ارغوان
مهندس مجتبى شریعتپناهى
ارغوان، درختى آشنا که مقاومتى بىنظیر دارد. این درخت هر جا که آب کم و خاک نامطلوب است سبز شده و محیط زیست ما را حیات بخشیده است.
امروزه مراکز حفاظت از منابع طبیعى آن را براى حاشیه شهرها و روستاها توصیه نموده و حتى بعضى از مراکز دولتى نهال ارغوان را تولید و به طور رایگان در اختیار علاقهمندان قرار مىدهند.
این درخت در خاکهاى گچى و آهکى راحت رشد مىکند و گرماى تند آفتاب و خشکى خاک را به آسانى تحمل مىنماید. سرزمین مادرىاش مناطق شرق مدیترانه است و در کشور ما گسترش زیادى دارد.
اوایل «اردیبهشت»، ارغوان تماشایىترین زمان خود را مىگذراند. در این هنگام در حالى که شاخهها هنوز بدون برگ هستند، گلهاى خوشهاى و صورتىرنگش به حالت آویخته ظاهر مىشوند و سپس برگهاى سبز و قلبىشکل، آن شاخهها را زینت مىبخشد.
وقتى عمر گلها به پایان رسید، بذرها در داخل محفظههایى به نام نیام قرار گرفته و تمام طول سال روى شاخهها باقى مىمانند.شرایط مناسب براى کاشت ارغوان
ارغوان، مناسبِ باغچههاى بزرگ یا حاشیه کنار پیادهروهاست. این درخت به نورِ فروانِ آفتاب احتیاج دارد. از کاشت آن در محلهاى کمنور خوددارى کنید. از سویى دیگر به سرما حساس است و مناسب مناطق سردسیر نیست. در عوض در مناطق مرکزى کشور و در حاشیه کویر به آسانى مىروید. راز سلامتى این گیاه در قابل نفوذبودنِ خاک است، هر قدر خاک زهکش بهترى داشته باشد ارغوان سالمتر مىماند.
این نکته نیز قابل یادآورى است که اگر در کنار دیوار غرس شود ممکن است ریشههاى عمیقش به استحکام دیوارها آسیب برساند.ازدیاد
آسانترین روش ازدیاد ارغوان، کاشت بذر است. بذرها باید در اوایل «اردیبهشت» در زمین ماسهاى کاشته شوند.
یکى دیگر از روشهاى تکثیر ارغوان خوابانیدن شاخه است.
در اوایل پاییز شاخههاى بلند ارغوان را (مطابق شکل 1) در داخل خاک مرطوب قرار مىدهیم. در محل تماس با خاک ریشه مىزند، وقتى ریشهها ظاهر شدند شاخه را از پایه مادرى جدا مىکنیم. (شکل 2)کاشت نهال
موقعى که درخت هنوز بدون گل و برگ و یا به اصطلاح در خواب زمستانه به سر مىبرد زمان مناسبى است که آن را به باغچه منتقل کنیم. حجم گودال باید مناسب با حجم ریشه باشد. قبل از انتقال نهال، ریشههاى پوسیده آن را هرس کنید. (شکل 3)
اطراف ریشه را با مخلوطى از کود پوسیده حیوانى و خاک بپوشانید. بلافاصله بعد از کاشت به درخت آب بدهید.