چرا از سیب غافلیم
أ. امیردیوانی
اَلَم تَرَ اَنَ اللهَ اَنزَلَ مِنَ السَماء ماء فَاَخرَجنا بِه ثَمَراتٍ مُختَلِفاً اَلوانها (سورهی فاطر، آیهی 27) آیا نمی بینی که خداوند، از آسمان آبی فرو فرستاد، آنگاه به وسیلهی آن آب، میوههای رنگارنگ را (از زمین) بیرون آوردیم. نروید بر زمین هرگز گیاهی که ننوشتهست بر برگش دوایی «نظامی» پیش از پرداختن به پیکرهی مطلب، جا دارد یک ضرب المثل انگلیسی را سرآغاز آن قرار دهیم: Anapple a day ,keeps the doctor away (روزی یک سیب بخور تا گذرت به دکتر نیفتد!) گیاه شناسی سیب، درختی است از تیرهی گل سرخیان، جزء دستهی سیبیها. ارتفاع آن تا 10 متر میرسد. سیب انواع گوناگونی دارد اما در دههی اخیر با ورود و مورد توجه قرار گرفتن دو رقم سیب لبنانی زرد و قرمز، چندین هزار هکتار از آنها در نواحی مختلف به ویژه اطراف ارومیه کشت شده و باعث گردیده که درحال حاضر، این دو رقم، از نظر سطح زیر کشت، مهمترین ارقام سیب ایران به شمار آیند. باید دانست که ویتامینهای موجود در سیب بیشتر در پوست و زیر پوست آن قرار دارد. بنابراین آنهایی که میتوانند پوست سیب را هضم کنند بهتر است آن را با پوست بخورد وگرنه سیب را خیلی نازک پوست بکند. خواص سیب 1. سیب، معده را دباغی (پاکیزه) میکند. امام علی(ع) 2. سیب، برای بیماران تبدار، بهترین درمان است. امام صادق (ع) 3. خوردن سیب، خونریزی از بینی را معالجه میکند. امام موسیکاظم(ع) 4. سیب بسیاری از بیماریها را مداوا میکند. امام صادق(ع) 5. خوردن سیب، انسان را از بیماری وبا نجات میدهد. امام موسیکاظم 6. خوردن سیب سبز، تب را برطرف میکند و حرارت را فرو مینشاند. 7. سیب میوهای است که فکر را تقویت میکند. 8. سیب کال، قابض است و اسهال را درمان میکند. 9. ترشی سیب، ترشح غدد و مخصوصاً بزاق را زیاد میکند. 10. پوست سیب دارای ویتامینهای زیادی است و 5 برابر مابقی سیب، ویتامین دارد. 11. جوشاندهی پوست سیب، بهترین درمانگر روماتیسم و نقرس است. 12. سیب، قلب را تقویت کرده و معده را پاکیزه میگرداند. 13. خوردن آب سیب، اطفال و شیرخوران را بردبار میکند. 14. آب سیب، معدهی کودکان و شیرخواران را از سموم و میکروبها پاک میسازد. 15. سیب به علت داشتن ید، برای تقویت غدد بدن به ویژه «سیب آدمی» مفید است. 16. سیب از همهی میوه ها کمتر نمک طعام دارد لذا برای مبتلایان به اوره سودمند است. 17. سیب میوهای ضدعفونیکننده و در تمام امراض مفید است. (اثر ضد عفونی کنندهی سیب کال از رسیدهی آن بیشتر است) از این رو، امام صادق(ع) سیب سبز را به عنوان درمان تب و فرونشاندهی حرارت بدن معرفی نمودهاند. 18. سیب یکی از میوههای معجزهآساست که به فرمودهی امام صادق(ع) : «اگر مردم میدانستند در سیب چه خواصی نهفته است بیمارانشان را با هیچ داروی دیگری معالجه نمیکردند. 19. خوردن سیب در صبح ناشتا ، در معالجهی اسهال و وبای کودکان بسیار مؤثر است. 20. سیب، مسواک طبیعی و بهترین چیزی است که دندان را سالم و دهان را ضدعفونی میکند. 21. خوردن و بوییدن سیب، فرح بخش و تقویت کنندهی قلب، حافظه و کبد است. 22. سیب، میوهای اشتهاآور است. 23. سیب به هر شکلی که خورده شود برای شفای بیماریهای دستگاه ادراری، ورم حاد (کولیت اسهال)، بیماریهای پوست، سرما خوردگی و تصلب شرایین، اثر بخش است. 24. سیب به سبب دارا بودن ویتامین های «آ»، «ب»، «ث» برای تقویت چشم، مخاطها، پوست، مو و ناخن مفید است. 25. سیب برای تقویت عمومی بدن، رفع ناراحتیهای عصبی (ترس، وحشت، اضطراب و بیخوابی) مؤثر است. 26. خوردن سیب برای درمان گرفتگی صدا، سرفه، ترشح برنشها، بواسیر، پرخونی مغز، ناراحتیهای عصبی و افراد فربه سودمند است. 27. سیب، سنگ کیسهی صفرا و کلیهها را حل میکند. 