نویسنده

برای این ­که از وزن خود بکاهید، نیازی نیست یک رژیم سخت بگیرید بلکه می­توانید همه چیز از هر نوع بخورید ولی فقط نصف مقدار همیشه از هر غذا مصرف نمایید. به این ترتیب همیشه تمایل به غذا دارید ولی گرسنگی حاد پیدا نمی­کنید و به سرعت وزن شما کاهش می­یابد. بنابراین همیشه «نصف مقداری که برای سیر شدن لازم است مصرف کنید.»

یکی از ترفندهای مؤثر برای این منظور آن است که بشقاب­های کوچک­تر از معمول به کار ببرید، به این ترتیب خود­به­خود، غذای مصرفی شما کمتر می­شود.

یکی دیگر از نکات جالب توجه برای کاستن وزن آن است که پس از هر وعده غذا و نیز پس از مصرف مواد شیرین مانند کیک، بیسکویت، شکلات یا شیرینی، دندان­های خود را کاملاً مسواک بزنید. به این ترتیب دوباره تمایل به خوردن پیدا نمی­­­­کنید و از آن دوری می­نمایید چرا که احساس آلودگی مجدد دندان­ها به مواد خوراکی، حس گرسنگی را مهار می­نماید.

نکته­ی سوم برای لاغر شدن آن است که یک یا چند دوست که همانند شما دچار اضافه وزن هستند انتخاب کنید و با تشکیل یک گروه هماهنگ، رژیم و ورزش را رعایت نمایید. کارهای گروهی همیشه نتیجه­ی بهتری دارند.

اگر تاکنون چند بار تصمیم به کاهش وزن خود گرفته­اید ولی نتیجه­ی چشم­گیری عایدتان نشده حتماً کار گروهی را امتحان نمایید. وجود افراد هم­سال در گروه موجب ایجاد حس رقابت می­شود، به این ترتیب اعضای دیگر نه­تنها از انجام توصیه­های پرهیز غذایی و ورزش طفره نمی­روند بلکه برای کسب نتیجه­ از یک­دیگر سبقت می­گیرند و به این ترتیب تأثیر اقدامات و سرعت حصول نتیجه­ی کار دو چندان می­شود.

از سوی دیگر وجود افراد دیگر موجب تبادل اطلاعات جدید، ایجاد انگیزه و رفع کسالت می­شود.

تجربه نشان داده است که کسانی که حال و حوصله­ی رعایت رژیم و انجام فعالیت­های ورزشی را ندارند، با قرار گرفتن در میان یک گروه که این اعمال را انجام می­دهند به سرعت با دیگران هماهنگ می­شوند و فعالیت را شروع می­کنند.

نکته­ی چهارم پرهیز از ناخنک زدن است. بسیاری از خانم­ها یا آقایان عادت دارند هنگام حضور در آشپزخانه، به غذای در حال طبخ یا پخته شده، ناخنک بزنند! همین کار نیز می­تواند در جلوگیری از تأثیر رژیم اثر بگذارد. برای ترک این عادت، صبح­ها مقدار کمی هویج، ترب، کاهو، کلم یا کرفس را آماده کنید و در دست­رس خود قرار دهید و هرگاه احساس کردید تمایل به خوردن مقداری از غذای در حال طبخ دارید، مقدار کمی از این گونه سبزی­ها مصرف کنید. از مصرف بیسکویت و شکلات بپرهیزید، چرا که حاوی مقداری مواد قندی هستند و موجب تشدید چاقی و نیز گرسنگی مجدد می­شوند، درحالی که مصرف سبزیجاتی که نام برده شد نه­تنها موجب چاقی نمی­شود بلکه با تأمین ویتامین­ها و املاح ضروری بدن، از گرسنگی مجدد نیز جلوگیری می­نماید.

نکته­­ی پنجم آن است که همیشه نیم ساعت پیش از ناهار یا شام، یک سیب بخورید. این کار باعث کاهش اشتها می­شود و علاوه بر آن که کالری زیادی به بدن نمی­رساند، از مصرف غذای زیاد جلوگیری می­نماید و تأثیر به­سزایی در کاهش وزن اضافی دارد.

