همتایی در ازدواج
همتایی اعتقادی
همتایی اعتقادی در ازدواج چه قدر اهمیت دارد؟
اصل همتایی در ازدواج که در متون روایی ما از آن به «کفویت» تعبیر شده، بسیار مهم است. رسول خدا(ص) فرمود:
انکِحوا الاکفاءَ1؛ با همتایان خود ازدواج کنید.
در بین همهی ملاکهای همتایی، همتایی اعتقادی مهمترین ملاک برای ازدواج بهشمار میرود و یکی از عوامل مهم طلاق، عدم همتایی در همین مسئله است.
اگر دختر و پسر در اعتقادات به هم نزدیک و همتا باشند، ممکن است بتوانند با عدم همتایی در مسائل دیگر (البته بهسختی) کنار بیایند، اما اگر در بقیهی جهات تشابه داشته و در اعتقادات مخالف هم باشند، احتمال تداوم زندگی بسیار کم است؛ بدین جهت، نخستین محور در گفتوگوی جلسهی اول - پس از معرفی - همین مسئله است. این سؤال چه از سوی متدین و چه از طرف غیرمتدین باید مطرح شود؛ زیرا ممکن است فردی با سطح پایین اعتقادی با کسی که در سطح بالایی از این لحاظ قرار دارد ازدواج کند و در زندگی مشترک دچار مشکلات جدی شوند.
روایاتی از امامان معصوم(ع) در تأکید بر دینداری همسر برای ازدواج رسیده، به این مضمون که متدینان است که با غیرمتدین ازدواج نکنند.
امام صادق(ع) فرمود:
مَن خَطَبَ الَیکُم فَرَضیتُم و امانَتَه کائناً من کانَ فَزوَّجوه؛2 کسی که [دختر مؤمنتان را] از شما خواستگاری کرد و از دینداری و امانتداری او راضی بودید، هر طور بود دخترتان را به ازدواجش درآورید.
این روایت بر اهمیت دینداری تأکید دارد و مقصود از این که «هر طور بود، دخترتان را به ازدواجش درآورید»، بیتوجهی به ملاکهای دیگر نیست.
اگر خودتان دیندار هستید با دیندار ازدواج کنید؛ چرا که پرهیزکار، خداترس است و به فرمودهی امام حسن(ع) اگر همسرش را دوست داشته باشد، او را گرامی میدارد و اگر از او به خشم آید، ستم روا نمیدارد.
زَوَّجها مِن رَجُل تَقی فَانّه اِن اَحَبّها اَکرَمَها وَ اِن اَبغَضَها لَم یَظلِمها.3
مسئلهی اعتقادات مشترک آن قدر مهم است که هرگز نباید به امید ایجاد همتایی در آینده، با کسی که هماهنگی اعتقادی ندارید ازدواج کنید.
همتایی مذهبی
آیا شیعه میتواند با اهل سنت ازدواج کند؟
همانگونه که همتایی در دین برای ازدواج اهمیت دارد، همتایی در مذهب نیز لازم است. عدم همتایی در مذهب ممکن است مشکلاتی را در زندگی مشترک پدید آورد:
1. اختلاف در احکام فقهی: با توجه به اختلافات دو مذهب در احکام فقهی، ممکن است زن و شوهر در مقام عمل به این احکام، دچار مشکل و اختلاف شوند؛
2. تنش در روابط زناشویی: با توجه به این که هر یک بر اعتقادات خود تأکید میکند، احتمالاً عامل درگیری خواهد بود؛
3. عدم تناسب خانوادهها: اگر دختر و پسر هم بر اعتقادات مذهبی خود پافشاری نکنند و تعصب نشان ندهند،4 معلوم نیست خانوادهها چنین باشند و همین مسئله مشکلاتی را در روابط دو خانواده ایجاد خواهد کرد. این مشکل در مورد نزدیکان هر دو طرف نیز وجود دارد؛
4. ایجاد اشکال در تربیت فرزندان: اختلاف مذهب دختر و پسر میتواند عامل اختلاف باشد، آنگاه که فرزندانشان بخواهند مذهب خود را برگزینند.
