بیمارىهاى ناشى از گرما در کودکان
منبع: اینترنت ababaei @ persian view - com
ترجمه: شهرام آبابایىبدن ما به صورت طبیعى مقدار زیادى گرماى درونى ایجاد مىکند. بدن با تعرق و بیرون راندن گرما از طریق پوست، خود را خنک نگه مىدارد. تحت شرایط خاص، همچون افزایش دما، رطوبت بالا و یا انجام فعالیتهاى شدید در هواى گرم، سیستم خنککننده بدن دچار مشکل خواهد شد و اجازه خواهد داد تا گرماى درونى بدن به طرز خطرناکى افزایش یابد. این افزایش، منجر به بروز بیمارىهایى نظیر اسپاسم عضلانى همراه با درد، خستگى ناشى از گرما و یا گرمازدگى مىشود.
اسپاسم عضلانى
اسپاسم ناشى از گرما، گرفتگى شدید در ماهیچههاى ناحیه شکم، پا و یا دست است که مىتواند در حین یا پس از انجام فعالیت شدید بدنى در هواى گرم به وجود آید. این وضعیت با درد همراه خواهد بود ولى عارضه جدى را باعث نخواهد شد. کودکان بیش از دیگر گروههاى سنّى مستعد ابتلا به این عارضه هستند که ناشى از عدم نوشیدن مایعات کافى است.
اسپاسم ناشى از گرما در اغلب موارد نیاز به درمان خاصى ندارد. استراحت، قرار گرفتن در مکانى خنک و نوشیدن مایعات، در کاهش ناراحتى کودکان مؤثر است. همچنین ماساژ عضلهاى که دچار اسپاسم شده است نیز مىتواند مفید باشد.خستگى ناشى از گرما
این عارضه، بیمارى گرمایى شدیدى است و در افرادى بروز مىکند که در آب و هوا یا محیط گرم قرار دارند و از مایعات به اندازه کافى استفاده نمىکنند. نشانههاى این عارضه شامل کاهش آب بدن (احساس تشنگى شدید)، خستگى، ضعف و رطوبت پوست مىباشد. سردرد، حالت تهوع و یا استفراغ، نفس نفس زدن و تندخویى از دیگر علایم هستند. اگر در کودکى یکى از نشانههاى یاد شده را یافتید، استراحت در مکانى خنک و نوشیدن مایعات به بهبودى وى کمک خواهد کرد. همچنین مىتوان:
- کودک را در سایه به استراحت وا داشت.
- لباسهاى او را کاهش داد.
- او را به خوردن و آشامیدن تشویق نمود.
- حمام با آب خنک.
- اگر عارضه مذکور در کودک شدید باشد که کودک توانایى خوردن یا آشامیدن نداشته باشد، تماس با دکتر متخصص و احتمالاً یک تزریق وریدى مایعات ضرورى است.
نادیده گرفتن عارضه خستگى ناشى از گرما مىتواند به گرمازدگى شدید منجر شده و عوارض جبرانناپذیرى را به وجود آورد.
گرمازدگى
گرمازدگى، نوع شدیدى از بیمارىهاى ناشى از گرماست که مىتواند منجر به وضعیتى تهدیدآمیز براى زندگى شود. بدن توانایى خود را به دلیل تلاش براى متعادل ساختن دماى خود از دست مىدهد و به تدریج دماى بدن تا 105 درجه فارنهایت یا بیشتر افزایش مىیابد.
عدم توجه به این وضعیت و درمان آن باعث ایجاد صدمات مغزى و یا حتى مرگ خواهد شد. انجام سریع درمانهاى پزشکى براى تحت کنترل قرار دادن دماى بدن بسیار ضرورى است. گرمازدگى یک وضعیت واقعاً بحرانى است. عواملى که باعث افزایش خطرات ناشى از گرمازدگى مىشود، زیاد بودن لباس و فعالیت شدید در هواى گرم است که عدم توجه به نوشیدن مایعات به اندازه کافى نیز بر شدت آن خواهد افزود.
البته گرمازدگى در کودکان در زمان تنها گذاشتن آنها داخل اتومبیل در روزهاى گرم نیز بیشتر بروز خواهد کرد. زمانى که دماى هواى بیرون اتومبیل در حدود 30 درجه است، دماى داخل در حدود 50 درجه خواهد بود. این امر در مدت کمتر از بیست دقیقه اتفاق خواهد افتاد. این افزایش دما به سرعت دماى بدن کودک را تا حد خطرناکى افزایش مىدهد.آنچه باید انجام داد:
- اگر در کودک شما به دلیل فعالیت بدنى در محیط گرم و براى مدت طولانى، نشانههاى زیر مشاهده شد، فوراً او را به پزشک برسانید.
- سردرد.
- سرگیجه و ضعف.
- آشفتگى، اضطراب و دلآشوب.
- بىحالى و خستگى.
- حملات قلبى و صرع.
- پوست خشک و داغ.
- دماى بدن در حد 39 درجه یا بیشتر.
- از دست دادن هوشیارى.
تا زمانى که منتظر دریافت کمکهاى پزشکى هستید، کودک را در محلى خنک قرار داده و با کاهش لباسها و خیس کردن پوست بدن او به او کمک کنید.