نکته­ی ششم بیشتر برای کسانی است که فقط اندکی اضافه وزن دارند و نیازی به رژیم­های سخت ندارند تنها کاری که این گونه افراد باید انجام دهند آن است که مصرف غذاهای پر انرژی مانند نان، کره، شکره،  کیک، بیسکویت، شکلات، غذاهای چرب، ماکارونی، برنج زیاد، کله­پاچه، سیب­زمینی و شیرینی­جات را بسیار کاهش دهند و به جای آن از غذاهای بدون چربی، گوشت سفید، سبزیجات و میوه­جات فراوان و روغن مایع استفاده نمایند. همچنین به جای سرخ کردن غذاها، بهتر است آن­ها را آب­پز کنند، به این ترتیب در حین طبخ غذا، روغن اضافی به آن افزوده نمی­شود.

نکته­ی هفتم، توجه به نیازهای ضروری بدن است. بدن انسان به طور طبیعی نیاز به املاح (کلسیم، سدیم، منیزیم، روی، آهن)، ویتامین­ها (،A،B،C،D،E،R،) قندها (گلوکز، فروکتوز، نشاسته)، چربی­ها و پروتئین­ها دارد.

طی یک رژیم غذایی سخت ممکن است مقدار ویتامین­ها و املاح ضروری بدن بیش از حد کاهش یابد و بدن را دچار عوارض­ی از قبیل ضعف، سستی، بی حالی، کم­خونی، سردرد، سرگیجه، افت فشار خون، سرماخوردگی­های مکرر ناشی از ضعف سیستم ایمنی، عصبانیت و بی­قراری غیر طبیعی، لرزش دست و ... نماید. به همین جهت بهتر است کسانی که رژیم سخت و پرهیز شدید دارند، روزی یک قرص مولتی ویتامین مصرف نمایند تا از بروز این گونه عوارض و کم­بودهای غذایی جلوگیری شود.

نکته­ی هشتم، عجله نکردن است. بسیاری از افراد، می­خواهند با یک رژیم سخت ظرف مدت کوتاهی لاغر شوند و مقدار زیادی وزن کم کنند. این کار نه­تنها موجب تخریب نسوج بدن، کاهش مواد ضروری و بروز عوارض و ضعف­هایی در سیستم­های فیزیولوژیک می­گردد بلکه تأثیر آن موقتی است و پس از قطع رژیم به سرعت، اضافه وزن به سراغ فرد می­آید.

هیچ گاه نباید بیش از 250 گرم در هفته از وزن خود بکاهید.

این را بدانید که اصول صحیح رژیم غذایی و ورزشی را در واقع باید در تمام عمر رعایت نمود و برنامه­ها و فرمول­های کوتاه مدت، نتایج کوتاه­مدت و کوچک به دنبال دارد و شما را به نتیجه­ی دل­خواه نمی­رساند.

پس

*برنامه­ی رژیم غذایی باید طوری تنظیم شود که بدن هر 6 گروه غذایی را در حد مورد نیاز دریافت نماید.

لیکن مواد غذایی باید از منابع کم­چربی یا بدون چربی انتخاب شوند.

*کاهش وزن باید آرام و یکنواخت باشد.

*برنامه باید طوری تنظیم شود که تا حد ممکن فرد احساس گرسنگی و بی­حالی نکند.

* در برنامه، غذاهایی گنجانیده شود که به راحتی در دست­رس باشند. هیچ غذایی اثر جادویی برای کاهش وزن ندارد.

* در طول اجرای رژیم غذایی، ورزش فراموش نشود.

نکته­ی مهم آن است که کودکان، نوجوانان و زنان حامله نباید رژیم بگیرند. افراد پیر و سال­خورده یا کسانی که به هر گونه بیماری بویژه بیماری قلبی، کلیوی، کبدی یا گوارشی دچار هستند پیش از رژیم باید با پزشک مشورت نمایند و از نظر داخلی بررسی شوند. بیماران مبتلا به «مرض قند» اگر انسولین تزریق می­کنند یا از قرص­های پایین آورنده­ی قند خون استفاده می­کنند نباید رژیم غذایی شدید بگیرند. این افراد در معرض کاهش قند خون و اغما هستند و هر گونه پرهیز غذایی آن­ها باید تحت نظر پزشک باشد.

در پایان یادآور می­شویم که

صبحانه بخور همچون شاهان

ناهار بخور همچون شاه­زادگان

و شام بخور همچون گدایان

منابع:

1. امیدوار، نسرین «تغذیه و بهداشت مواد غذایی» شرکت چاپ و نشر کتاب­های درسی ایران، 1384.

2. دکتر کریمی طاری، کوشیار «برنامه­ریزی برای جوان ماندن» نشر ژرف، 1380، ترجمه.