دانا بانو

نوع مقاله : مهارت

10.22081/mow.2019.67308

مریم بهروزی‌راد

بایدها و نبایدهای ماه مبارک رمضان

در این‌جا نکاتی را یادآوری می‌کنیم که روزه‌دار باید به آن‌ها توجه نماید:

- افطار خود را با آب جوش یا چای و یا شیر گرم باز کنید؛

- از خوردن آب سرد، شربت یا هر چیز خنک در ابتدای افطار خودداری کنید؛

- هنگام افطار، از مواد قندی طبیعی مثل کشمش، خرما یا عسل استفاده کنید؛

- اگر از آش برای وعده‌ی افطار استفاده می‌کنید، دقت کنید که آش رقیق و کم‌چرب باشد؛

- از مواد شیرین مثل زولبیا و بامیه در وعده‌ی سحر استفاده نکنید؛

- در سحر از خوردن غذاهای سرخ‌کردنی، نوشابه، سس، فلفل، سوسیس، کالباس، سیر و پیاز خودداری کنید تا دچار عطش نشوید؛

- بهتر است از خاکشیر یا تخم‌شربتی با شیرینی کم در سحرگاه استفاده کنید تا در طول روز کمتر احساس تشنگی کنید؛

- از خوردن غذاهای چرب یا شور در وعده‌ی سحری اجتناب کنید؛

- استفاده از غذاهای پروتئین‌دار مانند تخم‌مرغ، سویا، گوشت، مرغ، ماهی، لبنیات یا حبوبات در سحر، از افت قند خون شما جلوگیری می‌کند؛

- از مصرف سبزی در سحر و افطار غافل نشوید؛

- از سبزیجات بخارپز مانند لوبیاسبز، نخودفرنگی، ذرت، هویج یا سینه کبابی در سحر یا افطار استفاده کنید؛

- از خوردن کله‌پاچه و سیراب - شیردان، در سحری جداً بپرهیزید؛

- از شربت آبلیموی کم‌شیرینی، برای رفع عطش در طول روز می‌توانید استفاده کنید؛

- شربت کاسنی به‌علت طبع خنکی که دارد، بسیار مفید است. می‌توانید آن را با تخم‌شربتی یا خاکشیر مخلوط و میل کنید.

 

 

اما اگر دنبال تجربه‌کردن طعمی متفاوت هستید، می‌توانید از دم‌نوش‌های پیشنهادی ما استفاده کنید. دم‌نوش نعناع را، می‌توانید با عسل مخلوط و نوش جان کنید.

چای کرک

چای کرک یا چای شیر هم طعمی متفاوت، دل‌چسب و بی‌نظیر دارد که پیشنهاد می‌شود، حتماً آن را تهیه و همراه با عزیزان‌تان میل کنید.

مواد لازم

شیر: 1 پیمانه

چای: به میزان دلخواه

شکر: به میزان دلخواه

آب: 3 پیمانه

هل: 3 عدد

چوب دارچین: 1 تکه

زعفران دم‌کرده: به میزان دلخواه

طرز تهیه

چای خشک، هل و چوب دارچین را در آب جوش بریزید و دم کنید. بعد از این‌که چای دم کشید، زعفران، شکر و شیر را به آن بیفزایید و اجازه دهید حدود پنج دقیقه، شیر روی حرارت ملایم بجوشد. سپس آن را در فنجان بریزید و نوش جان کنید.

می‌توانید در ایام دیگر سال، این نوشیدنی خوش‌طعم را با بیسکویت، شیرینی یا کیک میل کنید.

چند نکته‌ی مورد توجه

* موقع خرید نان از نانوایی، دقت کنید از جایی بخرید که از جوش شیرین استفاده نمی‌کنند؛ چون مصرف جوش شیرین، علاوه بر این‌که موجب کم‌خونی، فقر آهن، پوکی استخوان و کاهش جذب کلسیم می‌شود، ناراحتی‌های گوارشی مانند شکم‌درد ایجاد می‌کند و روزه‌داری را مختل می‌نماید.

* اگر از کشک برای غذاهای‌تان استفاده می‌کنید، حتماً آن را به‌مدت پنج دقیقه بجوشانید.

* هنگام افطار، از خوردن آش رشته یا شله‌قلم‌کار به مقدار زیاد اجتناب کنید؛ چون این آش‌ها به‌علت حبوبات زیاد، بسیار نفاخ هستند و برای بازکردن روزه، بهتر است به مقدار کم استفاده شود.

* با توجه به این‌که در زمان روزه‌داری قند خون افت می‌کند و فرد دچار بی‌حالی می‌شود، بهتر است افطاری را حتماً با مواد قندی طبیعی مثل خرما، کشمش یا عسل آغاز کنید.

* خوب است وعده‌ی شام از افطار جدا و با فاصله‌ی دو تا سه ساعت باشد (هنگام افطار نان و پنیر و سبزی یا چای‌شیرین میل کنید).

*‌ زولبیا و بامیه‌ای که با روغن چندبارمصرف تهیه می‌شود، دشمن قلب و سیستم گردش خون است. این نوع شیرینی‌ها برخلاف تصور عموم، مملو از قندهای تصفیه‌شده و چربی‌های اشباع‌شده هستند و باعث چاقی و افزایش وزن می‌شوند. از نظر متخصصان تغذیه، این مواد حاوی اسید چربی، به‌نام ترانس هستند که دشمن بدن است و به‌ویژه برای کسانی که زمینه‌ی ابتلا به بیماری‌های قلبی را دارند، بسیار مضر است. هر چه رنگ زولبیا و بامیه قهوه‌ای و پررنگ‌تر باشد، نه‌تنها نشانه‌ی مرغوبیت آن نیست، بلکه نشان‌دهنده‌ی این است که این مواد در روغن‌های ناسالم بیشتر جوشیده و حرارت بیشتری دیده‌اند و در نتیجه حاوی مواد سمی بیشتر است.

*‌ و نکته‌ی قابل توجه در حدیثی از نبی اکرم(ص):

«هر گاه غذا میل می‌کنید، پیش از سیرشدن از آن دست بکش؛ زیرا وقتی طعام در شکم و معده زیاد شد، طراوت و نشاط صورت را می‌برد.»

و در حدیث قدسی است که اثر گرسنگی، تقویت حافظه است.