ماست پرمصرفترین فرآوردهی تخمیری شیر در جهان است. این فرآورده دارای ارزش تغذیهای قابل توجهی بهویژه از نظر پروتئینی و کلسیم بوده، پارهای خواص درمانی را نیز به سبب تخمیزی بودن دربردارد به طوری که از دوران قدیم برای درمان برخی بیماریها و مسمومیتها تجویز میشده است.
ماست یکی از انواع لبنیات است که از تخمیر شیر توسط «باکتری» حاصل میشود. باکتری مخصوص تهیهی ماست، «لاکتوز» را به «اسیدلاکتیک» تبدیل میکند و به ماست بافت ژل مانندی نیز میدهد.
انواع ماست:
ماست میوهای: ماست میوهای در دنیا طرفداران زیادی دارد. در این فرآیند، رنگ و طعم میوهی مورد نظر را همراه با مواد پایدارکننده به ماست اضافه میکنند.
این فرآورده اکثراً همراه صبحانه و یا به صورت دسر مصرف میشود و دارای عطر و طعم مطلوبی است. ماست میوهای را میتوانید در منزل تهیه کنید. این محصول را با افزودن میوههایی مانند هلو، گلابی و موز میتوان تهیه کرد؛ البته به خاطر داشته باشد که در تهیهی ماست میوهای بهتر است از میوههایی با طعم ملایم استفاده شود.
تهیهی ماست میوهای مخصوصاً برای کودکان، روش بسیار مناسبی در تشویق آنان به مصرف لبنیات و میوه است و میتواند به عنوان میانوعدهای سالم جایگزین میانوعدههای چرب و پرکالری کودکان شود. علاوه بر این، همراهی ماست و میوه باعث میشود ویتامینهای موجود در میوه بهتر جذب شوند.
ماست چکیده: این محصول را با کاهش آب ماست تولید میکنند. ماندگاری ماست چکیده حدود 10 روز در دمای یخچال است.
ماست خامهای: شیر را با خامه مخلوط میکنند تا میزان چربی شیر را افزایش دهند؛ این نوع ماست به همراه عسل به عنوان نوعی دسر مصرف میشود.
گاهی ماست را با سیر یا موسیر له شده و حتی سبزیهای ریز شده مخلوط میکنند و طعمهای مختلفی از ماست را تولید میکنند..
ارزش غذایی ماست:
ماست یک فرآوردهی لبنی تخمیری است که در هرم غذایی در گروه شیر و لبنیات جای دارد و یک واحد مصرفی آن معادل یک لیوان است.
یکی از بهترین فرآوردههای شیر بوده و مانند بقیهی همگروههای خود منبع بسیار خوب کلسیم، فسفر، ویتامینهای گروه B و روی است.
مواد پروتئینی آن به صورت بهتر و قابل هضمتری درآمده و مصرف آن باعث سهولت و تسریع هضم غذا میشود. به علت وجود اسیدلاکتیک مانع رشد باکتریهای مضر در روده شده، به رشد باکتریهای مفید کمک میکند.
به عبارتی میتوان گفت:
*هضم ماست آسانتر از شیر است.
*ماست با تقویت باکتریهای مفید ساکن روده باعث افزایش سلامت دستگاه گوارش میشود.
* باکتریهای ماست قادر به تحمل شرایط اسیدی داخل دستگاه گوارش انسان هستند و قادرند بخشی از ترکیبات مضری را که بهوسیلهی دیگر باکتریها در دستگاه گوارش تولید میشوند. خنثی نمایند.
*ماست با ایجاد شرایط مناسب بیولوژیکی، باعث جذب بهتر برخی مواد غذایی میشود که از آن جمله میتوان به افزایش جذب کلسیم و ویتامینهای گروه B اشاره کرد.
*اسید موجود در ماست به برگشت حالت عادی رودهها پس از عفونت کمک میکند. ماست میتواند در پیشگیری از بروز عفونتها و بیماریهای گوارشی ناشی از ویروسها و حساسیتهای غذایی، مفید باشد.
و بالاخره اینکه
*افرادی که دچار عدم تحمل لاکتوز هستند میتوانند به جای شیر از ماست استفاده کنند، بدون اینکه عوارض ناشی از عدم تحمل لاکتوز در آنها بروز کند زیرا لاکتوز موجود در شیر توسط باکتریهای ماست تبدیل به اسیدلاکتیک میشود.
نکتهی مهم:
هر گونه فرآیند «پاستوریزاسیونی» که پس از تخمیر صورت بگیرد، سبب از بین رفتن باکتریهای مفید ماست میشود و فواید و خواص ماست را نیز کاهش میدهد.
منابع:
1. دکتر محمودزاده، سید علی و همکاران، «علوم غذایی»، سلامت و تغذیه، «انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی، 1378.
3. Daneshnameh.roshd.ir
4. استاندار 695، ویژگیهای ماست
5. طرح صنعتی وزارت صنایع.