در دنیای امروز، فقر آهن شایعترین بیماری «کمبود» است.
آهن مهمترین عامل سازندهی هموگلوبین است که قسمت رنگی گلبولهای قرمز است. هموگلوبین عامل انتقال اکسیژن در بدن است. مولکولهای هموگلوبین در گلبولهای قرمز، اکسیژن را از ریهها به سلول برده، گاز کربنیک را از سلولها به ریهها برمیگرداند. گلبولهای قرمز در مغز استخوان ساخته میشوند.
طول عمر این سلولها 120 روز است. بنابراین به طور مرتب باید سلولهای جدید ساخته شده و جایگزین گلبولهای از بین رفته شوند، به همین دلیل بدن به طور مرتب به آهن نیاز دارد.
چنانکه غذای مصرفی یا ذخایر آهن در بدن نتواند آهن مورد نیاز برای ساختن هموگلوبین را تأمین کند، در فرآیند گلبولسازی بدن اختلال حاصل میشود، در نتیجهی این عمل، تعداد و اندازهی گلبولهای قرمز کم میشود و مقدار اکسیژنی که میتواند در خون حمل شود، کاهش مییابد. به این حالت کمخونی یا آنمی میگویند که به زبان ساده عبارت است از کاهش ظرفیت حمل اکسیژن در خون.
عوامل مختلفی مانند کمبود دریافت آهن از منابع غذایی، اختلالات جذب و یا اتلاف آهن از بدن در اثر عواملی مانند خونریزی میتواند منجر به کمبود ذخایر آهن و در مراحل بعدی بروز «کمخونی فقر آهن» شود.
علائم بالینی کمخونی فقر آهن شامل رنگ پریدگی، ضعف و قاشقی شدن ناخنها میباشد. فرد کمخون، معمولاً دارای حالاتی از جمله بیحالی و خستگی، افت درجهی حرارت بدن، بیاشتهایی و احساس مداوم خستگی است. کمبود ذخایر آهن میتواند موجب کاهش قدرت یادگیری، قدرت انجام کار و توانایی سیستم ایمنی شود.
جگر، گوشت، زردهی تخممرغ، غلات، حبوبات و اسفناج از منابع سرشار آهن هستند.
نکات مهم:
· ویتامین c جذب آهن را افزایش میدهد. بنابراین استفاده از گوجه فرنگی، فلفل سبز، سبزیجات تازه و میوهجات بهخصوص مرکبات همراه یا بعد از غذا جذب آهن را افزایش میدهد.
· اگر مقدار کمی گوشت به غذاهای گیاهی اضافه شود، جذب آهن افزایش مییابد مانند: مصرف عدس پلو با گوشت و یا گوشت چرخ کرده با سویا جهت تهیهی همبرگر، کتلت و یا ماکارونی.
· استفاده از جوششیرین در خمیر باعث کاهش جذب آهن میشود.
· نوشیدن چای نیز یک ساعت قبل و دو ساعت بعد از غذا مانع جذب آهن میشود.
منبع: مهندس انصار، شراره «ویتامین درمانی« انتشارات زرین مهر، 1388