نویسنده



کودکان و مواد شیمیایی در منزل

 ممکن است هوای داخل خانه آلوده‌تر از فضای بیرون باشد. مواد شیمیایی ارگانیک در داخل خانه، از خود، گازهایی متصاعد می‌کنند که برای بدن بسیار مضر هستند. این مواد می‌توانند موجب بروز سردرد، آب‌ریزش و خارش چشم و گلو بشوند. هوای آلوده‌ی داخل منزل برای کودکان و نوپایان  بیشتر از بزرگ‌سالان زیان‌آور است زیرا آن‌ها سریع‌تر نفس می‌کشند و مقدار بیشتری از این مواد به داخل ریه‌های‌شان می‌رود و از طرف دیگر به سطح زمین نزدیک‌ترند. (آلاینده‌ها به‌علت سنگینی، در سطوح پایین قرار می‌گیرند)

 فرش و موکت می‌توانند مواد شیمیایی را پخش کنند

بسیاری از مردم از سردرد، دانه‌ی پوستی و خارش چشم و گلو شکایت می‌کنند. برخی اوقات این عوارض پس از نصب یا خرید فرش و موکت نو، به‌وجود می‌آیند. فرش و موکت‌های نو از خود نوعی گاز خطرناک متصاعد می‌کنند. هنگام خرید این محصولات به این نکته توجه نموده، جنسی را انتخاب کنید که مواد شیمیایی کمتری داشته باشد و حتماً  آن را چند روز قبل از پهن کردن در داخل خانه، در هوای باز پهن کنید. اگر در منزل شما یکی از اعضای خانواده دچار آلرژی و حساسیت است، گزینه‌های دیگر را برای مفروش کردن کف زمین انتخاب کنید.

 رنگ و آلودگی داخلی هوا

رنگ‌ها نیز از خود گازهای زیان‌باری متصاعد می‌کنند. برای کاهش خطر، در انتخاب نوع رنگ دقت نموده، (پس از رنگ زدن) حتماً پنجره‌ها را باز بگذارید و در محل رنگ-آمیزی نمایید. (حتی تا چند روز پس از اتمام کار) از نگه‌داری قوطی رنگ در محیط خانه جداً اجتناب نمایید زیرا گاهی در صورت پلمپ بودن در قوطی رنگ، باز هم احتمال پخش گاز و نشت آن وجود دارد. همیشه این گونه مواد را دور از محیط داخل خانه نگه‌داری نمایید.

 آلودگی و ظروف با لایه‌ی تفلون

پختن غذا در ظروف تفلون با حرارت بالا (دمای بالای 500 درجه) می‌تواند موجب پخش گازهای خطرناک در منزل بشود. هرگز این ظروف را وقتی خالی هستند، حرارت ندهید (داخل فر یا روی شعله مستقیم) و هنگام آشپزی حتماً هواکش را روشن کنید. بهتر است به جای ظروف تفلون از ظروف چدنی، مسی، استیل یا سرامیک استفاده کنید.

مداد رنگی، ماژیک... و آلودگی

وقتی کودکان می‌خواهند با ماژیک و برخی رنگ‌ها نقاشی کنند، بهتر است این کار در هوای آزاد انجام شود. البته این مسئله بستگی به نوع مواد و نوع کار دارد. زیرا چسب، ماژیک، رنگ روغنی، خمیر بازی و بسیاری از مواد مشابه می‌توانند موجب بروز سردرد، چشم درد و سوزش گلو و چشم بشوند. این مسئله حتی در مورد ماژیک‌های غیرسمی نیز صادق است زیرا حلّال‌های آن‌ها هم این گازها را در هوا پخش می‌کنند.

 پاک‌کننده و آلودگی

 مواد شوینده و پاک‌کننده‌ها، جرم‌گیر و.... همگی برای ریه و پوست مضر هستند و در صورت تماس با پوست یا استنشاق، می‌توانند موجب بروز بسیاری عوارض از جمله آب-ریزش، خارش پوست یا چشم و گلو بشوند. (این مواد به-ویژه برای افراد مبتلا به آسم و حساسیت بسیار خطرناک هستند) برای پاک کردن منزل بهتر است از آب داغ، بخار، جوش شیرین، دست‌مال‌های میکروفیبر و محصولات غیرسمی (بدون آمونیاک و کلر) استفاده کنید.

