پریشانى و اضطراب در دختران
اصولاً نگرانى، تشویش و اضطراب خصیصهاى است که همه دختران جوان و نوجوان به صورتهاى مختلف به آن دچار مىشوند. اما هیچ کس نمىتواند از موقعیتهایى که موجب پریشانى و اضطراب مىشود بگریزد. در عین حال باید توجه داشت که فرار از مشکلات، گرهى را نمىگشاید چرا که نگرانى بیشتر، عصبانیت بیشترى را به دنبال خواهد داشت و در این حالت کمتر قادر به درست اندیشیدن و درست تصمیم گرفتن خواهیم بود. بنابراین لازم است مشکلات را تجزیه و تحلیل کرده و خود را براى مقابله با انواع اضطرابها و نگرانىها آماده و مجهز نمود. البته براى برخى از دختران جوان تشویش و اضطراب و نگرانى آنچنان مفهومى ندارد چرا که مىدانند اگر وقت و انرژى خود را در کسب حقیقت مطلبى صرف نمایند، نگرانىشان به دلیل علم بر آن حقیقت محو و نابود خواهد شد اما تعدادى از دختران جوان و نوجوان زحمت فکر کردن به مشکل را به خود نداده و همیشه به دنبال چیزى یا کسى هستند که اعمالشان را تأیید نماید. به عبارت دیگر هر چیزى که مطابق میل و آرزوى باطنى آنها باشد به نظرشان درست و حقیقت محض مىآید و از چیزهایى که خلاف میل آنان است، ناراحت و عصبانى مىشوند. پس جاى تعجب ندارد اگر مشکلات این دسته از دختران به آسانى حل نشود. آنان بهتر است «احساسات» را در تعقل و تفکر وارد نکنند و در یک راه اصولى و واقعى قدم بردارند چرا که از قدیم گفتهاند مشکلى که خوب تشریح و حلاجى شده، نصفش حل شده است. این دسته از دختران جوان و نوجوان مىتوانند سؤالاتى از جمله: «چه چیز مرا نگران کرده؟» و «چگونه مىتوان آن را از بین برد؟» را از خود بپرسند. تقریباً نیمى از نگرانىها و اضطرابها زمانى که به مرحله تصمیم قطعى مىرسند از بین رفته و نیم دیگر نیز در جریان عمل محو مىشوند.
از طرف دیگر بسیارى از دختران جوان تعداد زیادى از حوادث و پیشامدهاى ناگوار را با شجاعت و بردبارى تحمل و از سر مىگذرانند؛ اما از چیزهاى کوچک و بىاهمیتى نگران و مضطرب مىشوند. از قبیل اینکه چرا من چاقم یا چرا لاغرم و یا ...
بنابراین بزرگ جلوه دادن مسائل کماهمیت و به اصطلاح از «کاه کوه ساختن» مشکل را دوچندان مىکند و قسمت عمده گرفتارىها ناشى از آن است که ارزش چیزها را به خطا تخمین زده و بهاى بعضى از آنها را بیش از ارزش واقعى آن مىپردازد.
در حقیقت، بزرگترین مشکلى که بسیارى از دختران با آن روبهرو هستند انتخاب افکار صحیح و بجاست. آنان اگر بتوانند به خوبى از عهده این انتخاب برآیند و همین طور اگر افکارى که باعث آرامش مىشود به ذهنشان راه دهند، به طور یقین غمها، نگرانىها و اضطرابهاى خود را مرتفع خواهند نمود. اما بر عکس چنانچه خود را تسلیم افکار پریشان و فلاکتبار نمایند دچار تشویش افکار و اضطراب دایمى خواهند بود.
براى در هم شکستن غم و اندوه، دختران مضطرب و نگران باید خود را غرق کار نمایند و گرنه خود را از بابت یأس و نومیدى فراوان از دست رفته خواهند دید. کار و کوشش جهتدار، زندگى را زیبا و شیرین ساخته و بر ارزش و مقام انسانى مىافزاید. بنابراین سرگرمى و کار کردن یکى از ارزانترین و مؤثرترین داروها مىباشد. روش دیگر این است که مشکلات و گرفتارىهاى خود را با والدین، خویشان و دیگر اشخاص قابل اطمینان و اعتماد در میان بگذاریم تا بدین وسیله از میزان نگرانىها و تشویشهاى خود بکاهیم.
اندیشیدن در باره نگرانىها و مخفى نگاه داشتن آنها از دیگران بخصوص پدر و مادر که از هر کسى به ما نزدیکترند باعث هیجانات عصبى مىشوند. آرى، باید شریکى امین براى شنیدن گرفتارىها و مشکلات پیدا کرد تا احساس کنیم حداقل یکى در دنیا وجود دارد که مایل به شنیدن شرح گرفتارىها و مشکلات ما و قادر به درک آنهاست. در این صورت با درد دل کردن، زوایاى تاریک مشکلاتى که درگیر آن هستیم روشن خواهد شد و بینش و درک بیشتر و بهترى نسبت به مشکلات پیدا خواهیم کرد.