نوع مقاله : آشپزی

10.22081/mow.2017.65001

                                                          انتخاب سرآشپز                                   

مریم بهروزی‌راد

 

در شمارۀ قبل، غذاهای سنتی استان کرمانشاه را نام بردیم و قول دادیم این‌بار هم دو غذای خوشمزۀ

این استان را با هم تجربه کنیم.

خورشت کدوحلوایی، یکی از غذاهای معروف این منطقه است که بیشتر در دورهمی‌ها و به‌ویژه سفره‌های شب یلدا خودنمایی می‌کند.

مواد لازم

گوشت خورشتی: 200 گرم

کدو حلوایی: 2 لیوان

حبه‌قند خردشده: به میزان لازم

پیاز متوسط: 2 عدد

آلوبخار: 100 گرم

زعفران دم‌کرده: 1 قاشق سوپ‌خوری

چوب دارچین: 1 تکه

آب جوش: 2 لیوان

روغن: 3 قاشق

زردچوبه، نمک و فلفل: به میزان دل‌خواه

طرز تهیه

پیازها را خرد کرده و با مقداری روغن تفت می‌دهیم، تا سبک شود؛ سپس گوشت را به آن افزوده و

سرخ می‌کنیم. زردچوبه، فلفل و رب گوجه را به گوشت و پیاز می‌افزاییم و هم می‌زنیم تا رب رنگ

باز کند. آلوهای شسته‌شده را در مواد فوق تفت مختصری می‌دهیم تا پوست آن‌ها در حین پخت جدا

نشود. حالا آب جوش را به آن اضافه کرده، در ظرف را گذاشته و روی حرارت کم می‌گذاریم تا گوشت

بپزد.

کدوحلوایی‌ها را در روغن کمی تفت داده و بیست دقیقۀ آخر به خورشت اضافه می‌کنیم. کمی نمک و

زعفران دم‌کرده را ریخته و صبر می‌کنیم تا خورشت جا بیفتد.

خورشت را در ظرف سرو کشیده و با پلو میل کنید؛ نوش جان!

نکته

طعم اصلی این خورشت ملس است. اگر طعم ملس را دوست دارید، دو قاشق غذاخوری آبلیمو یا آبغوره و اگر

به طعم شیرین علاقه‌مندید، می‌توانید یک قاشق غذاخوری شکر به آن بیفزایید.

 

امام صادق7 می‌فرماید: «کدو، قوای عقل و حیات سلول‌های مغزی انسان را می‌افزاید و برای درد قولنج (کولیت)، دارویی سودمند است.»

از خواص کدوحلوایی غافل نشوید

ـ کدوحلوایی، یرقان(زردی) و غم و اندوه را برطرف می‌کند؛

ـ پوست را شفاف و شاداب کرده و از آن در برابر آلودگی هوا، استرس و دود سیگار محافظت می‌نماید؛

ـ این سبزی، منبع مفید ویتامین بی و سی، اسید فولیک، فیبر و پتاسیم است؛

ـ لینت مزاج می‌دهد؛

ـ فشار خون را پایین می‌آورد؛

ـ برای تقویت دماغ نافع است.

 

سوپ ترخینه

یکی از غذاهای محلی و معروف کرمانشاه، سوپ ترخینه است که در تهیۀ آن از گندم و دوغ استفاده شده و به‌صورت گلوله‌های خشک، آماده و عرضه می‌شود.

مواد لازم

گلولۀ ترخینه: 2 عدد

آب مرغ یا آب گوشت: 3 لیوان

لپه: یک‌چهارم پیمانه

عدس: یک‌چهارم پیمانه

اسفناج خردشده: 3 لیوان

پیاز درشت: 1 عدد

نمک و زردچوبه: به میزان لازم

طرز تهیه

ابتدا ترخینه را به‌مدت یک ساعت بخیسانید. لپه و عدس را جداگانه بپزید. ترخینه و آب مرغ یا گوشت را با پیاز خردشده و نمک و زردچوبه روی حرارت کم بگذارید تا بپزد. پس از آن‌که ترخینه پخت، عدس و لپه را همراه اسفناج خردشده به آن می‌افزاییم و صبر می‌کنیم تا سوپ به غلظت مناسب برسد. سوپ که جا افتاد، آن را در ظرف کشیده و همراه عزیزان میل بفرمایید.

نکته

اگر می‌خواهید سوپ خوشمزه‌تری داشته باشید، می‌توانید از گوشت بال و گردن مرغ استفاده کنید. بهتر است پس از آن‌که مرغ پخته شد، استخوان آن را جدا کرده و گوشتش را به سوپ اضافه کنید.

خواص ترخینه

ـ مانع تکثیر میکروب‌های بد در دستگاه گوارش بدن می‌شود؛

ـ ضد سرماخوردگی‌ست.