حکیم‏باشى‏
تخم گشنیز

همه ما با گشنیز آشنا هستیم و از عطر آن در کوکو و انواع آش لذت مى‏بریم اما شاید کمتر کسى با تخم آن که داراى عطر و طعم زیادى است آشنا بوده و از آن استفاده کند. تخم گشنیز به شکل گردو و با عطر پرتقال سوخته (burnt orange) است. کوبیده و پودرکرده آن نیز عطر شیرین و ملایمى دارد. بهتر از قبل از پودرکردن، دانه‏ها را در ماهى‏تابه‏اى بدون روغن کمى تفت داد و سپس آسیاب کرد، در این صورت عطر متفاوتى پیدا مى‏کند. مانند اکثر ادویه‏ها، تخم گشنیز را در حجم کم و در زمان استفاده، پودر کنید تا عطر آن از بین نرود. تخم گشنیز و زیره سبز همیشه با هم پودر مى‏شوند و مخلوط خوبى به دست مى‏آید که در غذاهاى ایرانى مثل انواع خورش، عدسى و عدس‏پلو استفاده مى‏شود. روغن تخم گشنیز هزاران استفاده پزشکى دارد و براى تهیه انواع عطر کاربرد زیادى دارد. در گذشته که خمیردندان رایج نبود، براى خوشبو کردن دهان از جویدن تخم گشنیز استفاده مى‏کردند.