28. سیب، بهترین داروی تصفیه کنندهی خون است بنابراین، خوردن یک سیب در صبح ناشتا خوب است. 29. سیب در درمان سوءهاضمه مؤثر است و به این ترتیب معده را منظم میکند. 30. سیب، ادرار آور است از این رو مجاری ادرار را باز و پاک میکند. 31. سیب برای نرم کردن سینه و مجاری تنفسی بدن فایده دارد. 32. سیب خام رنده شده، دارای نتایج خوبی در معالجهی حالت تهوع، پیچش دل، کوه گرفتگی، دریا زدگی، هوازدگی و ویار زنان باردار است. 33. چنانکه سیب را به هنگام خواب با پوست آن بخورند و خوب بجوند، برای یبوستهای مزمن و سخت فوقالعاده سودمند است. 34. چون سیب از نظر مواد قندی فقیر است مصرف آن برای اشخاصی که بیماری قندی دارند، تجویز شده است. 35. خوردن سیب رنده شده برای کسانی که به بیماری «اولسر معده» مبتلا هستند تجویز شده است. 36. جوشاندهی سیب با شیرینبیان برای درمان تورم ریهها، رودهها و دردهایی با منشاء روماتیسم، مؤثر است. بدین منظور باید 2 یا 3 سیب را با پوست، چهار قطعه کنید و به مدت یک ربع ساعت در یک لیتر آب بجوشانید و مقداری نیز شیرین بیان به آن بیفزاید. 37. جوشاندهای که روش تهیهی آن بیان شد، برای معالجهی دردهای قولنج کلیه نیز مفید است. 38. سیب، بیماری «گریپ» مزمن و سخت را درمان میکند، لذا باید به مدت 2 یا 3 روز رژیم سیب بگیرید و در این مدت فقط سیب رنده شده را بخورید. 39. سیب به دلیل داشتن فسفر، سلسهی اعصاب را تقویت میکند و کار فکری را تحریک مینماید. 40. برای رفع بدبویی نفس، میتوانید سیبی را خوب بجوید و بخورید. 41. پوست سیب دارای مقدار زیادی سیلیس است که اگر آن را خرد کنند و با انواع مرباهای دیگرمخلوط نمایند، خیلی سودمند خواهد شد. 42. برای تسکین دردهای روی چشم که بر اثر ضربه به وجود آمده است، میتوان سیبی را رنده نمود و به صورت مرهم روی چشم قرار داد. 43. دم کردهی شکوفهی سیب (خشک یا تازهی آن ) به مقدار 30 گرم در یک لیتر آب، انواع سرفه را تسکین میبخشد. 44. شیرهی سیب در درمان آنژین به صورت غرغره، روزی 3 تا 4 مرتبه مؤثر است. 45. برگ درخت سیب مادهای به نام «ایزو فلوریدزین» دارد. این ماده، خاصیت تب بر، ضد روماتیسم، ضد التهاب کلیه و مثانه را داراست. لذا دم کردهی برگ درخت سیب اثرش مشابه جوشاندهی پوست سیب خشک است. 46. پوست درخت سیب، تب بر، مقوی، قابض و ادرار آور است. بنابراین دم کرده و جوشاندهی پوست درخت سیب یا پوست ریشهی درخت سیب، در موارد فوق برای معالجهی بیماران به کار میرود. 47. شربت سیب، معده را تقویت میکند و نشاط آور و ضد استفراغ و اسهال صفرایی است. 48. مربای سیب برای معده و دل سودمند است. 49. برای معالجهی سنگ کلیه و مثانه میتوانید 100 گرم برگ درخت گلابی و پوست سیب درختی را که خشک شده است به اندازهی مساوی با هم در آمیخته و بعد از دم کردن، آن را مصرف کنید. 50. سیب، سنگ کیسهی صفرا و کلیهها را حل میکند و به اشخاصی که مبتلا هستند، تجویز میشود. 51. سیب برای معالجهی درد مفاصل تجویز میشود. 52. سیب به سبب دارا بودن منیزیم، مقاومت بدن را در برابر بیماریهای عفونی و سرطانی زیاد میکند و معده و رودهها را به فعالیت میانداز د و عمل هضم را آسان میکند. 