دانشمندان «فنلاندی» کشف کردهاند که پنیر بهعنوان حامل «پروبیوتیک1» میتواند به هنگام پیری سیستمهای ایمنی را به حالت اول برگرداند.
تحقیقات نشان دادهاند که مصرف روزانهی پنیر پروبیوتیک با تغییراتی که به هنگام کهنسالی در سیستم بدن به وجود میآیند مبارزه میکنند.
دکتر «فاندی ابراهیم» استاد دانشگاه «تورکو» در فنلاند میگوید: «ازدیاد نسبت افراد سالمند در جوامع امروزی، عامل یافتن روشهای نوینی میشود تا مبارزه با به خطر افتادن سیستم ایمنی را در اولویت اول قرار دهد.
گزارش شده است که جذب باکتریهای پروبیوتیک (زندگی بخش) از طریق محصولات دیگر واکنش سیستم ایمنی را تقویت میکند و حالا ما کشف کردهایم که پنیر میتواند حامل همان باکتریها باشد.»
گروه تحقیق دکتر ابراهیم معتقدند که مصرف روزانهی پنیر پروبیوتیک میتواند با مشکلات سیستم ایمنی بدن در دوران پیری مبارزه کند.
این مشکلات مربوط میشوند به ناتوانی بدن در از بین بردن سلولهای سرطانی و کم شدن واکنشهای ایمنی به واکسیناسیون و بیماریهای عفونی، بیماریهای واگیردار و اختلالات التهابی مزمن که نشانههای عدم مصونیت هستند.
برای برخورد با این عدم مصونیت، گروه تحقیق، ناحیهی معدی – رودهای را که ورودی اصلی باکتریها از طریق غذا و نوشیدنیها به بدن هستند هدف قرار داد این محل جایی است که %70 سلولهای «ای مونو گلوبولین» در آن جا تولید میشوند.
از گروهی از داوطلبان 72 تا 103 ساله که همهی آنها در یک مکان نگهداری میشوند خواسته شد تا به مدت 4 هفته هر روز با صبحانهی خود یک تکه از پنیر گودار پروبیوتیک یا پنیر معمولی مصرف کنند. آزمایش خونی که پس از این مدت از آنها گرفته شد نشان داد که پنیر پروبیوتیک روی سیستم ایمنی آنها اثر گذاشته است.
نتایج بهدست آمده، تقویت سیستم ایمنی طبیعی و اکتسابی را از طریق فعالسازی nk سلولهای خونی و همچنین ازدیاد فعالیت یاختههای بیگانهخوار را نشان داد.
دکتر ابراهیم میگوید: «هدف مطالعهی ما این بود که ببینیم آیا باکتریهای پروبیوتیک مخصوص در پنیر، اثر محافظتی بر سیستم ایمنی افراد مسنتر در آسایشگاه را دارد یا نه؟
ما ثابت کردیم که خوردن پنیر پروبیوتیک بهطور منظم، میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. و اگر مرتبا در برنامهی غذایی افراد مسن گنجانده شود، واکنش ایمنی آنها را در مقابله با عوامل خارجی بهبود میبخشد.»
پی نوشتها:
1. واژهی «پروبیوتیک» به معنی «زندگیبخش» از سال 1965 میلادی مطرح شد. بنابر تعریف سازمان جهانی بهداشت (who ) پروبیوتیکها «میکرو ارگانیسم»های زندهای هستند که تجویز مقادیر کافی آن موجب بروز اثرات مفید بر سلامت بدن خواهد بود.
منبع:
مجلهHealth
Sep./o ct2010