همدلى و همفکرى والدین با دختران
شاید در جامعه امروزى و در روابط میان اعضاى یک خانواده، مهمترین خلاء اخلاقى والدین عادت به سرزنش دختران جوان و نوجوان باشد. به گونهاى که بسیارى از آسیبهاى دوران نوجوانى و بخصوص آسیبهاى عاطفى و روانى سایه شوم خود را براى همیشه بر فکر و ذهن باقى مىگذارند. بر این اساس دخترانى که مورد آزار روحى قرار گرفتهاند در بزرگسالى زنانى کتکخورده، زجرکشیده و پذیرنده ظلم مىشوند. باید توجه داشت که والدین به راحتى مىتوانند دختران خود را مورد شماتتهاى نابجا قرار دهند اما سرزنش و عقاب بیش از اندازه موجب مىشود تا دختران خود را از خود برانیم و گاه شده است در صورتى که والدین به سرزنش بیش از حد دختران خود ادامه دهند؛ آنان تا مرز تنفر از والدینشان پیش بروند و براى خود محیط خانواده و خانه را جهنم متصور گردند. دخترى که مورد سرزنش و شماتت بىرحمانه پدر و مادر خود قرار مىگیرد به دفاع از خود برمىخیزد، حال ممکن است آن را آشکارا بیان نماید و یا اینکه در دل پنهانش بدارد.
همان طور که خود والدین مرتکب اشتباهات عدیده در زندگى شده و مىشوند، دختران جوان و نوجوان نیز مستثنا از این قضیه نمىباشند. چنانچه پدر یا مادرى تصمیم دارد دختر خود را به دلیل مسئلهاى مورد سرزنش قرار بدهد، بهتر است قبلاً قدرى تأمل و تعمق نماید و به یاد داشته باشد که وى تجارب بسیار بیشترى در زندگى داشته و به اصطلاح چند پیراهن بیشتر پاره کرده است. یک پدر یا مادر دلسوز و آگاه چرا باید انتظار داشته باشد که دخترش همچون او داراى تدبیر، تفکر و قضاوت باشد؟
گاهى، دختر جوان و نوجوان به طور ناخواسته و یا براى تجربهاندوزى، رفتار نامناسب و غیر اصولى از خود بروز مىنماید. گاهى هم، او مىخواهد واکنش والدین خود را در قبال حرکاتش ببیند. در چنین اوقاتى والدین به هیچ وجه نباید با او برخوردى نامناسب داشته باشند. چرا که تمایل به تکرار آن رفتار ناپسند در وى رشد مىکند. بر عکس، والدین باید ارتباط صمیمى خود را حفظ نموده و دلایل نادرست بودن رفتار دختر خود را به صورت کاملاً منطقى و مستدل و به دور از هر گونه خشونتى توضیح دهند. شاید همه ما، داستان امام حسین(ع) و امام حسن(ع) را شنیده باشیم که چگونه اشتباه پیرمرد را در ارتباط با وضو گرفتن به وى گوشزد کردند. آنها بدون اینکه به پیرمرد بگویند که وضو گرفتن او اشتباه است، گفتند: عموجان، ممکن است شما وضو گرفتن ما را نگاه کنى و بگویى کدام یک از ما وضوى صحیح مىگیرد. آنگاه شروع به وضو گرفتن نمودند و پیرمرد را متوجه اشتباه خود ساختند. همین شیوه را چنانچه ما نیز در برابر اشتباهات دخترانمان به کار گیریم، نه تنها آنان متوجه اشتباهاتشان مىشوند بلکه یاد مىگیرند حتى در مواقع برخورد با اشتباهات دیگران، چگونه عکسالعمل نشان بدهند.
یکى از بهترین و اصولىترین راههاى برقرارى ارتباط، همدلى و همفکرى است نه سرزنش و شرمسار نمودن. والدین باید به دختران خود یاد بدهند که هر انسانى گاهى دچار اشتباه مىشود و انسان عاقل آنى است که از اشتباهاتش درس مىگیرد و بار دیگر همان اشتباه را تکرار نمىکند.
پرهیز از سرزنش و ملامت، به این معنا نیست که از خطاهاى دختران چشمپوشى شود، بلکه منظور این است که در جاى مناسب و با شیوه و روش مناسبتر و بهتر، در کمال صمیمیت و مهربانى، خطاهاى آنان گوشزد شوند.
به عنوان مثال معمولاً دختران سؤالات زیادى را در ذهن خود مىپرورانند (همانند خود والدین، زمانى که به یک محیط ناآشنا وارد مىشوند سؤالات زیادى به سراغشان مىآید) دختران نیز علاقهمندند زمانى که سؤالى را مىپرسند پاسخ سؤالش را نیز به خوبى و درستى بشنوند. این موضوع باعث خواهد شد که علاوه بر اینکه مطلبى بر آموختههایشان افزوده شود، احساس مطبوعى در آنان به وجود آید که آنها را براى بیشتر دانستن و بیشتر شناختن هدایت کرده و در نتیجه به رشد هوشى و فکریشان بینجامد.
پاسخ به سؤالات دختران، بهتر است کوتاه، ساده و با ارائه مثالهاى عینى، ملموس و در حد فهم آنان باشد. نیازى نیست که در مقابل هر سؤالى، والدین همه چیز را به او بگویند، بلکه لازم است که پاسخها در حد سن و ظرفیت باشد چرا که دختران نوجوان از شنیدن پاسخهاى طولانى و اضافه بر آن چیزى که مورد نظرشان است، خسته مىشوند. چنانچه والدین پاسخ سؤالى را نمىدانند، درست نیست به دختر خود دروغ بگویند بلکه با صراحت بگویند که نمىدانند یا پاسخ دهند که باید از دیگرى کمک بخواهند و جواب سؤال را از او بگیرند. در حقیقت، با تشویق به پرسیدن و چیزهایى که آنان نمىدانند، علاوه بر اینکه به رشد فکرى دختر خود کمک مىنمایید، زمینه ارتباط کلامى و عاطفى عمیقى را بین خود و فرزند دخترتان پىریزى مىکنید. حال آنکه برخى والدین وقتى در مقابل سؤالى قرار مىگیرند با پاسخهایى همچون این چه سؤالى است که تو مىپرسى و یا اینکه این فضولىها به تو نیامده و از این قبیل، آنان را از خود دور مىسازند. حال آنکه دختران همیشه به والدینى محتاجند که زمانى که سؤالى براى آنها پیش مىآید، با تمام وجود پاسخگو باشند.