صداى غیر طبیعى در گوش
دکتر حسین برهانى
یکى از ناراحتىهاى شایع گوش داخلى، احساس صداى غیر طبیعى در گوش است. صداى غیر طبیعى به صورت «وز وز» اغلب در گوش داخلى یا مغز ممکن است احساس شود. بعضى مواقع نیز شخص مراجعهکننده از «سوت کشیدن» و احساس صداهاى دیگر شکایت دارد. احساس صداهاى غیر طبیعى در گوش یا مغز ممکن است به دو صورت عینى یا ذهنى بروز پیدا کند. حالت عینى، حالتى است که هم بیمار صدا را مىشنود و هم پزشک معاینهکننده ممکن است صدا را بشنود اما در نوع ذهنى، حالتى است که فقط بیمار از این صداى ناراحتکننده شکایت دارد. احساس صداى غیر طبیعى نوع عینى به ندرت دیده مىشود و معمولاً ناشى از انتقال صداى ارتعاش عروق سر و گردن مجاور گوش داخلى مىباشد و یا در اثر انقباضات منظم عضلات کام و گوش میانى به وجود مىآید.
وقتى احساس صداى غیر طبیعى در گوش به صورت ذهنى باشد معمولاً همراه کرى یا اختلالات گوش خارجى، میانى یا داخلى است. اگر چه علت اصلى این نوع صداى غیر طبیعى ناشناخته است اما احتمال دارد به علت تحریک رشتههاى انتهایى عصب دهلیزى گوش این گونه صداها ایجاد شود. این نوع صداى مزاحم و ناراحتکننده گوش مربوط به اختلالات عروقى مغز بخصوص مجاور عصب شنوایى مىتواند باشد. در اغلب موارد بیمار مىگوید که این صداهاى آزاردهنده در طول روز و در محیط کار و فعالیت و در مجامع شلوغ چندان محسوس نیست و مشکلى براى او ایجاد نمىکند اما در شب بخصوص در سکوت شب و در جاهاى خلوت که سر و صدایى وجود ندارد باعث ناراحتى و آزردگى او مىشود.درمان احساس صداى آزاردهنده در گوش
مثل تمام بیمارىها درمان بستگى به علت دارد. در بسیارى موارد علت ناشناخته است و ممکن است پزشک مجبور شود جهت تخفیف ناراحتى، درمان علامتى را شروع کند. البته در همه حال باید به بیمار آرامش و اطمینان داد که مشکل خطرناکى او را تهدید نمىکند. داروهاى مختلفى از جمله داروهاى آرامبخش جهت این بیماران بخصوص در نوع ذهنى بسیار مؤثر واقع مىشوند که انتخاب نوع و میزان و مدت دارو توسط پزشک صورت مىگیرد. در حالات شدید احساس صداى غیر طبیعى در گوش، توصیه مىشود روزها از سمعک استفاده شود و شبها که در سکوت و خلوت احساس صداى «وز وز» و «سوت کشیدن» و ... بیمار را ناراحت مىکند، با استفاده از رادیو و یا نوارهاى مورد علاقه که براى هر فرد متفاوت است مىتوان احساس آزاردهنده صداى گوش را تحتالشعاع قرار داد به طورى که توجه فرد به صداى رادیو یا نوار معطوف مىگردد و به مرور نسبت به صداى آزاردهنده گوش بىاعتنا و بىتوجه خواهد شد. براى تسهیل و تسریع کار توصیه مىشود که فرد از گوشىهایى که در بالش جاسازى شده و صدایش قابل تنظیم است استفاده نماید. این روش فوقالعاده در کاهش احساس ناخوشایند صداى گوش تأثیر مىگذارد به طورى که بعد از مدتى بیمار کاملاً حساسیتزدایى مىشود.