نویسنده

تاریخچه­ی سوهان

شراره انصار

بیش­تر شهرهای کشور هر کدام به نحوی با یک شیرینی سنتی معروف هستند و شهر قم را همه با سوهان شیرینش می­شناسند.

مسافرین و آن­هایی که به قصد زیارت به شهر مذهبی قم می­روند در بازگشت حتماً به عنوان سوغاتی با خودشان سوهان می­آورند. البته امروزه این شیرینی خوش­مزه در دیگر شهرها نیز تهیه می­شود.

سوهان یکی از محصولات سنتی کشورمان است که طی سالیان متمادی درکارگاه­های کوچک به شیوه­ی سنتی تولید و بسته­بندی می­شود.

تاریخچه­ی دقیق سوهان به دوره قاجار نسبت داده می­شود در سال 1290 - 1289 هجری شمسی هنگامی که قرار بود صحن عتیق بارگاه حضرت معصومه(س) در شهر مقدس قم افتتاح شود بزرگان قم اقدام به برگزاری مراسم با شکوهی جهت افتتاح صحن کردند و از شاهِ وقت، جهت افتتاح دعوت به عمل آوردند و لی براساس مقتضیات زمان شاه جانشینی را برای خود جهت مراسم افتتاح به قم فرستاد.

در هنگام برپایی مراسم با توجه به آداب و رسوم آن دوره هر یک از بزرگان شهر جهت احترام هدایایی را به نماینده شاه از قبیل صنایع دستی و ... پیش­کش کردند و در بین بزرگان شخصی به نام محمدعلی عطار جهت پیش­کش، سمنویی که به آن شکر افزوده شده بود به نماینده شاه تقدیم کرد که او پس از صرف ناهار این شیرینی را میل کرد و به ذائقه­اش خوش آمد.

با توجه به گفته­ها، او عنوان کردند که این شیرینی همانند سوهانی غذای مرا هضم کرد. به این ترتیب از آن زمان نام سوهان برروی این ماده­ی خوراکی گذاشته شد و پس از آن تولید و مصرف سوهان شروع شد که البته در ابتدا مخصوص بزرگان و اشراف بود.

ویژگی­های سوهان با کیفیت، به مرغوبیت مواد اولیه­ی آن برمی­گردد ولی به طور کلی سوهانی که سفت نباشد مرغوب است.

مواد اولیه­ای که در تهیه­ی سوهان مورد استفاده قرار می­گیرد عبارتند از:

آرد، جوانه­ی گندم، روغن، شکر، زعفران، زرده­ی تخم مرغ، هل و پسته

بیش­ترین خاصیت سوهان در جوانه گندم نهفته است. این ماده غذایی خاصیت انرژی بخشی نیز دارد.

جوانه­ی گندم منبع بسیار خوبی از انواع ویتامین­ها و املاح است.

سوهان شیرینی خوشمزه­ای است ولی یادمان باشد که بعد از خوردنش دندان­های­مان را مسواک کنیم.

منابع:

اینترنت و کتاب تکنولوژی تولید سوهان تألیف دکتر یحیی مقصودلو