اگر چه سیر را «گل رز بدبو» نامیدهاند اما در حقیقت از خانوادهی سوسن و همتیرهی پیاز، تره فرنگی، پیازچه و موسیر است. قدمت سیر به بیش از 6 هزار سال برمیگردد و گیاه بومی آسیای مرکزی است و از محصولات عمدهی منطقهی مدیترانه بوده، در آسیا، آفریقا و اروپا نیز برای پختوپز استفاده میشود. پیاز این گیاه در زیرزمین رشد میکند و مهمترین قسمت گیاه است که به مصرف میرسد. این پیاز از حبههای گوشتی متعدد تشکیل شده و به صورت خام یا پخته به مصرف میرسد و برای مقاصد طبی نیز کاربرد دارد.
از آن جا که سیر سالهاست به عنوان دارویی معجزهگر شهرت پیدا کرده است، در طب عامیانه برای پیشگیری از اکثر بیماریها نظیر سرماخوردگی، آنفولانزا، برطرف کردن جرم دندان و دفع انگل رودهها استفاده میشود.
بعضیها سیر خام را برای درمان آکنه استفاده میکنند و شواهدی وجود دارد که میتواند در پایین آوردن میزان کلسترول خون مؤثر باشد. در ضمن به عنوان دفعکنندهی طبیعی پشهها نیز مؤثر است.
به خاطر داشته باشید که هر چه حبههای سیر را ریزتر خرد کنید، بوی آن بیشتر میشود. هرچه آن را ریزتر خرد کنید یا له نمایید و سطح بیشتری از آن در معرض هوا قرار گیرد واکنش شیمیایی آن بیشتر شده و عطر آن بیشتر منتشر میشود.
برگها، ساقه و گلهای سیر نیز قابل خوردن بوده، بیشتر به شکل خام و هنگامی که هنوز ترد و نرم هستند مصرف میشوند. تنها قسمت غیرقابل مصرف سیر پوستهی کاغذمانند آن است که به شکل محافظ روی قسمتهای مختلف آن قرار دارد.
به خاطر طعم خاص و ادویهای سیر که با پختن، ملایم و شیرین میشود میتوان آن را موهبتی در آشپزخانه دانست و از آن حتی در تهیهی دسرها، بستنیها و کیکهای شکلاتی نیز استفاده کرد.
بعضی اشخاص نسبت به سیر حساسیت دارند و علایمی نظیر بثورات پوستی، سردرد و تب نشان میدهند. در ضمن سیر میتواند خواص داروهای ضد انعقاد خون را مختل کند. بنابراین بهتر است قبل از عمل جراحی از مصرف آن خودداری کرد.
منبع: مجله Health
آوریل و مارس 2010