغ جراحی‌های سنگین و دردناک به نام پیکرتراشی می‌روند که به غیر از هزینه‌های بالا، خیلی هم درد دارد و دوره نقاهت آن طولانی است.

 پیکرتراشی در کلینیک‌ها به دو صورت لیپوماتیک و ابدومینوپلاستی انجام می‌شود. با لیپوماتیک چربی‌های موضعی قسمت‌های مختلف بدن مثل بازوها، پهلوها، زیر بغل و ران‌ها را برمی‌دارند که هزینه هریک متفاوت است. مثلا برداشتن چربی‌های بازو 12میلیون تومان هزینه دارد. هزینه برداشتن هر کف دست چربی از پهلو، 5میلیون تومان است. اگر به صورت 360درجه چربی‌های شکم و پهلو به‌صورت هم‌زمان خارج شود، هزینه آن بین 50 تا 60میلیون تومان است. برداشتن چربی باسن نیز بین 15 تا 20میلیون تومان هزینه دارد. اما هزینه ابدومینوپلاستی تفاوت دارد، چون هم چربی‌ها را برمی‌دارد و هم پوست‌های اضافه ناشی از خارج شدن چربی‌ها. بعد از ابدومینوپلاستی چین و چروک دیده نمی‌شود و پوست قسمتی که چربی آن خارج شده صاف و بدون چروک است. به‌همین دلیل هزینه ابدومینوپلاستی هر ناحیه از بدن حدود 5 تا 10میلیون تومان از لیپوماتیک بیشتر است.

 

 

[1] . سوره احزاب، آیه 21.

[2] . سوره تین، آیه 4.

[3] . مومنون آیه 14

[4] . تفسیر العیاشی، ج‏2، ص: 14.

[5] . گلگار، میثم و همکاران، بررسی فقهی حقوقی مبانی و محدوده جراحی زیبایی، فصل‌نامه حقوق پزشکی، شماره 21، ص80.

[6] . Reconstructive

[7] . مانند ترمیم آثار به جای مانده از سوختگی یا زخم.

[8] . Face Lift