توجه داشته باشید که در فقه شیعه با رعایت شرایط، منعی برای ازدواج با اهل سنت نیست.5
همتایی خانوادگی
آیا در ازدواج، همتایی خانوادهها نیز لازم است؟
بله، لازم است. در ایران برخلاف غرب، افزون بر زوج جوان، خانوادهها نیز با هم ازدواج میکنند. براساس مشاهدات نگارنده در غرب (آمریکا و اروپا)، خانوادههای دو زوج تأثیر چندانی در ازدواج فرزندان خود ندارند و این مطلب به ساختار اجتماعی آنان و جایگاه و اهمیت خانواده بازمیگردد؛ برخلاف ایران که به لحاظ ساختار سنتی آن، ارتباطات فامیلی جدی است و نمیتوان آن را نادیده گرفت.6
در ایران پدر و مادر همسر آینده، «پدربزرگ و مادربزرگ» فرزندان برادر خانم، «دایی» خواهر خانم، «خاله» برادر آقا، «عمو» و خواهر آقا، «عمه»ی آنان خواهند شد و بهشدت بر فرزندان تأثیر خواهند داشت و شما چارهای از ارتباط با آنان نخواهید داشت؛ چون هم فرزندانتان به ایشان نیاز دارند و هم اسلام عزیز بر صلهی رحم (دیدار نزدیکان) تأکید جدی دارد؛ پس در ازدواج خود، حتماً به همتایی دو خانواده از جهت اعتقادی، فرهنگی، اقتصادی و اصالت توجه داشته باشید.
همتایی فرهنگی
تفاوت فرهنگی تا چه حد میتواند در زندگی مشترک زن و مرد مشکل ایجاد کند؟
توصیهی ما به همتایی فرهنگی در ازدواج است؛ زیرا زن و مردی که تشابه فرهنگی دارند، راحتتر با هم کنار میآیند و در تضاد فرهنگی، تحمل فراوان لازم است.
در موارد بسیاری به سبب تفاوت در آداب و رسوم، لباس، زبان و لهجه، درگیری از همان محفل عروسی آغاز میشود و در مواردی حتی قبل از عروسی و در مقدمات ازدواج از جمله خرید عروسی، جهیزیه، مجلس عروسی و ... اختلافات بروز میکند.
ممکن است دختر و پسری از دو فرهنگ متفاوت در دانشگاه با هم آشنا شوند و به هم دل ببندند و یکدیگر را برای ازدواج برگزینند ولی - افزون بر مشکلات این گونه آشناییها - وقتی برای ازدواج اقدام میکنند با آداب و رسوم عجیبی روبهرو میشوند.
در منطقهای، دادن جهیزیه به دختر رسم نیست، در جایی رسم است که داماد جهیزیه بیاورد، در جایی دیگر، هنگام خرید عروسی، داماد باید برای یک مینیبوس از نزدیکان دختر هدیه بخرد، در منطقهای دیگر به شیربها توجه جدی میشود و در محلهای رسم است هفت روز و هفت شب مراسم بگیرند که مخارج آن عموماً به عهدهی داماد است ...
اگر افزون بر اختلاف فرهنگی، اختلاف در «شهر» هم باشد مشکلات، افزونتر خواهد شد. یعنی مخارج مسافرت در ایام تعطیل و محدود شدن زمان تعطیلات برای حضور در دو شهر متفاوت و مهمتر از آن، احتمال دور شدن دختر از خانواده و افسردگی ناشی از جدایی یا نگرانی مرد به علت دور شدن از پدر و مادر نیز مزید بر علت خواهد بود.
نگرانکنندهتر از آن، ازدواج دو نفر از دو ملیت و دو کشور متفاوت است که بهطور طبیعی، مشکلات بیشتری پیش رو خواهند داشت؛ پس برای رهایی از این مشکلات، بهتر است با همفرهنگ، همشهری و همکشوری خود ازدواج کنید و اگر نمیخواستید به این توصیه عمل کنید حتماً قبل از تصمیم به ازدواج با فرهنگ و آداب و رسوم طرف مقابل آشنا شوید و بعد از این آشنایی اگر قدرت انطباق داشتید، ازدواج کنید.
گاهی تفاوت فرهنگی در اعتقادات دینی و مذهبی ریشه دارد؛ به گونهای که در ارتباطات و معاشرت با اطرافیان، مسائلی از قبیل پوشش لازم، حفظ نگاه، پرهیز از شوخی و تماس با نامحرم (دست دادن)، مصرف مشروبات الکلی و... رعایت نمیشود که در این صورت، ازدواج خانوادهای با فرهنگ مذهبی و چنین خانوادهای، مشکلات بسیاری را پیش خواهد آورد.
