نوع مقاله : مادرانه
کلید هایی برای مسافرت با کودکان
مژده پورمحمدی
علاقه به سفر و ترک موقت شهر و دیار، علاقهای عمومیست و شاید کمتر کسی پیدا شود که تمایلی به این کار نداشته باشد. سفر امکانی برای دیدار فضاهای جدید، زندگی در موقعیتهای بدیع، یادگیری، استراحت و ملاقات نزدیکان یا افراد جدید است؛ اما یکی از مواقعی که این میل همگانی با مشکل روبهرو میشود، شرایطیست که خانواده دارای فرزند یا فرزندانی کوچک است و والدین احساس میکنند سفررفتن با کودکان، دشوارتر از آن است که بخواهند به آن فکر کنند. ما برای این والدین و والدینی که عزم سفر با کودکانشان را کرده و به شناخت بیشتر ویژگیها و ملزومات چنین سفری نیازمندند، توصیهها و نکاتی را آماده کردهایم؛ با این امید که خانواده با آرامش بیشتری پای در راه سفر بگذارد و همهی اعضا، از رشدی بهرهمند شوند که در نتیجهی آن حاصل میشود.
طرحی برای فردا
برنامهریزی، یک اصل مهم در سفر با کودکان است؛ برنامهای که باید هم بهاندازهی کافی همهجانبهنگرانه باشد و هم از انعطاف خوبی برخوردار باشد؛ چراکه در سفر ـ بهویژه با کودکان ـ قابل پیشبینیترین چیز، اتفاقات پیشبینینشده است و اگر شما خودتان را برای تغییر مکرر برنامه آماده نکرده باشید، احتمالاً دچار فشار و آشفتگی ذهنی میشوید. پس هم برنامه بریزید و هم از بهمخوردن آن و نیاز به طراحی برنامهی جدید کلافه نشوید. در انتخاب زمان حرکت، لحاظ کنید که فرزندتان شبها همسفر بهتریست یا روزها. برخی بچهها شب را در مسیر بهراحتی میخوابند و برخی دیگر در طول روز با دیدن مناظر بیرون، سرگرم میشوند. برنامههای روزانه در طول سفر را فشرده و زیاد در نظر نگیرید. هر کاری با کودکان، کندتر از حالت عادی انجام میشود و بیشتر طول میکشد. در ضمن کودکان زودتر از بزرگترها خسته میشوند. پس اگر تا پیش از این، بازدید از دو بنای تاریخی و دو منظرهی طبیعی را برای یک روزتان در نظر میگرفتید، یا برای سه دیدار خانوادگی وعدهی حضور میدادید، احتمالاً لازم است برنامهی روزانهتان را به نصف یا حتی یکسوم تقلیل دهید. یادتان نرود برنامههایی را برای نشاط و سرحالشدن کودک در نظر بگیرید. دیدن آبشاری بکر، حتماً شما را سرحال میآورد؛ اما شاید برای کودک سهسالهتان جذابیت چندانی نداشته باشد. احتمالاً یک پارک ساده و معمولی یا یک بستنی کوچک، حال او را بیشتر از هرچیزی خوب میکند. برنامههای مهمتان را در زمانهایی از روز جای دهید که کودکتان در پرانرژیترین حالت است و خسته و نقنقو نیست. بهمخوردن زمانبندی معمول خواب و خوراک، تاحدی طبیعی است؛ اما تلاش کنید این تغییرات در حدی نشود که کودک شما را آشفته، عصبی و مهارناپذیر کند و خاطرهی ناخوشایندی برای همهی اعضای خانواده برجا بماند.
در ستایش لیست
یکبار برای همیشه، لیستی از لوازمی که در سفر به آنها احتیاج پیدا میکنید تهیه و هر بار که مسافرتی پیش رو دارید، به آن مراجعه کنید. البته قطعاً هر سفر مختصات خودش را دارد و لازم میشود که هر بار چیزهایی را کم یا زیاد کنید. این کار موجب میشود آرامش خاطر داشته باشید و چیزی را از قلم نمیاندازید. البته در عمل هم، مجموعهی نسبتاً جامع و کاملی از لوازم را همراه خود ببرید. به مرور زمان و تجربهی سفرهای گوناگون، شما میتوانید صاحب جزوهای باشید که لیستهای ازپیشآمادهای برای انواع سفر زیارتی، سیاحتی، دیدار فامیلی، طبیعتگردی و... برای افراد و سنین گوناگون داشته باشید. لیست شما برای کودکانتان میتواند شامل این دستهبندیها باشد:
خوراک: تنقلات کودکان، ظروف یکبار مصرف، لوازم غذای کمکی تازهغذاخورها، هیتربرقی برای پختوپز مختصر؛
پوشاک: لباس خانه، لباس گردش، لباس مهمانی، لباس خنک در فصل گرم، لباس گرم در فصل سرد؛
بهداشت و سلامت: داروهای خانگی و شیمیایی برای درد، تب، سرماخوردگی، اسهال، یبوست، سوختگی محل پوشک، گزیدگی و همچنین کرم ضدآفتاب، کلاه نقابدار، شوینده، پوشک، مقداری آب شهر مبدأ برای جلوگیری از آب به آب شدن، تبسنج؛
متفرقه: لوازم خواب کودک، ناخنگیر، دمپایی کوچک برای سرویس بهداشتی، نخ و سوزن، اسباببازی، کالسکه؛
لوازم ساک دمدستی: داروهای ضروری، لباس سرد و گرم، لوازم تعویض پوشک، خوراکی برای مسیر، وسایل سرگرمی.
