تاریخچهی سوهان
شراره انصار
بیشتر شهرهای کشور هر کدام به نحوی با یک شیرینی سنتی معروف هستند و شهر قم را همه با سوهان شیرینش میشناسند.
مسافرین و آنهایی که به قصد زیارت به شهر مذهبی قم میروند در بازگشت حتماً به عنوان سوغاتی با خودشان سوهان میآورند. البته امروزه این شیرینی خوشمزه در دیگر شهرها نیز تهیه میشود.
سوهان یکی از محصولات سنتی کشورمان است که طی سالیان متمادی درکارگاههای کوچک به شیوهی سنتی تولید و بستهبندی میشود.
تاریخچهی دقیق سوهان به دوره قاجار نسبت داده میشود در سال 1290 - 1289 هجری شمسی هنگامی که قرار بود صحن عتیق بارگاه حضرت معصومه(س) در شهر مقدس قم افتتاح شود بزرگان قم اقدام به برگزاری مراسم با شکوهی جهت افتتاح صحن کردند و از شاهِ وقت، جهت افتتاح دعوت به عمل آوردند و لی براساس مقتضیات زمان شاه جانشینی را برای خود جهت مراسم افتتاح به قم فرستاد.
در هنگام برپایی مراسم با توجه به آداب و رسوم آن دوره هر یک از بزرگان شهر جهت احترام هدایایی را به نماینده شاه از قبیل صنایع دستی و ... پیشکش کردند و در بین بزرگان شخصی به نام محمدعلی عطار جهت پیشکش، سمنویی که به آن شکر افزوده شده بود به نماینده شاه تقدیم کرد که او پس از صرف ناهار این شیرینی را میل کرد و به ذائقهاش خوش آمد.
با توجه به گفتهها، او عنوان کردند که این شیرینی همانند سوهانی غذای مرا هضم کرد. به این ترتیب از آن زمان نام سوهان برروی این مادهی خوراکی گذاشته شد و پس از آن تولید و مصرف سوهان شروع شد که البته در ابتدا مخصوص بزرگان و اشراف بود.
ویژگیهای سوهان با کیفیت، به مرغوبیت مواد اولیهی آن برمیگردد ولی به طور کلی سوهانی که سفت نباشد مرغوب است.
مواد اولیهای که در تهیهی سوهان مورد استفاده قرار میگیرد عبارتند از:
آرد، جوانهی گندم، روغن، شکر، زعفران، زردهی تخم مرغ، هل و پسته
بیشترین خاصیت سوهان در جوانه گندم نهفته است. این ماده غذایی خاصیت انرژی بخشی نیز دارد.
جوانهی گندم منبع بسیار خوبی از انواع ویتامینها و املاح است.
سوهان شیرینی خوشمزهای است ولی یادمان باشد که بعد از خوردنش دندانهایمان را مسواک کنیم.
منابع:
اینترنت و کتاب تکنولوژی تولید سوهان تألیف دکتر یحیی مقصودلو