 لباس‌های خشک‌شویی‌شده و آلودگی

بار بعد که لباس‌های‌تان را از خشک‌شویی می‌گیرید، آن‌ها را تا چند روز در هوای آزاد قرار دهید (خارج از خانه) بعد داخل کمد بگذارید. زیرا برای خشک‌شویی لباس‌ها، از «پرکلرین» استفاده می‌کنند. این ماده در حیوانات باعث بروز علائم سرطان می‌شود. در صورت امکان، شیوه‌های سنتی شست‌وشو را انتخاب نمایید.

 دودهای متصاعدشده از سیگار... و کودک

زندگی کردن در داخل خانه‌ای که فردی در آن سیگار می-کشد، برای کودک بسیار زیان‌آور است و می‌تواند موجب عفونت گوش، ذات الریه، برونشیت و سرفه بشود. در چنین شرایطی تعداد حملات در  کودکان مبتلا به آسم، افزایش می-یابد. از طرفی استنشاق بوی دود می‌تواند در کودکانی که به آسم مبتلا نیستند، موجب بروز آن حملات شود. دودی که روی بالش، فرش، لباس و سایر وسایل، باقی می‌ماند برای کودک - به‌خصوص اگر نوپا باشد و نیز هنگامی که روی زمین بازی می‌کند - بسیار زیان‌آور است.

 اجاق گاز و آلودگی

گازی که از وسایل گازسوز و اجاق متصاعد می‌شود سمی است (زیرا از آن‌ها گاز «مونواکسید کربن» متصاعد می-شود) و برای سلامتی بسیار مضر. قرارگرفتن در معرض این گاز، موجب سردرد، گیجی  و حتی مرگ می‌شود. حتماً هنگام استفاده از وسایل گازسوز به رنگ شعله توجه کنید که حتماً آبی رنگ بوده، گاز اضافی به هوای بیرون رانده شود.

شومینه و آلودگی

همیشه شومینه، بخاری  و موتورخانه را تمیز کرده، همه‌ی مسیرهای خروج دوده را در آن‌ها کنترل کنید. مطمئن شوید که این مسیرها باز باشند و مانعی بر سر راه خروج دوده نباشد. در غیر این صورت گاز مونواکسید کربن حاصل از سوختن چوب، نفت و... در داخل خانه منتشر و حادثه-ساز می‌شود.

  گاز رادون و آلودگی

گاز «رادون» یک ماده‌ی «رادیو اکتیو» است که بو و رنگ و طعم ندارد. این ماده می‌تواند به‌طور طبیعی در خاک، سنگ و آب نشت‌کرده و از طریق شکاف‌های دیوار، دور لوله‌ها و سوراخ‌های داخل دیوار  وارد منزل شود. استنشاق این گاز بیشترین صدمه را به کودکان وارد می-کند. برای آگاهی از وجود این گاز تنها باید از کیت‌های مخصوص استفاده کنید یا با بازرسان ویژه‌ی آن تماس بگیرید.

  خوش‌بوکننده‌های هوا و آلودگی

خوش‌بو کننده‌ها ممکن است در برخی افراد موجب سردرد یا مشکلات تنفسی شوند. در تحقیقات انجام شده، یک سوم افراد مبتلا به آسم، اظهار داشتند که پس از استنشاق خوش‌بوکننده‌های هوا، مشکلات تنفسی‌شان افزایش یافته است. موادی که در خوش‌بوکننده‌های هوا استفاده می‌شود برای سلامتی مضر هستند (در صورت استفاده‌ی مداوم) برای خوش‌بو کردن فضای خانه بهتر است از نعناع، رزماری و گیاهان طبیعی استفاده نمایید.

 بنابراین پیش از خرید وسایل و مواد، به ترکیبات آن-ها توجه نمایید.

  منبع: مجله Health