آفات باغچه
حلزونمهندس مجتبى شریعتپناهى
حلزون را دیدهاید؛ جانورى با پوسته زیبا و مارپیچ. این پوسته برایش حکم پناهگاه را دارد و در هنگامى که احساس ترس مىکند به داخل آن مىخزد و خود را از دید، پنهان مىدارد. حلزونها همه جا هستند؛ لابهلاى سبزىهایى که به خانه مىآوریم و روى ساقهها و برگهاى گیاهان باغچه. بعضى از حلزونها از پسماندههاى گیاهى تغذیه مىکنند اما برگها و ریشههاى جوان را نیز مورد حمله قرار داده و خساراتى را متوجه گلها و گیاهان مىکنند. این جانوران که جزو نرمتنان هستند به خوردن برگهاى جوانِ انواع سبزى بخصوص کاهو، گوجهفرنگى، لوبیا و باقلا علاقه فراوانى دارند. باید دانست بعضى از حلزونها بدون صدفاند ولى در هر حال از هر نوعى که باشند (صدفدار یا بىصدف) جزو آفات گیاهى محسوب مىشوند.
نکته جالب در مورد حلزونها این است که از نظر جنسیت دو جنساند. به این نوع جانوران که نر و ماده آنها از هم جدا نیست در اصطلاح علمى «هرمافرودیت» Hermaphroditeمىگویند. هر دو تاى آنها بارور مىشوند، و هر کدام از آنها حداقل صد عدد تخم مىگذارند. تخمها گرد و سفیدند و توسط حلزونِ مادر، در عمق سه سانتىمترى خاک قرار داده مىشود. تخمها در محیط مرطوب و مناسب بعد از یک ماه باز مىشوند. تحقیقات نشان داده که حلزونها به خاکهاى آهکى بیشتر از خاکهاى اسیدى علاقهمندند و براى تخمریزى، زمینهاى مرطوب را به زمینهاى خشک ترجیح مىدهند.
عمر هر حلزون یک تا دو سال است. با این حساب کافى است فقط سر و کله چند حلزون در باغچه شما پیدا شود، بعد از یک تا دو سال حلزونها همه باغچه را تصاحب مىکنند.چگونه با حلزون مبارزه کنیم
الف - روشهاى پیشگیرى:
پیشگیرى به مراتب بهتر از درمان است. قبل از اینکه با حشرات مضر و آفات روبهرو شویم، بهتر است با تمیز نگهداشتن باغچه و جلوگیرى از آلودگى، محیط را براى آنها نامساعد کنیم. ریختن زبالههاى سبزى و میوه در باغچه سبب انتقالِ جانوران و آفات به داخل باغچه گشته و جمع نکردن میوهها، برگها و چوبهاى پوسیده نیز سبب تجمع بیشتر آنها مىشود. کودپاشى، آبیارى بموقع و هرسِ درختان و درختچههاى زینتى، سه عامل مهم در مقاوم نمودن گیاهان در مقابل آفات هستند.
در شبهاى سرد زمستان با آبیارى باغچه که موجب یخزدگى خاک مىشود مىتوان تخم بسیارى از جانوران از جمله حلزونها را نابود ساخت.ب - مبارزه با حلزون:
مبارزه با حلزونها به دو شکل مىتواند انجام شود: مکانیکى و شیمیایى.
در روش شیمیایى از سموم شیمیایى استفاده مىشود. اما به دلیل خطرات زیانبار سموم شیمیایى بهتر است در باغچههاى سبزىکارىشده از سموم شیمیایى استفاده نکنیم. در صورتى که باغچه به گلهاى زینتى اختصاص داده شده و موقعى که هجوم حلزونها بیش از حد باشد از سمومى که به صورت پودر هستند به صورت پودرپاشى در خاک استفاده مىشود. اما روش مکانیکى به مراتب کمخطر و بهتر از سمپاشى است. در روش مکانیکى، حلزونها را با دست جمعآورى نموده و به خارج از باغچه منتقل مىکنیم. حلزونها در مقابل آفتاب گرم تابستان خیلى زود از پا در مىآیند. روش مکانیکى، بهترین روش براى مبارزه با حلزونهاست. به نظر مىرسد چند قورباغه درشت، حلزونهاى کوچک را شکار نموده و جمعیت این آفت را کنترل مىکند.