لایحه تأسیس مراکز مشاوره ازدواج و خانواده تصویب شد
برای مقابله با مراکز غیرمجاز همسریابی، سازمان ملی جوانان، لایحهی تأسیس مراکز تخصصی «مشاورهی ازدواج و خانواده» را تدوین کرد که توسط دولت به تصویب رسید.
مدیر کل فرهنگی سازمان ملی جوانان گفت: در این مراکز، بخش اصلی کار روی آموزش مهارتهای زندگی و ارائهی مشاورهی ازدواج به زوجهای جوان و مشاورهی همسرگزینی با توجه به ویژگیهای فردی و اجتماعی متمرکز است. در همین راستا زوجهایی که تصمیم به ازدواج دارند برای اطلاع از ویژگیهای یکدیگر و اینکه چهقدر با هم تناسب دارند، میتوانند به این مراکز مراجعه و مشاورهی لازم را دریافت کنند.
وی افزود: همسانگزینی و همسرگزینی برای جوانانی که فاقد سرپرست و یا بدسرپرست هستند و خود به تنهایی توان انتخاب همسر ندارند، یکی دیگر از خدمات مراکز مشاوره است. این مراکز افراد مناسب را با توجه به ویژگیهای فردی، روانی، عاطفی و اجتماعی به یکدیگر معرفی میکنند - و برخلاف مراکز غیر مجاز همسریابی – زمینهی آشنایی آنها پس از تحقیقات از سوی مرکز و از طریق بزرگان خانواده فراهم میشود.
زنان در زمینهی علوم میدرخشند
رئیس مرکز اطلاعات و آمار زنان، با اشاره به آمار زنان دانشمند و نخبهی علمی کشور گفت: «زنان در جشنوارهها و المپیادهای علمی در سالهای اخیر حضور فعالی داشتهاند.»
«ناهید اعظم رام پناهی» گفت: در سال 1388، 27/62 درصد از داوطلبان آزمون سراسری زن بودهاند. در سال 1387، درصد پذیرفتهشدگان زن در مقطع کارشناسی 56/63، در مقطع کارشناسی ارشد 68/45 و در مقطع دکترا، 88/47 درصد بوده است.
در دانشگاههای دولتی 173 زن عضو هیات علمی در رتبهی استاد تمام، 436 نفر در رتبهی دانشیاری و 3086 نفر در مرتبهی استادیاری هستند.
«رام پناهی» همچنین از حضور زنان در مسابقات ملی رباتیک، جشنوارهی خوارزمی، جشنواره دندانپزشکی و جشنوارهی رازی نام برد و عنوان کرد زنان بسیاری در این جشنوارهی علمی جوایزی دریافت کردهاند. همچنین از چهرههای ماندگاری که هر سال در رشتههای مختلف علمی، معرفی میشود هشت زن جزو زنان فرهیخته و دانشمند هستند.
دفتر خانواده و زنان وزارت کشور، امور زنان را پیگیری میکند. مشاور وزیر و مدیر کل «امور بانوان و خانواده»ی وزارت کشور اعلام کرد در حوزهی زنان و خانواده بیش از 24 مصوبه موجود است که بسیاری از آنها مغفول مانده است.
«صادقی» گفت: «نگاه خاص به مباحث زنان و خانواده، از محورهای فعالیت دولت است و در همین راستا باز مهندسی اهداف و مأموریتها و چشماندازها به تبع منابع انسانی موجود پیگیری میشود.»
وی افزود: «جهت تحقیق اهداف مورد نظر، ادارهی کل بانوان و خانواده به دفتر خانواده و زنان وزارت کشور تغییر نام داد و چارت تشکیلاتی آن در استانداری، فرمانداری و بخشداریها، بازنگری شد تا با استفاده از نیروی انسانی چابک و توانمند فعالیت موفقی داشته باشیم.»
بودجهی خاصی برای ترویج حجاب وجود ندارد
یکی از نمایندگان مجلس اعلام کرد: «برای تبلیغات در همهی زمینهها، از طرف دولت بودجهای اختصاص یافته است، در حالی که برای ترویج حجاب بودجهی خاصی وجود ندارد.
«علیرضا سلیمی» با اشاره به لزوم ورود فلسفهی حجاب در کتب درسی خاطر نشان کرد: «در کتابهای دبیرستانی و دانشگاهی مطالب عمیقی در خصوص ترویج حجاب به طور جدی برای جوانان تألیف نشده است.»
وی با تأکید بر رسالت صدا و سیما در ترویج فرهنگ حجاب افزود: «به رغم حساسیت صدا و سیما در امر ترویج فرهنگ حجاب، در برخی از سریالها و فیلمها هنوز شاهد حضور زنان با پوششهای نامناسب هستیم. همچنین در برخی از جشنها چون «جشنوارهی فیلم فجر»، پوشش مناسبی از هنرمندان عرصهی فرهنگی مشاهده نمیشود و اهدای جوایز به این بازیگران زن که حجاب مناسب ندارند، تأییدی بر ترویج بیحجابی است.»
تحصیل و ازدواج مهمترین مطالبات جوانان است
مدیر کل امور فرهنگی سازمان ملی جوانان اظهار داشت که مهمترین اولویتهای زندگی جوانان عبارتند از: تحصیل، ازدواج، اشتغال و مسکن.