همتایی طبقاتی
آیا لازم است دختر و پسر و خانوادههای آنان از نظر اقتصادی و تمکن مالی همتای هم باشند؟
تفاوت تمکن مالی اگر زیاد نباشد، اشکالی ندارد؛ اما اگر فاصله زیاد باشد بهگونهای که از دو طبقهی ثروتمند و کمبضاعت باشند، مشکلاتی را فراهم خواهد آورد.
اگر پسر و خانوادهاش ثروتمند باشند، دختر با دیدن نزدیکان او احساس حقارت خواهد کرد و اگر دختر و خانوادهاش تمکن بالای مالی داشته باشند، وقتی خانوادهی دختر یا نزدیکان او به منزل پسر میآیند، خجالت میکشد. این در صورتی است که تحقیر و سرزنشی در کار نباشد که اگر چنین شود، رنجها افزونتر خواهد شد.
در صورتی که وضع مالی خانوادهی دختر بسیار خوب باشد و در ناز و نعمت بزرگ شده باشد، مرد نمیتواند به خواستههای او آن گونه که در منزل پدر بوده پاسخ دهد. دختر نیز چون وضعیت زندگیاش را به مراتب پایینتر از دوستان پولدارش میبیند، رنج میبرد و زندگی را به کام خود و همسرش تلخ میکند. ممکن است این وضعیت مرد را برای تأمین نیازهای زن به خطا ببرد؛ بنابراین بهتر است فاصلهی طبقاتی خانوادهی دختر و پسر زیاد نباشد. مطلوب این است که وضعیت مالی پسر بهتر باشد تا زندگی به کام دختر شیرینتر آید. دلیل این شیرینی آن است که وضعیتش مطلوبتر از زمانی میشود که در منزل پدر میزیسته است.
همتایی تحصیلی
آیا در ازدواج همتایی تحصیلی نیز بین دختر و پسر لازم است؟
مطلوب این است که تحصیلات آقا، یک مقطع بالاتر از خانم باشد. فاصلهی بیشتر (دکتری با دیپلمه یا فوق لیسانس با سوم راهنمایی) مطلوب نیست.
در صورت وجود شرایط مطلوب در زمینههای دیگر، همسطح بودن آنان نیز قابل قبول است؛ البته در صورتی که خانم نخواهد در گفتوگوهای علمی بر همسر خود غلبه کند.
در صورتی که تحصیلات خانم از آقا بالاتر باشد، ممکن است مشکلاتی را در زندگی زناشویی پدید آورد؛ چرا که با ویژگی غرور و اثبات اقتدار مرد6 منافات دارد. حتی اگر زن با تواضع و فروتنی، برای تحصیلات بالاتر خود، جایگاهی قائل نباشد و مدرک تحصیلیاش را به رخ همسرش نکشد، باز هم ممکن است مرد از تذکرات او در زندگی مشترک برداشت درستی نداشته باشد و تصور کند که دچار خودبزرگبینی شده و جایگاه معلمی یافته است.
در یک صورت تحصیلات بالاتر زن مشکل ایجاد نمیکند و آن این که مرد دارای خصوصیتی بارز در زمینهی هنر، ورزش، صنعت، مطالعات علمی و ... باشد.7
پینوشتها
1. کلینی، کافی، ج5، ص332.
2. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج3، ص393.
3. طبرسی، مکارم الاخلاق، ص204.
4. با توجه به تولی و تبری در مذهب شیعه، مسلمان شیعهمذهب نمیتواند بر مذهب خود تعصب نداشته باشد.
5. سیدحجت موسویخویی، احکام ازدواج موقت و دائم، ص87-89.
6. در غرب گاهی مدتها میگذرد و پدر و مادر دختر یا پسر از ازدواج آنان اطلاع ندارند یا اگر آگاهند همدیگر را ملاقات نکردهاند و اگر هم اراده کنند همدیگر را ببینند و به دیگری افتخار بدهند، در رستوران قرار میگذارند.
7. مرد دوست دارد مقتدر باشد؛ یعنی محل اتکای همسر خود قرار گیرد.