البته قرار نیست همهی این موارد را از ابتدا در کولهبارمان داشته باشیم. بسیاری از موارد لیست، قابل تهیه در شهر مقصد هم هستند. در دست داشتن یک لیست، نباید مانع سبکباری ما بشود. گاهی دردسترسنبودن برخی امکانات، موجب خلاقیت ما و فرزندانمان میشود و به یادمان میآورد که زندگیمان، چقدر درگیر تشریفات و زواید دستوپاگیر شده است.
سفراولیها
اغلب نوزادان هنگام حرکت ماشین، به خواب خوش فرومیروند. با این حال بهتر است زمان حرکتتان را طوری برنامهریزی کنید که بیشتر مسیر، در زمان خواب نوزادتان قرار بگیرد. استفاده از کریر در خودرو، امنیت را برای فرزند شما و آسایش بیشتر را برای خودتان به ارمغان میآورد. پوست نوزادان حساس است و اگر در درازمدت زیر نور آفتاب قرار بگیرند آزرده میشوند. پس سایهبانی برای پنجرهی خودرو تدارک ببینید. اگر قصد سفر با قطار دارید، میتوانید برای مادر و کودک بلیت کوپهی بانوان تهیه کنید تا او در آنجا راحتتر به امور نوزاد رسیدگی کند. معمولاً در این حالت، مسئولان قطار با شما همکاری میکنند تا پدر خانواده در کوپهای نزدیک به کوپهی مادر مستقر شود. گزینهی پیش روی دیگر، درنظرگرفتن قطاری ارزانقیمت و رزرو کوپهای دربست در آن برای خانواده است. برای تدارک جایگاه خواب نوزاد در قطار، راههای مختلفی وجود دارد: همراهبردن کریر یا ساک حمل نوزاد، خوابیدن یکی از والدین کنار نوزاد روی تخت و فرشکردن کف کوپه با ملحفه و لحاف و دیوارههای بالشی. اگر نوزاد شما خواب حساسی دارد، این احتمال وجود دارد که با هر بار توقف قطار، از خواب بیدار شود. اگر راهی جز سفر با قطار ندارید، ذهنتان را برای پذیرش این موضوع آماده کنید. در سفر با نوزاد، لازم است همواره پتویی سبک همراه داشته باشید؛ حتی اگر در فصل گرم سال در حال سفر باشید. نوزادان میتوانند در طول روز، بارها و بارها لباس خود را کثیف و آلوده کنند. پس هم لباس زیاد داشته باشید و هم ابزار شستوشوی لباس در محل اقامت (تشتی کوچک، مادهی شوینده، یکی دو چوب لباسی که حکم رختآویز را پیدا میکنند و چند گیرهی لباس).
اول ایمنی، بعد کار
صندلی اختصاصی کودک در ماشین، گران است و اغلب، کودکان بهسختی به آن عادت میکنند. آنان پس از مدتی نشستن در صندلی خسته و کلافه میشوند. اینها همه درست؛ اما ایمنبودن جان کودک ایجاب میکند که ما همهی این سختیها را تحمل کنیم و سفری ایمن را با خودروی شخصی داشته باشیم؛ حتی کمربند ایمنی ماشین هم نمیتواند بهتنهایی محافظ کودک شما باشد؛ چراکه هنگام تصادف، خود میتواند موجب صدمه به کودکان شود. چارهای نیست. برای اینکه کودکتان نشستن در صندلی را بپذیرد، باید در آستینتان هزارویک پیشنهاد هیجانانگیز داشته باشید و البته قدری هم گریههایش را تحمل کنید و دندان روی جگر بگذارید. خواندن شعر و سرود دستهجمعی، استفاده از خوراکیهای انگشتی، آویزانکردن کیسهای حاوی وسایل جذاب به صندلی جلویی کودک، نقاشی با ماژیک مخصوص روی شیشهی ماشین، استفاده از جذابیتهای موبایل و هر راهکار دیگری را که به ذهنتان میرسد، به کار بگیرید. البته گاهی هم کودک واقعاً خسته میشود و چارهی کار جلب رضایت راننده (پدرجان) و توقف خودرو برای تجدید قوای همگانیست. ناگفته روشن است که ایدههایی همچون پرکردن کف ماشین در قسمت عقب یا برداشتن کامل صندلی عقب، برای خوابیدن و بازی آزادانهی کودکان، چقدر کار خطرناکیست و باید از آن پرهیز کرد.
