اصولا وقتی تقوا، وجدان و پایههای ایمان و اخلاق در فرد و جامعهای کمرنگ شود، تقلب به منظور سودجویی و درآمد بیشتر صورت میگیرد.
به دلیل این که مواد غذایی همواره دارای کاربرد عمومی و مشتریان زیادی هستند، گاهی ممکن است افراد سودجو و متقلب به فکر استفاده از بازار پرفروش و پررونق آن بیفتند و برای کم کردن هزینههای تولید و به دست آوردن ثروتهای بادآورده، به تقلبهای عجیب و غریبی دست بزنند و از این راه سلامت مردم را به خطر بیندازند. بیشتر این تقلبها در بازار خردهفروشی است اما گاه ممکن است این تقلبها به بازار فروش مواد اولیهی کارخانههای مواد غذایی هم سرایت کرده، مشکلاتی را به وجود آورد. بنابراین آشنایی با این تقلبها بسیار مفید است.
تقلب در مواد غذایی به شکلهای مختلف صورت میگیرد که مهمترین آنها برابر قانون مواد خوردنی و آشامیدنی عبارتند از:
*فروش یا عرضهی جنسی به جای جنس دیگر
*اضافه کردن مواد خارجی به جنس، به قصد سوء استفاده
*عدم رعایت استاندارد یا فرمول ثبتشده در مواردی که تعیین فرمول و رعایت آن الزامی باشد
*فروش و عرضهی جنس فاسد یا عرضهی جنسی که موعد مصرف آن گذشته باشد
*استفاده از رنگها و اسانسها و مواد افزودنی غیرمجاز
مبارزه با تقلب از سه نظر اهمیت دارد:
از نظر بهداشتی: چون موادی که به منابع غذایی اضافه شده، برای سلامتی مضر و خطرناک است.
از نظر اقتصادی: زیرا پولی که جهت خرید پرداخت میشود بیش از ارزش مادهی خریداری شده است.
از نظر اجتماعی: برای این که پایه و اساس جامعه را بر تقلب و فساد میگذارد و بیماری روحی و اخلاقی مزمنی ایجاد میکند.
تاریخچه
این موضوع پرسابقه که تاریخی به قدمت شهرنشینی دارد، در دوران قدیم عمدتا در زمینههایی صورت میگرفت که تاثیر مستقیم بر زندگی و بهداشت مردم نمیگذاشت. علت این امر - علاوه بر تاثیر اخلاق و بیداری وجدان عمومی - از کوچک بودن محیطهای زندگی و محلی بودن واحدهای خرید و فروش و تولید، مایه میگرفت.
در بازارچههای کوچک که مردم با یکدیگر آشنا بودند، حتی فروش یک هندوانهی نرسیده موجب خجالت فروشنده و اعتراض خریداران و مشتریان دائمی میشد که مدام چشم در چشم هم داشتند. با گسترش شهرنشینی و بزرگ شدن مراکز تولید و فروش به علل مختلف اخلاقی، شرایط زندگی اجتماعی و... انواع تقلب در رشتههای مختلف تولید و توزیع مواد غذایی نیز گسترش یافت.
امروزه این پدیدهی زشت فرهنگی به طور گستردهای در جوامع مختلف توسط افراد سودجو و به شکل حساب شده و عمدی در مواد غذایی اعمال میگردد. فقط کشورهایی که استانداردهای مناسبی برای مشخصات کیفی و کمی مواد غذایی تدوین نموده و قوانین و مقررات سختی برای مبارزه با متخلفین وضع کردهاند و با قدرت آنها را اعمال میکنند از این گرفتاری تا حد قابل قبولی در امان هستند.