53. جوشاندهی سیب قرمز به مقدار 100 تا 150 گرم در یک لیتر آب در مورد ورم رودهها تجویز گردیده است و خاصیت آن مغذی، ملین، مسهل و مدرّ است. 54. سیب در درمان امراض حصبه، اسهال خونی و ورم رودهها فایده دارد. 55. سیب به دلیل فسفری که داراست، در تقویت بدن و همچنین کسانی که کار فکری دارند یا دچار خستگی جسمی و روحیاند و یا مبتلا به بیخوابیهای پی در پی شدهاند ، بسیار مفید است. 56. شکوفهی سیب درختی، داروی سینه است و برای گریپهایی که منجر به برونشیت میشود و نیز مجاری تنفسی، بسیار فایده دارد. 57. برای درمان دل درد میتوان به مقدار 30 گرم شکوفهی سیب را در یک لیتر آب جوشاند و پس از دم کشیدن، آن را مصرف نمود. 58. جوشاندهی سیب، دردهای بحرانی انواع روماتیسم را تسکین میدهد؛ به این منظور باید 2 یا 3سیب را با پوست تکهتکه کنید و در یک لیتر آب تا 15 دقیقه بجوشانید و سپس بگذارید 10 دقیقه دم بکشد و هر روز دو بار بعد از غذا، هر بار یک فنجان از این جوشانده را بنوشید. 59. جوشاندهی سیب، داروی مؤثری برای معالجهی سرفه، زکام و عوارض سرماخوردگی است. روش تهیهی این جوشانده قبلاً بیان شد. 60. سیب به سبب داشتن مواد قلیایی، اسیداوریک را حل میکند و ترشحات بزاق و معده را مساعد و متعادل میسازد. 61. سیب برای بیماران کبدی، معدی، مجاری ادرار و معده و سینهدرد سودمند است. 62. سیب از یک طرف اسهال را به خوبی معالجه میکند و از طرفی مانع سوءهاضمه میشود و به این ترتیب معده را منظم نماید. 63. سیب خام رنده شده نتایج خوبی در معالجهی اسهال کودکان دارد. 64. از پختن سیب خودداری کنید و همیشه با پوست بخورید. میتوانید رنده کرده، با عسل شیرین کنید و به صورت فالوده میل نمایید. زیرا پوست سیب دارای دیاستاز و منگنز است و به هضم غذا کمک میکند. 65. سیب پخته، سرفه را سبک و درمان میکند. 66. سیب پخته، امراض پوستی را تخفیف میدهد. 67. برای درمان تب خال با سیب، میتوانید 2 تا 3 عد سیب را با پوستش قطعه قطعه کنید و در یک لیتر آب سرد بخیسانید و به مدت 10 تا 15 دقیقه بجوشانید سپس آن را 10 دقیقه کنار بگذارید. آنگاه میتوانید پس از هر وعدهی غذا، 2 فنجان از آن را بنوشید. بعد از چند روز تب خال شما برطرف میشود. هشدارها: 1. از پوست کندن سیب باید خودداری ورزید، زیرا پوست سیب چند برابر بیش از خود آن دارای مواد غذایی است که به هضم سیب کمک میکند. 2. برای هضم آسان سیب باید آن را خوب جوید و به صورت خمیر نرمی درآورد و سپس فرو برد. 3. خوردن زیاد سیب ترش، شجاعت را از بین میبرد و در انسان ترس میآفریند، حافظه را ضعیف کرده و فراموشی به بار میآورد. 4. دانههای سیب حاوی ترکیبات سیاناید بوده، خوراکی نیستند. خوردن مقدار زیاد آن بخصوص اگر موقع خوردن له شوند، ممکن است باعث مسمومیت گردد. سایر خواص زندگیبخش سیب 1. کاهش بیماری قلبی: شمار زیادی از بررسیها نمایانده است که سیب با داشتن «ضد اکسیدکننده»های فراوان باعث تقلیل میزان تخریب عروق بدن توسط کلسترول میگردد. بنابراین افرادی که سیب میخورند درمعرض خطر ابتلا به امراض قلبی و سکته قرار ندارند. 