«مجید امیری» با تأکید بر ضرورت ارزیابی تحقیق جوانان از فعالیتهای اجتماعی خود و میزان اثری که بر محیط پیرامونشان دارند، گفت: «کشور ما از جوانترین کشورهای دنیاست و هم اکنون جوانها احتیاج به تحصیل، ازدواج، اشتغال و مسکن دارند».
وی برای جلوگیری از تهاجمهای هویتی اعمال شده بر جوانان، گفت: «لازم است که برای سازماندهی امور جوانان و رفع مشکلات آنها، نگاهی همه جانبه داشته باشیم و از موازی کاری و اعمال سلیقههای شخصی برای سازماندهی امور این نسل پرهیز کنیم. جوانان نیز باید به عنوان مسئولان آتی کشور، از روحیهی مطالبهگری و فعالیت گروهی برخوردار باشند».
مدارس دخترانه شاداب سازی میشود
مدیر کل دفتر امور زنان وزارت آموزش و پرورش با تأکید بر محرم سازی مدارس دختران، بالا بودن اعتبار تأمین این طرح را مهمترین دلیل عدم تحقیق آن عنوان کرد و گفت: «برای محرم سازی هر مدرسه حداقل 20 میلیون تومان اعتبار لازم است.»
«مهری سویزی» گفت: «شادابسازی و محرمسازی مدارس راهنمایی و دبیرستان یک ضرورت است که به محفوظ بودن و مفرح بودن محیطهای آموزشی منجر میشود.»
وی افزود: «به دلیل پر هزینه بودن این طرح، در حال حاضر تنها 10 درصد مدارس دخترانهی کل کشور تحت پوشش این طرح هستند. در کل کشور 43 هزار مدرسهی دخترانه وجود دارد. لذا اعتبار بسیار سنگینی برای اجرای طرح در تمامی مدارس کشور لازم است و سیاست ما متوجه کردن جامعهی خیرین مدرسه ساز به این نیاز است.»
«سویزی» گفت: «مفرح بودن محیطهای آموزشی، تأثیر بسیار مثبتی در فرآیند آموزش و پرورش دانش آموزان دختر داشته و مانع فقر حرکتی آنها میشود و دختران امکان پویایی و چالاکی بیشتری خواهند داشت.»
49 درصد پزشکان عمومی کشور، زن هستند
وزیر «بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» اعلام کرد 49 درصد پزشکان عمومی، 40 درصد متخصصان و 30 درصد فوق تخصصهای کشور را زنان پزشک تشکیل میدهند.
«مرضیه وحید دستجردی» در اجلاس بین المللی زنان دانشمند جهان اسلام گفت: «در اول انقلاب تنها 35 درصد زنان باسواد بودند، در حالی که بعد از گذشت 30 سال، 80 درصد زنان با سواد شدهاند. به تبع آن، میزان اشتغال زنان نیز بالاتر رفته و امروز 31 درصد کارکنان دولت را زنان تشکیل میدهند.»
وزیر بهداشت افزود: «تصویب قانون جمعیت و تنظیم خانواده یکی از قوانینی است که در برنامهی سوم و چهارم نیز ذکر شده است. امروزه تمامی روشهای تنظیم خانواده در همهی مراکز، از خانههای بهداشت روستاها گرفته تا بیمارستانهای تخصصی و فوق تخصصی، انجام میپذیرد، با این هدف که از بارداری ناخواسته و سقط جنین غیر قانونی کاسته شود.»
فاصلهی سنی زوجین در حال کاهش است
مدیر کل روابط عمومی سازمان ثبت احوال اعلام کرد طبق بررسیهای به عمل آمده، بیشترین ازدواجهای صورت گرفته در 9 ماه اول سال گذشته، مربوط به زوجینی بود که فاصلهی سنی آنها در حد صفر بوده است که شامل 3/12 درصد ازدواجها میشود.
«مهدی اسماعیلی» گفت: «فاصلهی سنی بین زوجین در 31/8 درصد ازدواجها فقط یکسال، در 22/9 درصد ازدواجها دو سال، در 46/9 درصد ازدواجها سه سال و در 20 /9 درصد ازدواجها چهار سال بوده است.»
وی افزود: «اختلاف سنی بیش از 20 سال نیز، 28/1 درصد و 16 تا 20سال، 17/1 درصد و 11 تا 15 سال اختلاف سنی زوجین هم 01/5 درصد بوده است.»
زنان کرمان رتبهی اول فقر آهن را دارند
مدیر کل امور بانوان استانداری کرمان اعلام کرد زنان کرمان از نظر پوکی استخوان و فقر آهن رتبه نخست را در کشور دارند.
«دیوان بیگی» همچنین در مورد سلامت جسمی و روحی زنان کرمان با توجه به میزان کمی مواد مغذی در بدن آنان، آنها را از لحاظ کمبود سلامت در رتبهی سوم کشور قرار داد.
وی گفت: «آمار بیماریهای زنان در استان کرمان رو به افزایش است و در نتیجه، سلامت روحی و شادابی این زنان کمتر شده است؛ لذا باید اقدامات زیربنایی در بخش پیشگیری از بیماریهای زنان اعمال شود.»