با توجه به اهمیت تقلب در مواد غذایی و لزوم آشنایی با مصادیق آن جهت مبارزه با تقلب، به توضیح بیشتری در مورد برخی مواد غذایی میپردازیم:
تقلب در برنج
*مخلوط نمودن انواع برنج مرغوب و غیرمرغوب و فروش آن بهعنوان برنج مرغوب
*دود دادن برنجهای در حال فساد که قابلیت نگهداری در محیط مرطوب را ندارند جهت پوشاندن عیوب (تغییر رنگ و طعم) و فروش آن بهعنوان برنج دودی با قیمت گرانتر
تقلب در گوشت و فرآوردههای آن
گوشت و بیشتر فراوردههای آن گرانقیمت هستند و امکان تقلب در آنها زیاد است از جمله:
*رعایت نکردن فرمول و استاندارد فرآوردههای گوشتی و اضافه کردن مقدار زیاد مواد پرکننده مانند سویا و آرد.
*افزودن «نیتریت» و «نیترات» به مقدار بیش از حد برای بهبود رنگ و جلوگیری از رشد «میکروارگانیسم»ها در موارد آلودگی شدید.
*اضافه کردن پودر استخوان به فراوردههای گوشتی مانند سوسیس و کالباس
تقلب در نان
*اضافه کردن آردهای خارجی مانند آرد جو و ذرت به آرد گندم
*در مورد آردهای کهنه که به علت فساد چربی دارای «اسیدیته»ی بالایی هستند، متقلبین مقداری «کربنات» یا «بیکربنات سدیم» به آرد اضافه میکنند؛ این مواد اسیدهای حاصل از فساد را خنثی کرده، عیب کهنگی و ماندگی آرد را میپوشانند.
*اضافه کردن «زاج» برای سفید کردن سطح نان. نانهای سفید در پارهای از مناطق دارای طرفداران بیشتری هستند و به همین جهت گروهی از متقلبین مقداری زاج یا «سولفات مس» به آردهای تیره اضافه میکنند.
*تقلب در مخمر نانوایی - که مادهای با ارزش است - با افزودن سویا.
تقلب در ماکارونی و رشته
*در مورد ماکارونی نیز یکی از تقلبهای متداول استفاده از آردهای نامناسب است.
*در ماکارونی، رنگ زرد طرفداران زیادی دارد که لازم است مربوط به مواد اولیه یعنی «سمولینای» آن باشد اما عدهای از متقلبین به جای استفاده از مواد اولیهی مناسب، از مواد اولیهی نامرغوب استفاده کرده، برای پوشاندن این عیب، مقداری مواد رنگی به خمیر ماکارونی اضافه میکنند.
تقلب در رب گوجهفرنگی
*در تولید رب گوجهفرنگی تقلبی، مقداری کدوی پخته و لهشده و یا سیبزمینی پخته و لهشده را با رب گوجهفرنگی مخلوط نموده، میجوشانند و برای تنظیم رنگ، از مواد رنگی مصنوعی استفاده میکنند.
*برای غلیظ نشان دادن رب گوجه از نشاسته استفاده میکنند. نشاسته، آب موجود در رب را جذب کرده و در نتیجه رب غلیظتر به نظر میرسد.
تقلب در زعفران
برای تقلب در زعفران از پرچم گیاه گلرنگ و یا کاکل ذرت به همراه رنگ مصنوعی استفاده میشود.
تقلب در ماست
برای کش آمدن و غلیظ شدن ماستهایی که از شیر کمچربی تهیه شدهاند به آن موادی نظیر نشاسته، «کربوکسی میتل سلولز» (CMC) و ... اضافه میکنند. وقتی از نشاسته استفاده شود ماست زودتر ترش میشود پس برای جلوگیری از این امر به آن جوش شیرین میافزایند. در این حالت، ماست که در حالت طبیعی از آلودگیهای میکروبی مضر به دور است با افزایش PH، زمینهی مناسبی برای رشد میکروبهای بیماریزا فراهم میآورد.
منابع و مآخذ مورد استفاده:
1. مهندس پایان، رسول، «مبانی کنترل کیفیت در صنایع غذایی»، نشر آییژ، 1382.
2. دکتر فرجزاده آلان، داوود، «بهداشت مواد غذایی»، انتشارات نور دانش، 1382، چاپ دوم.
3. دکتر محمودزاده، سیدعلی و همکاران، «علوم غذایی، سلامت و تغذیه»، مرکز انتشارات دانشگاه آزاد، 1378.