«به سؤال شما جواب داده میشود»
داروساز شما بهترین منبع اطلاعاتیتان در بارهی چگونگی بهتر استفاده کردن از داروهاست.
اگر شما مرتباً بیش از یک دارو مصرف میکنید، در اینجا چند راهنمایی در بارهی چگونگی بهتر مصرف کردن داروها و خودداری از تداخلهای غذایی و دارویی آوردهایم.
س: من برای سلامتی خودم خیلی اهمیت قائل هستم و از انواع ویتامینها، مکملهای گیاهی و طبیعی و غذاهای سالم مصرف میکنم. در ضمن اغلب با استفاده از داروهای بدون نسخه خوددرمانی میکنم. آیا وقتی که داروهایم را مصرف میکنم باید از بعضی غذاها و نوشابهها یا مکملها خودداری کنم؟
ج: معمولاً یک برداشت نادرست این است که داروهای بدون نسخه برای همه مطمئن هستند زیرا آنها را میتوان بدون نسخه خریداری کرد و هر چیز طبیعی، بیضرر است.
مواد و غذای طبیعی یا مکملها وقتی که در ترکیبهای اشتباه مصرف شده باشند میتوانند موجب تداخلهای دارویی شوند. این تداخل، سبب واکنش متضاد دارویی میشوند که باعث بروز ناراحتیهای خفیف یا شدید شده، یا حتی منجر به مرگ شوند.
اغلب غذاها میتوانند اثرات مهم بر روی کارایی بودن داروهای مصرفی داشته باشند.
«گریپفروت»
زمانی که بدن گریپفروت را هضم میکند، از همان سوخت و ساز کبد، همچون سایر داروها استفاده میکند، در نتیجه داروهای بیشتری وارد جریان خون شده و آنها را مؤثرتر میسازند.
از نوشیدن آب گریپفروت یا خوردن آن، چهار ساعت پس از مصرف داروها خودداری کنید.
«فرآوردههای لبنی»
کلسیم در فرآوردههای لبنی مانند ماست و پنیر، جذب را کاهش میدهد و به این ترتیب تأثیر برخی آنتیبیوتیکها بهویژه «تتراسایکلین»های مخصوص را کم میکند.
این مواد غذایی نباید بعد از دو ساعت مصرف داروی سایکلین خورده شود تا اینکه مقدار خوراکی دارو برای مداوای عفونت مفید باشد.
«سیر»
سیر ممکن است با داروهای ضدانعقاد کننده مثل warfarin و داروهای ضد پلاکت، مداخله کند. بنابراین گاهی اوقات به عنوان رقیقکنندهی طبیعی خون شناخته شده است.
این ترکیب ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد. اگر قرار است بدن مورد جراحی قرار گیرد از دو هفته قبل، از مصرف آن خودداری کنید.
«غذاها و نوشابههای اسیدی»
غذاها و نوشابههای اسیدی مثل چای، قهوه و مرکبات یا عصارهی سبزی، میتواند اثر «پنیسیلین» را از بین برده و بعضی داروها را قبل از رسیدن به روده در معده حل کند.
این عمل مقدار داروهای وارد شده به بدن را کاهش میدهد.
منبع:Health May Gun 2008