پروبیوتیک
شراره انصار
شاید شما هم انواع محصولات لبنی از جمله ماست را دیدهاید که روی بستهبندی آنها عبارت پروبیوتیک نوشته شده است.
ولی مفهوم پروبیوتیک چیست؟
پروبیوتیکها «میکرو ارگانیسمهای» زندهای هستند که تجویز مقدار کافی آنها اثرات مفیدی بر سلامت میزبان گذاشت. این میکرو ارگانیسمها نه تنها بیماریزا نیستند بلکه حتی بدن را نیز به سمت بیماری نمیبرند.
نکتهی قابل توجه این است که برخی باکتریها نه تنها هیچ ضرری ندارند بلکه گاهی مفید نیز هستند.
مجرای گوارشی انسان، به طور طبیعی حاوی چند صد نوع باکتری مختلف است که «فلور طبیعی» نام دارند. این باکتریها شامل انواع مفید، مضر و خنثی هستند. البته در افراد سالم باکتریهای مفید غالب هستند. باکتریهای مفید در تولید ترکیبات مورد نیاز بدن مانند ویتامینها و اسیدهای آلی نقش مؤثری به عهده دارند. در مقابل، باکتریهای مضر ترکیبات سمی و سرطانزا تولید میکنند، بنابراین اگر باکتریهای مضر در روده غالب بشوند نه تنها ترکیبات مغذی و ضروری تولید نمیشود بلکه میزان ترکیبات مضر نیز افزایش مییابد.
اغلب، فاکتورهایی مانند رژیم غذایی نامناسب، استرس، مصرف آنتی بیوتیک و کهولت سن میتواند به تعادل این جمعیت میکروبی اثرگذار باشد. به طور مثال آنتی بیوتیک - درمانیهای طولانی و خودسر میتواند با تضعیف گونههای مفید، این تعادل را به ضرر سلامت بدن به هم بزند.
در این میان، فاکتورهای پروبیوتیک با توانایی تغییر فلور میکروبی روده، نقش مهمی به عنوان باکتریهای مفید در بدن ایفا میکنند. به عبارت سادهتر فرآوردههای پروبیوتیکی حاوی باکتریهای مفیدی هستند که پس از مصرف، در روده ساکن میشوند و اثرات مفیدی در سلامتی انسان به جا میگذارند.
پروبیوتیکها سیستم ایمنی بدن را تمرین میدهند تا در برابر باکتریهای بیماریزا از خودش واکنش خوبی نشان دهد.
پروبیوتیکها اغلب به شکل خوراکی و به صورت افزودنی در مواد غذایی مصرف میشوند. این مواد به ویژه در لبنیات یافت میشوند و ماست به دلیل محیط خاص شیمیایی خود یکی از مناسبترین بسترها برای افزودن پروبیوتیکها محسوب میشود.
«ماست پروبیوتیک» در واقع یک ماست غنی شده است که با استفاده از آن نه تنها میتوان از مزایای ماست بهره برد بلکه میتوان باکتریهای مفید و لازم بدن را نیز از این طریق تأمین کرد. این محصول، منبعی غنی از کلسیم، پتاسیم و ویتامین K محسوب میشود و حاوی مقادیر زیادی میکرو ارگانیسم مفید است.
این مادهی لبنی حاوی تعداد زیادی از اسیدهای آمینهی ضروری برای سلامت بدن است. با استفاده از باکتریهای مفیدی که در این فراوردهی لبنی وجود دارد میتوان از بروز برخی بیماریها پیشگیری کرد.
باید توجه داشت که اگر بعد از افزودن پروبیوتیک به ماست و محصولات لبنی، پاستوریزاسیون(= عملیات پاستوریزه کردن لبنیات) اتفاق بیفتد، حرارت اعمال شده موجب مرگ یا غیرفعال شدن باکتریهای زندهی پروبیوتیکی خواهد شد.
نکات قابل توجه:
* اثر بخشی پروبیوتیکها تا زمانی است که پروبیوتیک مصرف شود. یعنی مصرف این مواد باید مداوم باشد.
* فرآوردههای لبنی، بهترین حامل پروبیوتیکها محسوب میشوند.
* افرادی که آنتی بیوتیک مصرف میکنند، در اولویت مصرف پروبیوتیکها قرار دارند.
منبع: اینترنت