2. کمک به زیبایی پوست: آب سیب به قصد زیبایی پوست، کاربرد زیادی دارد به ویژه جهت زدودن چین و چروک از سطح پوست. دلیل این امر فزونی اسیدهای فراوان میوه است. 3. کاهش کلسترول خون: سیب دارای مقادیر چشمگیری از نوعی الیاف گیاهی (فیبر) به نام (پکتین) است. پکتین از شمار الیافهای گیاهی محلول است. یعنی موقعی که مرطوب میشود چسبنده و غلیظ میگردد. شاید علت آن متصل شدن پکتین سیب به اسیدهای صفراوی باشدکه به کاستن از کلسترول خون یاری میکند. بیشک باید توجه داشت که صرفاً مادهی یاد شده نمایان کنندهی کاهش کلسترول توسط سیب نیست و میوهی مورد نظر علاوه بر دارا بودن پکتین با داشتن مواد دیگر خود یک کاهندهی کلسترول است. 4. پیشگیری از پوکی استخوان: سیب مقدار زیادی کلسیم دارد و از همین روی ، از پوکی استخوان جلوگیری میکند. افزون براین ، کلسیم موجود در سیب به بدن یاری میکند که کلسیم غذاهای دیگر را هم جذب کند. 5. کاهش سرطان: پژوهشها حاکی از این است که امکان دارد مصرف سیب بروز بعضی از سرطانها را تقلیل دهد این امر به سبب وجود کوئرستین در این میوه است. مطالعات صورت گرفته حکایت از آن دارد که کوئرستین به شیوهی خاصی قادراست برای سیگاریها مفید باشد زیرا مواد سرطانزای تنباکو موجب تخریب دیوارهی مثانه میشوند و بدین ترتیب سبب رشد یاختههای سرطانی میشوند. بنابراین افراد سیگاری که مصرفکنندهی میزان زیادی فلاونوئیدها از آن جمله کوئرستین موجود در سیباند، از تخریب دیوارهی مثانه ناشی از تنباکو محفوظ میگردند. 6. مهار بیماری قند(دیابت): پکتین موجود در سیب ممکن است به حفظ ثابت میزان قند خون کمک کند قندهای طبیعی موجود در سیب به آرامی هضم و جذب میشوند لذا مخصوصاً برای مبتلایان به مرض مذکور سودمند است. 7. بهبود سرماخوردگی: پژوهشها ثابت کردهاند که عصارهی سیب ویروسها را از بین میبرد. پژوهندگان دریافتهاند کسانی که بیش از سایرین سیب میخورند کمتر به سرما خوردگی و ناراحتیهای بخش فوقانی دستگاه تنفسی شامل عفونتهای مربوط به بینی، حنجره و نای دچار میشوند. 8. پیشگیری از چاقی: خوردن سیب با پوست، میران قند خون را آهسته و برای مدتی بالا نگه میدارد به همین سبب بعد از خوردن سیبِ کامل شخص احساس سیری بیشتری میکند بنابراین برای کاهش وزن بهتر است خود سیب به طور کامل و طبیعی خورده شود. 9. کاهش فشار خون: سیب در کاهش فشار خون هم اثر دارد. یکی از اصحاب میگوید: «وارد شهر مدینه شده بود برادرم سیف همراه من بود. مرض رعاف (خون آمدن از بینی) در میان مردم شایع شد و هر کس که به این بیماری دچار میگردید پس از دو روز میمرد. روزی به خانه برگشتم دیدم و برادرم به خون دماغ شدیدی مبتلا شده است. «خدمت حضرت امام موسی کاظم(ع) رفتم. حضرت فرمود: "به برادرت سیف، سیب بخوران". من نیز چنین کردم و او شفا یافت.» مردی میگوید: «مفضل، مرا خدمت امام صادق(ع) فرستاد تا هدیهای از طرف او به حضور آن امام تقدیم کنم. یکی از روزهای گرم تابستان به خانهی آن بزرگوار وارد شدم دیدم جلوی آن حضرت طبقی نهاده شده و در آن سیب سبز است. من صبر نکردم و فوراً خدمت آن حضرت عرض کردم: "قربانت گردم آیا از این سیب سبز میل میکنید در جایی که مردم از آن خوششان نمیآید؟ "حضرت طوری با من سخن گفت که گویی مرا مدتهاست که میشناسد و فرمود: "شب گذشته تب بر من عارض شد فرستادم این سیبهای سبز را برایم آوردند و خوردم. زیرا سیب سبز تب را برطرف میکند و حرارت را فرو مینشاند.» در تدوین و نگارش اثر حاضر، جدا از دانستههای شخصی، از منابع ذیل نیز تا حدی بهره گرفته شده است. 1. نظری، مرتضی: «خواص میوههای خوراکی»، تهران، پیام آزادی، 1380. 2. حکیم، محمد تقی: «خوردنیها و آشامیدنیها از نظر پیشوایان علم و دین»، تهران، دفتر نشر و فرهنگ اسلامی، 1363. 3. «میوهی سلامتی» بی . ن. روزنامهی جام جم، 1387.