مأموریت در سرویس بهداشتی
یکی از مشکلات سفر با کودکان، مسئلهی تعویض پوشک یا رفتن به سرویس بهداشتیست. برای کودکان پوشکی، لازم است بستهی لوازم تعویض پوشک در ساک دمدستی شما باشد (زیرانداز تعویض، دستمال مرطوب، پارچهای برای خشک کردن، پوشک، پماد سوختگی و دستکش یکبارمصرف). اگر کودک شما پوست حساسی دارد و برای تعویض، نیاز به شستوشوی بدن کودک است، در سفر با اتوبوس چارهای نیست جز اینکه ابتدا، کار تعویض را با دستمال مرطوب انجام دهید و سپس هرگاه اتوبوس توقف کوتاهی داشت، به سرویس بهداشتی مراجعه کنید. یک کیف نهچندان بزرگ با دستهای نسبتاً بلند که وسایل تعویض را در آن جای داده و آن را به گردن خود آویختهاید، میتواند کار را برای شما آسانتر کند. لباس راحت به تن داشتن کودک نیز، در این کار کمککننده است. سفر با کودکی که بهتازگی از پوشک گرفته شده و هنوز این توانایی در او تثبیت نشده، توصیه نمیشود؛ چراکه ممکن است برای شما دشواری زیادی داشته باشد و در روند آموزش کودک نیز، اختلال ایجاد کند. استفاده از پوشک شورتی که قابلیت پوشک را دارد و ظاهرش مشابه لباس زیر کودکان است، میتواند خیال شما را در سفر با کودکانی که روند از پوشکگرفتن را طی کردهاند و احتمال خطا برای آنها وجود دارد راحت کند. برای همسفری با این کودکان، هنگام حضور در مکانهای مختلف، ابتدا محل سرویس بهداشتی را شناسایی کنید. اگر فرزندتان به صندلی دستشویی خود عادت دارد، میتوانید آن را همراه ببرید و در مواقعی که سرویس بهداشتی در دسترس نیست، با قراردادن مشما درون لگن آن، از آلودهشدن محیط جلوگیری کنید.
بسیار سفر باید...
گاهی هرچه تمهید بیندیشیم، باز هم موقعیتهای دشوار پیش روی ما قرار خواهند گرفت یا حتی سختیهای طبیعی سفر بر ما اثر خواهند کرد. خوب است پیش از سفر و در حین آن، ذهنمان را برای رویارویی با این واقعیات آماده و تلاش کنیم در مسافرت، دنبال شرایط ایدئال نباشیم. ما نمیتوانیم شرایط بهداشتی، خواب، غذا، سلامت و موارد دیگر را آنگونه که در زندگی عادیمان داریم، در سفر تنظیم کنیم. گاهی مجبور میشویم به کودک زیر یک سالمان غذای رستوران بدهیم، در جایی اسکان بگزینیم که تمیزی آن چندان مطلوبمان نیست، تب شبانهی کودکمان برنامهی روز بعد کل خانواده را دگرگون کند، یا حتی خداینکرده با پای گچگرفتهی فرزندمان از سفر برگردیم. با همهی اینها، نباید سفر با کودکان را از برنامهی زندگی حذف کرد. رفتن به استقبال سختیهای طبیعی، گام به گام تابآوری پدر و مادر و حتی کودکان را افزایش میدهد و این رشد، بزرگترین دستآورد سفر است. هر بار پس از بازگشت از سفر، روی کاغذ بنویسید چه مسائلی در این چندروزه شما را آزار داد. بررسی کنید که برای کدام موارد، میتوانید تمهیدی بیندیشید و چه مواردی را نمیتوانید مدیریت کنید و باید با آغوش باز به مواجهه با آنها بروید. با چندبار تجربهی مسافرت با کودکان، تعریف پدر و مادر از خوشگذشتن تغییر میکند و لذتی را که از سفر با فرزندانشان میبرند، بالاتر از لذت سفرهای پیشین خود خواهند یافت. یادمان باشد که تجربه، معنای سختی و لذت را تغییر میدهد. یادآوری موقتیبودن دوران سفر نیز، خود به افزایش تحمل و انعطافپذیری افراد کمک میکند. چه خوب است که سفر رفتن، این نگاه را در ما و فرزندانمان دربارهی اصل اقامتمان در دنیا ایجاد کند و زودگذری عمر و کوتاهی دوران سختیها را به ما یادآوری کند.